Zoek
Sluit dit zoekvak.
7 april 2022

De mooiste hikes van de Dolomieten maak je in natuurpark Fanes-Sennes-Prags

Wandelen in de Dolomieten in Fanes-Sennes-Prags

De beroemdste wandeling van de Dolomieten is die rondom de iconische Drei Zinnen, maar deze plek moet je wel delen met heel veel andere toeristen. Een rustiger én mooier alternatief is een wandeling door natuurpark Fanes-Sennes-Prags. Een uitgestrekt gebied met felgroene bergmeren, hoge rotsformaties, alpenweides en houten berghutten waar je de nacht kan doorbrengen tijdens een huttentocht.

Ik maak vanuit het plaatsje San Vigilio di Marebbe een dagtrip met gids naar het natuurpark en ga samen met hem op zoek naar de mooiste plekjes. Wil je ook wandelen in de Dolomieten, dan kan ik een bezoek aan dit park van harte aanbevelen.

FANES SENNES PRAGS

Hier maak je de mooiste wandelingen in de Dolomieten

Natuurpark Fanes-Sennes-Prags (ook bekend als Fanes-Sennes-Braies) omvat een gebied van ruim 25 hectare aan natuurschoon. Het landschap wordt hier gedomineerd door kale bergtoppen die zo typerend zijn voor de Dolomieten, maar je vindt er ook alpenweides en bergmeertjes. Waaronder het beroemde Lago di Braies, al richt ik me op een ander deel van het gebied. Met San Vigilio di Marebbe als uitvalsbasis heb je namelijk een ontzettend mooi stukje natuurgebied binnen handbereik. Er zijn kilometers aan wandelroutes uitgestippeld en je kunt zelfs meerdaagse huttentochten maken in het gebied. Ik houd het bij echter bij een dagtrip en ga op pad met berggids Simon.

➞ Lees ook: Roadtrip Zuid-Tirol: toeren langs wijnvelden, bergmeertjes en de mooiste plekken van de Dolomieten

Wandelen in de Dolomieten in Fanes-Sennes-Prags
Wandelen in de Dolomieten in Fanes-Sennes-Prags

MET DE AUTO HET PARK IN

Vanuit mijn hotel in San Vigilio di Marebbe is het ongeveer een kwartiertje rijden naar de parkeerplaats van Pederü, de toegangspoort tot het park. Toeristen moeten hier hun auto achterlaten, maar onze berggids heeft een permit waarmee hij verder het park in mag rijden. Dat is fijn, want het scheelt een behoorlijke klim. Vanaf de parkeerplaats gaat het pad namelijk steil omhoog en moet je eerst een relatief saai stuk overbruggen voordat je echt midden in het park staat. Zeker als je maar één dag de tijd hebt voor dit gebied is het heel fijn als je dat soort stukken kunt overslaan en meer tijd hebt voor de mooie wandelingen.

Wandelen in de Dolomieten in Fanes-Sennes-Prags
Wandelen in de Dolomieten in Fanes-Sennes-Prags

BERGHUTTEN EN KLINGELENDE KOEIENBELLEN

Via een steile grindweg vol haarspeldbochten rijden we door een landschap dat niet zou misstaan op een ansichtkaart. Het is het ultieme Zuid-Tiroler cliché: in de felgroene alpenweides staan gevlekte koeien te grazen, de bellen om hun nek hoor je al vanuit de verte klingelen. We rijden helemaal door tot we niet meer verder kunnen en de grindweg overgaat in een veel smaller wandelpad. Hier parkeren we de auto, strekken we de benen en begint onze wandeling door het park.

Vakantie Dolomieten: rondreis Zuid-Tirol
Vakantie Dolomieten: rondreis Zuid-Tirol

We zitten ter hoogte van de Grossfanes Hütte, een houten berghut in een afgelegen vallei. Je kunt hier terecht voor een hapje eten en een koud biertje, maar het is ook mogelijk om de nacht door te brengen. We komen dan ook vooral veel mensen tegen die een huttentocht door de Dolomieten maken, want voor een dagtrip is deze plek eigenlijk te afgelegen. Vanaf de parkeerplaats ben je wel een aantal uur wandelen voordat je dit punt bereikt.

Rondom de berghut zijn tal van mooie wandelroutes uitgestippeld en onze berggids heeft een leuke voor ons uitgezocht. Volgens hem maak je in Fanes-Sennes-Prags de mooiste wandelingen van de Dolomieten en het duurt niet lang om ons daarvan te overtuigen. Om mij heen zie ik imposante rotsformaties, de een nog hoger dan de ander. Als je goed kijkt zie je enorme marmotten tussen de rotsblokken rennen, maar vooral de grootsheid van de bergen maakt indruk. Het is ongelofelijk dat dit natuurschoon zich zo dichtbij huis bevindt. Je zou het namelijk ook geloven als het hier om de Verenigde Staten of Canada zou gaan.

➞ Lees ook: Wandelen tussen het Werelderfgoed bij de Peitlerkofel in de Dolomieten

Wandelen in de Dolomieten in Fanes-Sennes-Prags
Wandelen in de Dolomieten in Fanes-Sennes-Prags
Wandelen in de Dolomieten in Fanes-Sennes-Prags
Wandelen in de Dolomieten in Fanes-Sennes-Prags

HET MOOISTE MEER VAN DE DOLOMIETEN

Behalve de mooiste wandelingen, weet Simon ook de mooiste plekjes en uitzichtpunten in het park aan te wijzen. Zo maken we een korte hike naar een jagershut met uitzicht over het Lago di Limo. De uitzichten zijn fantastisch, maar we komen niemand tegen omdat de meeste mensen deze trail over het hoofd zien.

Wandelen in de Dolomieten in Fanes-Sennes-Prags

Ook neemt hij ons mee naar het mooiste meer van de Dolomieten, de Grüner See. De foto die ik hiervan op Instagram plaatste kreeg ontzettend veel likes en dat is niet voor niets. Het water is felgroen en op de achtergrond zie je de indrukwekkende toppen van verderop gelegen bergen. Het meertje is niet heel erg bekend onder de meeste wandelaars, want je kunt het vanaf het wandelpad net niet zien. Je moet dus weten dat dit plekje bestaat, anders dan loop je er zo aan voorbij. Zonde!

Op Instagram kreeg ik de vraag waar je dit meertje precies kan vinden. Daarvoor moet je koers zetten naar Rifugio Lavarella en het pad volgen dat langs het kleine kapelletje loopt. Als je doorloopt moet je een bruggetje over en dan kom je vanzelf bij het meer. Klik hier voor de exacte locatie op Google Maps.

Wandelen in de Dolomieten in Fanes-Sennes-Prags
Wandelen in de Dolomieten in Fanes-Sennes-Prags
Wandelen in de Dolomieten in Fanes-Sennes-Prags

WEL OF NIET MET EEN BERGGIDS OP PAD?

Als je gaat wandelen in de Dolomieten heb je echt niet altijd een gids nodig, maar als je een dagtrip maakt naar natuurpark Fanes-Sennes-Prags is dat geen overbodige luxe. Allereerst omdat je een heel stuk kan afsnijden en veel verder in het park kan parkeren. Daarnaast is het ontzettend leuk om op pad te gaan met iemand die zoveel van de omgeving weet. Simon vertelt namelijk niet alleen over de dieren die hier voorkomen, maar ook verhalen over de Eerste Wereldoorlog. Zo is een deel van de strijd in de Dolomieten uitgevochten en werden de eerste klimroutes in het gebied aangelegd door soldaten.

Simon kent het gebied bovendien op zijn duimpje en weet plekjes te vinden die je als wandelaar hoogstwaarschijnlijk over het hoofd zou zien. Ik vond het echt wat toevoegen om met hem op pad te gaan, want hij heeft ons de mooiste plekken in het park laten zien. Neem een kijkje op zijn website als je ook een met hem op pad wilt.

Wandelen in de Dolomieten in Fanes-Sennes-Prags
Wandelen in de Dolomieten in Fanes-Sennes-Prags
Wandelen in de Dolomieten in Fanes-Sennes-Prags

ZO PLAN JE JOUW WANDELING IN FANES-SENNES-PRAGS

Hoe kom je er? Vanuit San Vigilio di Marebbe is het 12 kilometer rijden naar de parkeerplaats van Pederü. Parkeren is in principe gratis, maar je moet wel tol betalen à 10 euro. Je kunt er ook voor kiezen om in San Vigilio de bus te pakken in naar de ingang van het park.

Waar te overnachten? Fanatieke wandelaars maken een huttentocht en blijven slapen in een van de vele berghutten in het park. Wil je wel een mooie wandeling door de Dolomieten maken, maar geen zin om te blijven slapen? Ik blijf slapen bij het uiterst comfortabele Hotel Bella Vista Emma in San Vigilio. Dit viersterrenhotel heeft een goed restaurant, fijne bedden en een eigen spa, en is een prima uitvalsbasis.

OP VAKANTIE IN DE DOLOMIETEN

Vanuit Nederland is het ongeveer een dag rijden naar het noorden van Italië. Als je ruim de tijd hebt is dat zeker een aanrader, maar anders kun je ook vliegen naar bijvoorbeeld Milaan of Verona. Eenmaal op Italiaanse bodem raad ik het aan om een auto te huren via Sunny Cars. Ik werk al jaren met Sunny Cars samen en het is wat mij betreft de betrouwbaarste autoverhuurder omdat je bij hun altijd 100 procent verzekerd bent. Bij pech of een ongeval kom je nooit voor financiële verrassingen te staan en dat is wel zo prettig als je op vakantie bent. Daarnaast is de Nederlandse klantenservice altijd goed bereikbaar, dus ook als je bijvoorbeeld dingetjes wilt wijzigen is het snel opgelost.

Reizen naar Italië

Picture of Stéphanie - Expeditie Aardbol

Stéphanie - Expeditie Aardbol

In het dagelijks leven tik ik stukjes, in mijn vrije tijd reis ik de wereld rond. Mijn naam is Stéphanie en op Expeditie Aardbol deel ik reisverhalen, travel tips en de mooiste reisfoto's, alle geschreven, verzameld en gefotografeerd door mijzelf. Een reisblog bomvol inspiratie!

2 reacties

  1. Heb je misschien wat tips waar het best kunnen horen voor een berggids?
    De site van Simon is enkel in het Duits en Italiaans, twee talen waar ik niet super in ben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rondreis ITalië

Italië heeft boeiende steden, volop culturele hoogtepunten, een overheerlijke keuken én het is er bijna het hele jaar lekker weer. Reden genoeg dus om een vakantie naar Italië te plannen. Of je nu gaat kamperen in het noorden, een stedentrip maakt naar Rome of op zoek gaat naar de mooiste stranden van de Amalfitaanse kust, hier draait het om genieten met een hoofdletter G.

Wil je meer weten over een vakantie naar Italië? Lees hier alle reisblogs over Italië.

BESTEMMINGEN

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang een gratis preset