Zoek
Sluit dit zoekvak.
7 april 2022

Wandelen tussen het Werelderfgoed bij de Peitlerkofel in de Dolomieten

Wandelen rondom de Peitlerkofel in de Dolomieten

Met haar torenhoge bergketens en fotogenieke rotsformaties mag het Italiaanse Zuid-Tirol zich een van de mooiste regio’s van Europa noemen. Een paradijs voor buitenmensen en actieve vakantiegangers, want je kunt hier uitstekend klimmen, fietsen en wandelen. Ik doe vooral dat laatste en vul mijn vakantie in de Dolomieten met een aantal mooie daghikes. Een van de hoogtepunten van mijn reis was een wandeling aan de voet van de Peitlerkofel (Sass de Putia), een indrukwekkende rotsformatie met een hoogte van bijna 3000 meter.

Wandelen rondom de Peitlerkofel in de Dolomieten

HET ALTERNATIEF VOOR DE DREI ZINNEN

Aan iconische rotspartijen geen gebrek in de Dolomieten, de Italiaanse bergketen die een plekje kreeg op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De bekendste is die van de Drei Zinnen, maar daar komen de toeristen zelfs vanuit China op af. Een alternatief is de minstens zo mooie Peitlerkofel, dat onderdeel is van het Puez-Geisler Naturpark. De toppen zijn even fotogeniek en ook hier kun je een mooie wandeling maken, maar het grote verschil zit hem in het aantal belangstellenden. Terwijl de Drei Zinnen letterlijk busladingen wandelaars aantrekt, kun je hier in relatieve rust een rondje maken. Ook een voordeel: je hoeft bij de Peitlerkofel geen € 30 te betalen om je auto achter te laten.

➞ Lees ook: De mooiste hikes van de Dolomieten maak je in natuurpark Fanes-Sennes-Prags

Wandelen rondom de Peitlerkofel in de Dolomieten
Wandelen rondom de Peitlerkofel in de Dolomieten

WANDELING RONDOM DE PEITLERKOFEL

De Peitlerkofel is de meest noordwestelijke berg van de Dolomieten en een van de mooiste rotsformaties in de regio. Echte avonturiers beklimmen de 2.875 meter hoge bergtop, maar als je iets minder fanatiek bent kun je ook een mooie wandeling maken aan de voet van de Peitlerkofel. Deze route is ongeveer 13 kilometer lang en daar moet je zeker vijf uur voor uittrekken. Perfect dus als je op zoek bent naar een uitdagende daghike in de Dolomieten.

Het begin- en eindpunt van de wandeling ligt bij de Würzjoch bergpas, ter hoogte van het charmante berghotel Ütia de Börz. Hier vind je een kleine parkeerplaats waar je voor een paar euro je auto kwijt kan. Tip: na 14:00 uur kun je hier zelfs gratis je auto parkeren, maar dan moet je wel haasten om op tijd het rondje te voltooien.

PEITLERKOFEL

Startpunt: Wurzjoch / Ütia de Börz
Parkeren: € 5 (07:00 – 14:00 uur)
Afstand: 13 kilometer
Tijd: 5 uur
Hoogteverschil: 450 meter
Moeilijkheidsgraad: gemiddeld

Wandelen rondom de Peitlerkofel in de Dolomieten
Wandelen rondom de Peitlerkofel in de Dolomieten

MOOIE DAGHIKE

Het eerste stuk van de wandeling ga je rechtdoor in de richting van berghut Munt de Fornella. Dit is ongeveer 20 minuten lopen en onderweg heb je de mooiste uitzichten over uitgestrekte berghellingen en de unieke vormen van de bergwand. Je loopt via deze weg het beschermde natuurgebied Puez-Geisler binnen, Ter hoogte van de berghut is een t-splitsing en het maakt niet zo heel veel uit welke kant je kiest. Route 8A leidt je rechts de berg om, route 8B linksom. Kies je voor 8A, dan is er in het begin een flink steil stuk waar je omhoog moet en kun je aan het eind geleidelijk afdalen. Bij route 8B is dat precies andersom: het grootste deel van de wandeling loopt vrij geleidelijk omhoog, waarna je aan het eind een steile afdaling hebt.

Wandelen rondom de Peitlerkofel in de Dolomieten
Wandelen rondom de Peitlerkofel in de Dolomieten

Ik kies zelf voor route 8B en dan loop je het eerste deel door een soort bos. Aan het eind van het bos zit een berghut waar je een hapje kan eten, waarna je vervolgens verder wandelt richting Gömakoch. Hier maak je een bocht en kom je uit bij de zuidelijke hellingen van de Peitlerkofel. Aan deze kant worden de uitzichten grotendeels gedomineerd door uitgestrekte bergweides vol bloemen en kruiden. Het is tevens op dit stuk dat je naar het hoogste punt van de wandeling stijgt (2.357 m), en daarna volgt de vrij pittige afdaling naar het eindpunt.

Om de wandeling rondom de Peitlerkofel te voltooien moet je wel een beetje fit zijn, maar je hoeft geen ervaring te hebben met bergbeklimmen. Sommige stukken zijn wel erg stijl, dus stevige wandelschoenen zijn geen overbodige luxe.

➞ Lees ook: Roadtrip Zuid-Tirol: toeren langs wijnvelden, bergmeertjes en de mooiste plekken van de Dolomieten

Wandelen rondom de Peitlerkofel in de Dolomieten
Wandelen rondom de Peitlerkofel in de Dolomieten
Wandelen rondom de Peitlerkofel in de Dolomieten

GEZELLIGE BERGHUTTEN

Voor het totale rondje rondom de Peitlerkofel moet je minstens vijf uur uittrekken en dat is exclusief eventuele stops. In de praktijk zul je waarschijnlijk langer onderweg zijn, want je komt om de zoveel kilometer wel een gezellige berghut tegen. Op de kaart staan typisch Zuid-Tiroler specialiteiten, maar ook een klassieke Italiaanse pasta behoort tot de mogelijkheden. Ik neem zelf een pauze bij Ütia de Göma, die een heerlijk zonnig terras heeft en geweldige uitzichten over de omliggende vallei.

➞ Lees ook: Lago di Braies: Beeldschoon bergmeertje in de Dolomieten

Wandelen rondom de Peitlerkofel in de Dolomieten
Wandelen rondom de Peitlerkofel in de Dolomieten

HOE KOM JE BIJ DE PEITLERKOFEL?

Als je een reis maakt door de Dolomieten, dan raad ik het aan om een auto te huren. Je hebt dan alle vrijheid om de verschillende hoogtepunten te bezoeken en bent niet gebonden aan vaste busroutes- en tijden. Ik huur zelf altijd bij Sunny Cars vanwege hun all inclusive formule.

De Peitlerkofel ligt in het Puez-Geisler Naturpark, op ongeveer drie kwartier rijden van de stad Brixen. Ik reis zelf vanuit het dorp San Vigilio di Marebbe, wat een half uurtje verderop ligt. De route gaat via een prachtige bergpas en onderweg heb je geweldige uitzichten over de omgeving.

Wandelen rondom de Peitlerkofel in de Dolomieten

Reizen naar Italië

Picture of Stéphanie - Expeditie Aardbol

Stéphanie - Expeditie Aardbol

In het dagelijks leven tik ik stukjes, in mijn vrije tijd reis ik de wereld rond. Mijn naam is Stéphanie en op Expeditie Aardbol deel ik reisverhalen, travel tips en de mooiste reisfoto's, alle geschreven, verzameld en gefotografeerd door mijzelf. Een reisblog bomvol inspiratie!

2 reacties

  1. Hallo Stephanie,
    Wij hebben afgelopen week de Peitlerkofel gelopen alleen zij begonnen bij 8a. Na een steile klim die eindigt ongeveer halverwege het totale rondje kom je op een kruispunt (er staat daar inderdaad een kruis en een paar bankjes). Op dit gedeelte van route 8a kom je totaal geen horeca tegen. Op dat kruispunt heb je de keuze om route naar beneden te volgen of omhoog naar de top. Route 8 houdt daar kennelijk op en gaat daar route 4 en 4a heten. Ga je omhoog dan moet je ook dezelfde weg terug naar eerder genoemd kruispunt.
    Wij hebben de top beklommen (bijna boven kun je weer twee kanten op naar 2 verschillende nabijgelegen toppen), zijn daarna afgedaald en hebben daarna het rondje afgemaakt. Op dit laatste stuk heb je inderdaad wel 2 restaurants. Totale tijd klopt met wat jij aangeeft. Erg mooie route, bedankt, misschien heb je wat aan bovenstaande aanvulling.

    1. Hee Rob en Petra, mega bedankt hiervoor! Wat een fijne aanvulling. Blij om te horen dat jullie het een mooie wandeling vonden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rondreis ITalië

Italië heeft boeiende steden, volop culturele hoogtepunten, een overheerlijke keuken én het is er bijna het hele jaar lekker weer. Reden genoeg dus om een vakantie naar Italië te plannen. Of je nu gaat kamperen in het noorden, een stedentrip maakt naar Rome of op zoek gaat naar de mooiste stranden van de Amalfitaanse kust, hier draait het om genieten met een hoofdletter G.

Wil je meer weten over een vakantie naar Italië? Lees hier alle reisblogs over Italië.

BESTEMMINGEN

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang een gratis preset