Dat je echt niet helemaal naar Zuid-Afrika hoeft voor een safari, dat bewijst een bezoek aan de Amsterdamse Waterleidingduinen. Dit natuurgebied nabij Haarlem en Zandvoort is het domein van onder andere damherten en vossen, en niets is leuker dan speuren naar de mooiste exemplaren. En daarvoor hoef je helemaal niet zoveel moeite te doen, want tijdens een wandeling in de Amsterdamse Waterleidingduinen heb je grote kans om wilde dieren te spotten.
Ik ging deze herfst ook op fotosafari in de Amsterdamse Waterleidingduinen, op zoek naar damherten en vossen. Benieuwd of die missie is geslaagd? In deze blog lees je mijn tips voor als je wilde dieren wilt spotten in de Amsterdamse Waterleidingduinen.
Inhoud: wandelen in de Amsterdamse Waterleidingduinen
1. Waar liggen de Amsterdamse Waterleidingduinen?
2. Waterzuivering
3. Natuurgebied
4. Wandelen in de Amsterdamse Waterleidingduinen
5. Bronst in de Waterleidingduinen
6. Vossen spotten
7. Tips voor het spotten van wilde dieren
8. Goed om te weten
9. Parkeren bij de Amsterdamse Waterleidingduinen
10. Blijven overnachten?
WAAR LIGGEN DE AMSTERDAMSE WATERLEIDINGDUINEN?
Allereerst een stukje topografie, want waar liggen de Amsterdamse Waterleidingduinen precies? De naam doet vermoeden dat het om een natuurgebied in Amsterdam gaat, maar in werkelijkheid ligt het een stukje verderop. Om precies te zijn tussen Zandvoort, Aerdenhout en Noordwijk. Dit is het waterwinningsgebied voor de stad Amsterdam en zo komt dit gebied dus aan zijn naam.
WATERZUIVERING
In de Waterleidingduinen wordt al sinds het jaar 1853 het drinkwater voor Amsterdam gezuiverd. Nog steeds komt maar liefst 66 procent van al het Amsterdamse water uit dit natuurgebied. Hoe dat precies gebeurt is een vrij ingewikkeld proces en daar zal ik je in deze blog niet mee vermoeien, maar tijdens een bezoek aan de Waterleidingduinen kun je hier wel meer over leren. Er zijn verschillende plekken in het park waar wordt uitgelegd hoe het allemaal werkt. En ook als je dat allemaal niet zo interessant vindt, dan zal het je sowieso opvallen hoe helder het water is in de verschillende vijvers en kanalen.
NATUURGEBIED
De Amsterdamse Waterleidingduinen zijn beschermd natuurgebied en je vindt er veel verschillende soorten dieren en planten. Je hebt hier tijdens een wandeling grote kans om damherten tegen te komen, maar er zitten ook vossen, reeën, boommarters, zandhagedissen en ijsvogels. Daarnaast vind je hier in de herfst meer dan 1000 soorten paddenstoelen. Er valt dus genoeg te zien en daarom zijn de Amsterdamse Waterleidingduinen de ideale locatie voor en safari in eigen land. Herten spotten zal met ruim 2500 exemplaren niet zo lastig zijn, maar vossen laten zich over het algemeen minder makkelijk zien. Neem dus naast je fototoestel ook een verrekijker (ik heb deze) mee, en doe je best om de verschillende dieren te spotten tijdens een wandeling.
WANDELEN IN DE AMSTERDAMSE WATERLEIDINGDUINEN
In de Amsterdamse Waterleidingduinen kun je heerlijk wandelen. In het gebied vind je kilometers aan wandelpaden en mooie wandelroutes tot wel 30 kilometer. De verschillende wandelingen staan met houten paaltjes aangegeven, maar ik kan het ook aanraden om ze te negeren. De Amsterdamse Waterleidingduinen zijn namelijk zogeheten struingebied, je bent dus niet verplicht om op de paden te blijven. En dat is leuk, want juist als je van het gebaande pad gaat, kun je een hoop dieren spotten. Zo stond ik zelf oog in oog met een burlend hert, super indrukwekkend!
BRONST IN DE WATERLEIDINGDUINEN
Een van de beste periodes om de Amsterdamse Waterleidingduinen te bezoeken is in de herfst. Niet alleen is het bos dan op zijn mooist met alle paddenstoelen en herfstkleuren, je hebt dan ook kans om de bronst mee te maken. De bronsttijd markeert het paarseizoen van de damherten en dat gaat gepaard met burlen, een lokroep van de mannetjesherten. Het is een soort gorgelend geluid dat een beetje lijkt op het loeien van een koe en ontstaat door middel van hormonen. Als je goed luistert kun je het op verschillende plekken in het gebied horen. Ik was zelf ook tijdens de herfst in de Amsterdamse Waterleidingduinen en je kunt er eigenlijk niet omheen. Soms hoorde ik wel vier verschillende mannetjes tegelijkertijd burlen. Heel indrukwekkend om mee te maken. De maanden september en oktober zijn het best als je burlende herten wilt spotten.
VOSSEN SPOTTEN
Een van de bekendste inwoners van de Amsterdamse Waterleidingduinen is de vos. Het is een van de beste plekken in Nederland om ze te spotten, want ze laten zich graag zien aan het wandelend publiek. Ze kunnen heel dichtbij komen, maar het kan ook gebeuren dat je ze helemaal niet spot.
Ik heb geluk tijdens mijn bezoek aan de Amsterdamse Waterleidingduinen: precies op het moment dat ik in de buurt kom, loopt er exemplaar over de weg. Helaas is het beestje erg snel en schrikt het van de mensen die op het pad lopen. De meeste van mijn foto’s zijn daarom bewogen of van de achterkant gemaakt, maar ik heb in ieder geval een exemplaar gezien. Onderweg kwam ik ook mensen tegen die net een paar seconden te laat waren en dus pech hadden. Dat kan dus ook gebeuren.
TIPS VOOR HET SPOTTEN VAN WILDE DIEREN
- Neem een verrekijker mee en een camera met zoomlens. Op die manier kun je ook dieren spotten en fotograferen die verder weg staan.
- Ga vroeg of laat op pad. Dat geldt met name voor de vossen. Wilde dieren zijn rond zonsopgang en zonsondergang het meest actief.
- Houd je camera constant in de aanslag, want een dier laat zich soms heel plotseling zien en dan moet je snel kunnen schakelen. Dus camera aan, lenskapje eraf en al op de juiste manier ingesteld.
- Het is verboden om de vossen te voeren of te lokken met eten. Het slecht voor hun gezondheid en hun jaaginstinct zal hierdoor verdwijnen.
- Hoewel de herten zich vrijwel overal in het park laten zien, zitten de vossen maar in een heel klein gebied in de Amsterdamse Waterleidingduinen. Het is een aardig stukje lopen vanaf de parkeerplaats, dus het is handig als je weet waar je precies moet zijn. Klik hier om naar de exacte locatie te gaan in Google Maps.
GOED OM TE WETEN
- Een bezoek aan de Amsterdamse Waterleidingduinen is niet gratis. Je betaalt hiervoor € 1,50 per persoon. Toegangskaartjes zijn verkrijgbaar bij de ingang of online.
- De Waterleidingduinen zijn alleen toegankelijk voor wandelaars. Je mag hier niet fietsen.
- Honden zijn verboden in de Amsterdamse Waterleidingduinen.
- Het natuurgebied is toegankelijk van zonsopgang tot zonsondergang.
- Je mag bijna overal in het park buiten de paden wandelen, maar niet overal. Dit staat aangegeven met borden.
PARKEREN BIJ DE AMSTERDAMSE WATERLEIDINGDUINEN
Bij de Amsterdamse Waterleidingduinen heb je keus uit vier verschillende ingangen. Hier kun je ook je auto parkeren op de aangewezen parkeerplaats. Parkeren bij de Amsterdamse Waterleidingduinen is niet gratis; een dagkaart kost € 2. Daarnaast zijn de plekken beperkt. Met name in het weekend, in vakanties en tijdens de bronst kan het hier vrij druk zijn en is er niet altijd een plekje. Kom dus op tijd.
Dit zijn de vier ingangen van de Waterleidingduinen:
Ingang Zandvoortselaan: Zandvoortselaan 130
Ingang Oase: Eerste Leijweg 2
Ingang Panneland: Vogelenzangseduinweg 2
Ingang De Zilk: Joppeweg 1
Je kunt je dagkaart met je pinpas afrekenen bij een van de automaten bij de ingang.
BLIJVEN OVERNACHTEN?
Wil je blijven overnachten in de buurt van de Amsterdamse Waterleidingduinen? Dat kan op verschillende plekken. In de buurt van Noordwijkerhout vind je vakantiepark Dunimar van Landal. Aan de andere kant, bij Zandvoort, kun je overnachten in de villa’s van Qurios. Het is ook een optie om iets bij een particulier te boeken via bijvoorbeeld Natuurhuisje.
Meer tips voor Noord-Holland? Deze blogs vind je misschien ook interessant:
• Tips voor een weekendje weg aan het Uitgeestermeer in Noord-Holland
• Van kano tot sup: de leukste wateractiviteiten in Noord-Holland
• Tips voor een weekendje Amsterdam Noord
• Street art van Banksy spotten? Bezoek het Moco Museum in Amsterdam
Eén reactie
Welke ingang kunnen we het beste nemen om vossen en IJsvogel te spotten?