Zoek
Sluit dit zoekvak.
28 september 2022

Ninglinspo: Waarom de mooiste wandeling in de Ardennen tegenviel

Ninglinspo wandeling in de Ardennen

Van reisgidsen tot de lokale VVV: iedereen is het erover eens dat de tocht langs de Ninglinspo de mooiste wandeling in de Ardennen is. De Ninglinspo is het enige bergriviertje van België en langs de oevers loopt een uitdagend wandelpad. Je moet flink wat klimmen en klauteren, en onderweg kom je langs watervallen en poelen waar je zelfs in kunt zwemmen. Inderdaad een prachtige wandeling, maar toch viel het een beetje tegen toen ik recent een weekendje in de Ardennen was.

NINGLINSPO WANDELING

WAAROM DEZE WANDELING IN DE ARDENNEN TEGENVIEL

DE MOOISTE WANDELING IN DE ARDENNEN

Laat ik beginnen met een positieve noot. De wandeling langs Ninglinspo is beeldschoon én leuk om te doen. Er zijn verschillende routes, maar de meeste wandelaars kiezen voor het rondje van 6 kilometer. Je wandelt grotendeels onder de bomen en volgt het pad dat langs de rivier loopt. Onderweg moet je aardig wat klauteren via smalle rotsachtige paden. Je steekt regelmatig de rivier over: de ene keer via een bruggetje, maar liggen er soms ook alleen wat glibberige stenen en boomstammetjes. Lekker avontuurlijk dus. Halverwege de wandeling kom je vervolgens nog bij een heel mooi uitzichtpunt en het laatste deel van de tocht leidt je via een bospad omlaag naar het begin.

➞ Lees ook: Tips voor een weekendje weg in de Ardennen

Ninglinspo wandeling in de Ardennen

WAAROM DE NINGLINSPO WANDELING TEGENVIEL

Wat dat betreft dus niets te klagen. Maar ik heb als reisblogger toch redelijk wat invloed en daarmee een verantwoordelijkheid. Daarom wil ik ook de andere kant laten zien. Het is namelijk een van de populairste wandelingen in de Ardennen en op zomerse dagen ontzettend druk. Je loopt dan in colonne over de paden, er zijn constant opstoppingen en je kunt je auto niet meer kwijt. Ik heb nog nooit zoiets meegemaakt en de drukte doet echt af aan de ervaring. Wij waren er rond 10 uur en toen vond ik het al erg druk, maar toen we een paar uur later terugkwamen bij de parkeerplaats was het helemaal een gekkenhuis.

DISNEYLAND IN PLAATS VAN EEN NATUURGEBIED

Uiteraard: ik ben net zo goed onderdeel van de drukte, maar met alleen wandelaars en natuurliefhebbers op de paden is de ervaring anders. Er komen namelijk heel veel dagjesmensen op de wandeling af, compleet met enorme picknickmanden, teenslippers en raceautootjes (geen grap!). Ik heb volwassenen zien uitglijden omdat ze geen stevige schoenen aan hadden. Mannen die keihard lopen te schreeuwen alsof we in Disneyland zijn in plaats van een natuurgebied. Maar ook gezinnen met hele jonge kinderen die amper kunnen lopen en daardoor enorme bottlenecks creëren op de smalle paadjes langs de rivier. Je kunt niet op je eigen tempo lopen of juist even stilstaan en in stilte genieten van de omgeving. En dat is echt heel jammer van zo’n mooie plek.

Hanwag Banks GTX

IS DE WANDELING LANGS DE NINGLINSPO EEN AANRADER?

Of ik deze wandeling langs de Ninglinspo een aanrader vond? De wandeling zelf wel, want het is een leuke en uitdagende tocht. Maar probeer de drukke momenten alsjeblieft te vermijden. Warme dagen in de zomervakantie zijn niet te doen, maar ik hoorde van een lezer dat het ook buiten het hoogseizoen vaak erg druk is. Probeer in ieder geval zo vroeg mogelijk te gaan. Voor negen uur ’s ochtends heb je hier vaak nog wel de ruimte. Als je nog kan parkeren op de officiële parkeerplaats is dat denk ik een goede indictie van de drukte. Zodra je de auto niet meer kwijt kan is het al erg druk en kun je beter een alternatieve wandelroute uitkiezen.

ANDERE ROUTES

Het is trouwens ook mogelijk om een andere route te nemen bij de Ninglinspo. De blauwe route van 6 kilometer is verreweg het populairst, maar je hebt ook nog keus uit een aantal andere wandelroutes. Wij deden ook een stukje van de groene route (2,5 km) en rode route (13,3 km) en dan kom je dus helemaal niemand tegen. Achteraf gezien hadden we beter op de rode route kunnen blijven.

➞ Lees ook: 10 x afgelegen natuurhuisjes in België

Ninglinspo wandeling in de Ardennen
Ninglinspo wandeling in de Ardennen

WAAR JE REKENING MEE MOET HOUDEN

Wil je ook de Ninglinspo wandeling in de Ardennen gaan doen? Houd dan met rekening met het volgende. Je moet veel klimmen en klauteren en het pad is op veel plekken grillig en rotsachtig. Goede stevige wandelschoenen zijn daarom echt onmisbaar. Ik heb onderweg zóveel mensen zien vallen en uitglijden. Daarnaast is het handig als je een beetje fit en goed ter been bent. De wandeling is niet heel moeilijk, maar je moet wel een beetje conditie hebben. Neem voldoende water mee en ga van tevoren naar het toilet, er onderweg geen voorzieningen.

Ninglinspo wandeling in de Ardennen
Ninglinspo wandeling in de Ardennen

DE NINGLINSPO WANDELING

De Ninglinspo is een bergriviertje dat in het noordelijk deel van de Ardennen ligt. Het startpunt van de wandeling ligt op een klein stukje rijden van het stadje Aywaille en op de kleine parkeerplaats beginnen een aantal verschillende wandelroutes die variëren van 2,5 tot 13 kilometer. De blauwe wandeling is ongeveer 6 kilometer en loopt grotendeels langs de rivier. Hiervoor moet je (afhankelijk van de drukte) ongeveer 2 tot 3 uur uittrekken.

Bij de parkeerplaats zit een klein cafeetje waar je naar het toilet kan en na afloop iets kunt drinken. Klik hier voor de locatie op Google Maps.

Ninglinspo wandeling in de Ardennen

REIZEN NAAR DE ARDENNEN

Aywaille en de Ninglinspo zijn gelegen in de provincie Luik, op ongeveer een uurtje rijden van de Nederlandse grens. Als je met de auto komt is er een kleine parkeerplaats aan het begin van de wandeling. Het is niet toegestaan om hier langs de kant van de weg parkeren. Bij grote drukte moet je je auto in een van de nabijgelegen gehuchten Nonceveux, Remouchamps en Aywaille parkeren.

Het is daarnaast ook mogelijk om met de bus te komen. Deze stopt pal voor het café bij het startpunt.

In de directe omgeving vind je een hoop campings, maar zelf verbleef ik in het dorpje La Reid. Deze b&b ligt op slechts tien minuten rijden van het startpunt en is dus een prima uitvalsbasis als je langs de Ninglinspo wilt wandelen.

Ninglinspo wandNinglinspo wandeling in de Ardenneneling in de Ardennen
Ninglinspo wandeling in de Ardennen

Reizen naar België

Picture of Stéphanie - Expeditie Aardbol

Stéphanie - Expeditie Aardbol

In het dagelijks leven tik ik stukjes, in mijn vrije tijd reis ik de wereld rond. Mijn naam is Stéphanie en op Expeditie Aardbol deel ik reisverhalen, travel tips en de mooiste reisfoto's, alle geschreven, verzameld en gefotografeerd door mijzelf. Een reisblog bomvol inspiratie!

6 reacties

  1. Wat jammer dat het zo druk was, dat verpest het inderdaad wel een beetje. Wij waren er in juli, in een weekend, toen viel het gelukkig mee. Denk dat ik anders direct was omgekeerd.

  2. Hoi .Het is inderdaad veel te druk daar. Maar er is een gelijkwaardig alternatief. De vallei van de La hougne in Jalhay. Je kan starten aan de pont de belleheid ( heel leuk met de auto door rivier rijden tot parking) of in solwaster , het is daar meestal veel minder druk en even mooi. Brugjes , watervalletjes en wel iets verder, maar heel dicht bij autoweg.

  3. Ik ben er begin sept 2020 geweest toen ik in Epen in Zuid Limburg op vakantie was en het daar regende en een uurtje zuidelijker rijden de zon scheen. Het was er toen niet overdreven druk, geen ervaring met in colonne lopen gehad. Mogelijk ben je in de zomer van 2020 geweest. Door Corona was het op veel mooie plekken in de natuur te druk in weekenden en hartje zomer. Geef het nog een kans op een rustiger moment. Ik vond het een mooie wandeling en top dat het vanaf de camping in NL zo goed aan te rijden was.

  4. De Ninglinspo is heel druk, ik lees heel wat blogs van mensen die het té druk vonden als ze er waren? ‘If you’re not part of the solution, you must be part of the problem’, denk ik dan. Ik ben er al heel veel geweest, afgelopen vrijdagnamiddag liepen we er nog zo goed als alleen.
    Gewoon weekends en vakantiedagen vermijden, of wegblijven als je niet van de drukte houdt is gewoon het beste advies denk ik.

    Groetjes Bart

  5. Door alle berichten die ik had gelezen over grote drukte, m.n. op mooie dagen in vakanties en weekenden, was ik er eind juni op een doordeweekse dag met stralend weer om kwart voor 9. Hele parkeerplaats leeg. Op het einde ben ik 3 mensen tegengekomen en eenmaal terug op de parkeerplaats stond er hooguit een handjevol auto’s en wat mensen die nog aan een wandeling moesten beginnen. Gewoon dik genieten als je op de juiste dag/tijdstip komt!

  6. Gewoon niet zo zeiken met je ” ik wil alleen wandelaars en natuurliefhebbers er zijn te veel dagjes mensen” wat denk je dat mensen daar heen gaan als ze niet van natuur houden? Of dat je persee speciale wandelschoenen nodig hebt anders geen wandelingen kan maken van max een halve dag? Dan blijkbaar boven de rest denkt te staan omdat wat? je hele dagen loopt en hier een blogje online hebt staan? Belachelijk. In karig nederland is nou eenmaal geen natuur dus alles wat een beetje goed is aan te rijden is druk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vakantie BElgië

Antwerpen, Gent of Brugge: in België ben je aan het juiste adres voor een leuke stedentrip. Maar niet alleen de geijkte bestemmingen zijn een bezoekje waard, want heb je wel eens een stedentrip Luik overwogen? België is daarnaast de bestemming voor levensgenieters en ook op het gebied van actieve vakanties in de natuur heb je volop mogelijkheden.

Wil je meer lezen over reizen in België? Lees hier alle reisblogs over België.

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang een gratis preset