Als je ergens in Europa mooi kunt wandelen, dan is het wel op de Faeröer Eilanden. Deze eilandengroep tussen Schotland en IJsland mag je gerust een paradijs voor hikers noemen. Je kunt hier honderden wandelingen maken, variërend van een paar uur tot enkele dagen. Fanatieke wandelaars kunnen op de Faeröer Eilanden hun hart ophalen, maar ook aan mooie korte hikes geen gebrek. Tijdens mijn verblijf maak ik elke dag wel een stevige wandeling en de mooisten heb ik hieronder opgesomd.
WANDEL TUSSEN DE PAPEGAAIDUIKERS OP MYKINES
Verreweg de mooiste locatie om te wandelen op de Faeröer Eilanden is het eiland Mykines. Dit is het thuis van een enorme kolonie papegaaiduikers en biedt schitterende mogelijkheden om te hiken. Je kunt er een dagje naartoe met de ferry of helikopter, maar ook besluiten om een nachtje te blijven slapen.
De wandeling naar de vuurtoren is het bekendst en combineert fantastische uitzichten met het nodige wildlife. De papegaaiduikers zitten in het begin van de wandeling, waarna je via een metershoge brug de Atlantische Oceaan oversteekt. Vanaf de brug heb je grote kans om zeehonden te spotten, maar ook een van de vele andere unieke vogels. In principe kun je het rondje van zo’n 8 kilometer makkelijk in 2,5 uur doen, maar ik raad het aan om de tijd te nemen. Je moet doorgaans toch wachten op de ferry en in het dorpje zelf valt niet bijster veel te beleven.
Afstand: 7-8 kilometer
Aantal uur: 2,5 uur
Toegangsprijs: 100 DKK per persoon
HIKE NAAR DE KALLUR VUURTOREN
Een van de meest iconische plekjes om te wandelen op de Faeröer Eilanden is bij de vuurtoren op het eiland Kalsoy. Om bij de Kallur vuurtoren te geraken moet je wel eerst de ferry pakken en helemaal naar het uiterste eind van het eiland rijden, maar de wandeling zelf is vrij eenvoudig. Je wandelt via de rechterkant omhoog en de uitzichten zijn werkelijk fantastisch. Het groene heuvelachtige landschap wordt hier plots afgebroken en stort tientallen meters in zee. Je moet dus wel een beetje oppassen, want er zijn hier meerdere hikers verongelukt na het doen van een misstap. Ik durfde het daarom niet aan om via het smalle richeltje achter de vuurtoren te lopen voor een foto, want één harde windvlaag en je ligt in de oceaan. Mijn vriend was iets heldhaftiger en is daarom verantwoordelijk voor een deel van onderstaande foto’s.
Afstand: 3 kilometer
Aantal uur: 1,5 uur
DE OPTISCHE ILLUSIE VAN SØRVÁGSVATN
Dit is de bekendste wandeling van de Faeröer Eilanden en dat heeft niet alleen te maken met de bijzondere uitzichten. Het meer van Sørvágsvatn (ook wel bekend als Leitisvatn) ligt namelijk vlak bij de luchthaven en valt dus vrij makkelijk in je reisschema op te nemen. Omdat deze wandeling over privéterrein gaat heeft de eigenaar sinds kort besloten om hier een flinke toegangsprijs te gaan heffen, dus voor een ommetje moet je flink in de buidel tasten.
In het kader van onderzoek voor mijn reisblog hebben wij het toch gedaan en namen lekker lang de tijd. Je kunt op je gemak langs het water lopen en uitgebreid picknicken bovenop de heuvel. Bewonder het bijzondere uitzicht over de rotsformaties en loop vervolgens weer naar beneden om de Bøsdalafossur Waterval te bekijken. Het schijnt dat de Vikingen hier vroeger hun slaven naar beneden gooiden, en die wetenschap maakt deze plek nog indrukwekkender.
Afstand: 5 kilometer
Aantal uur: 2 uur
Toegangsprijs: 200 DKK per persoon
BEWONDER HET UITZICHT VANAF KLAKKUR
Een vrij makkelijke en toegankelijke wandeling op de Faeröer Eilanden is een beklimming van Klakkur op het eiland Bordoy. Vanuit het centrum van Klaksvik maak je deze mooie tocht door de weilanden, om vervolgens het laatste stuk stijl omhoog te klimmen. Het is de moeite waard, want anderhalf uur later heb je een panoramisch uitzicht over de omliggende eilanden. Zo kun je vanaf hier onder andere Kunoy, Kalsoy en Eysturoy zien liggen.
Afstand: 8-9 kilometer
Aantal uur: 3 uur
KLIM NAAR DE TOP VAN VILLINGADALSFJALL
Helemaal in het noorden van de Faeröer Eilanden kun je een hike maken naar de top van de berg Villingadalsfjall, de derde hoogste berg van het land. Met 844 meter hoogte is het een aardige uitdaging, maar je hoeft niet helemaal naar de top om van het uitzicht te genieten. Het scheelt, als je niet helemaal omhoog gaat, dan hoef je de vrij hoge toegangsprijs ook niet te betalen. Wij beginnen dapper aan een beklimming, maar komen op een gegeven moment niet verder vanwege plotselinge mist en sneeuwval. We moeten dus halverwege omkeren, maar het uitzicht is gelukkig ook dan al de moeite waard.
Afstand: 6 kilometer
Aantal uur: 3-4 uur
Toegangsprijs: 200 DKK per persoon
WANDELEN OP DE FAERÖER EILANDEN: DIT MOET JE WETEN
De Faeröer Eilanden zijn bang om het nieuwe IJsland te worden en willen het toerisme aan banden leggen. Lokale boeren zijn daarom niet meer zo blij met wandelaars, omdat grote stukken van hun land wordt vertrapt. Veel landeigenaren vragen sinds dit jaar daarom een toegangsprijs om hun land te betreden. Prijzen voor een wandeling beginnen bij 50 DKK, maar kunnen oplopen tot 200 DKK. Het geld kun je meestal in een brievenbus aan het begin van de route deponeren of overmaken via internetbankieren. Op hele populaire plekken (Mykines, Sørvágsvatn) staat vaak iemand om het geld te innen.
REISVIDEO: ZO MOOI IS WANDELEN OP DE FAERÖER EILANDEN
Benieuwd hoe een wandelreis naar de Faeröer Eilanden eruit ziet? Bekijk hieronder ook het filmpje dat ik maakte tijdens mijn eigen rondreis.
Meer lezen over reizen op de Faeröer Eilanden? Deze blogs vind je misschien ook interessant:
• Faeröer Eilanden: een boottocht langs de rotsklippen van de Vestmanna Bird Cliffs
• Wat neem je mee tijdens een reis naar de Faeröer Eilanden?
• Route en planning voor een roadtrip door de Faeröer Eilanden
• 15 hoogtepunten van mijn reis naar de Faeröer eilanden
4 reacties
Hey! Ik wist niet dat er toegangsprijzen gevraagd worden in Faeroër. Eigenlijk vind ik dit geen slecht idee. Als je echt wil genieten van de schoonheid zal je met de plezier de prijs betalen denk ik.
Dat is sinds dit jaar inderdaad. Ik vind het ook wel goed, mensen leggen ook veel geld neer om naar een bepaald museum of een mooie tempel te gaan, dus waarom niet hier?
Op zich is het goed wanneer er op eilanden als Mykines een bijdrage wordt gevraagd voor onderhoud van de paden en de brug over de kloof. Zo rond de 10 euro. Maar op diverse plaatsen worden veel hogere bedragen gevraagd dan bij Mykines zonder dat daar dergelijke voorzieningen zijn. Bedragen rond de 25 euro per persoon zijn absurd hoog en totaal niet in verhouding. Vaak kom je ter plekke erachter dat er geld wordt gevraagd. Het wordt niet voor onderhoud van de paden gebruikt. Het geeft mij niet een goed gevoel.
Wandelen is zo vreselijk basic, en soort basisbehoefte die op geen enkele wijze belast zou moeten worden. Bovendien milieuvriendelijk en gezond! Een uitzondering kan ik me voorstellen, wanneer er enorm is geinvesteerd in bouwwerken om bepaalde plekken toegankelijk te maken.
Laten we het niet gewoon gaan vinden dat wandelaars “wegenbelasting” gaan betalen!