Zoek
Sluit dit zoekvak.
8 mei 2023

Torcal de Antequera: een van de mooiste hikes van Andalusië

Hiken in natuurpark Torcal de Antequera in Zuid-Spanje

Op ongeveer een uurtje rijden ten noorden van de Spaanse stad Malaga ligt natuurpark El Torcal de Antequera. Een spectaculair natuurgebied dat bovenop een berg ligt en wordt gekenmerkt door opvallende rotsformaties. Hier vind je een handjevol bewegwijzerde wandelroutes en kun je prachtig hiken. Wil je tijdens je vakantie aan de Costa del Sol graag iets meer zien van Andalusië? Navigeer naar Torcal de Antequera voor een mooie wandeling.

Torcal de Antequera

Hiken in natuurpark Torcal de Antequera in Zuid-Spanje

Een van de mooiste hikes in Andalusië

De wandelroutes bij Torcal de Antequera mogen zich tot de mooisten van Andalusië rekenen. Dat heeft alles te maken met het bijzondere landschap. De zachte kalkstenen rotsen zijn door een eeuwenlang proces van erosie veranderd in iets wat zich nog het beste laat omschrijven als een stapel pannenkoeken. Of een stapel platte keitjes zoals je ze soms wel eens op kiezelstranden ziet – maar dan in het groot. 

Maar niet alleen de landschappen maken dit gebied de moeite waard. Onderweg kun je ook veel mooie dieren te spotten. Houd je ogen open voor bijzondere vogeltjes en let op de vele berggeiten die zich soms bovenop de rotsen laten zien. De echt goed voorbereide wandelaar neemt daarom een verrekijker en een camera met telelens mee.

Hiken in Andalusië

➞ Lees ook: Tips voor het huren van een auto in Andalusië

Drie verschillende wandelroutes

Er zijn drie bewegwijzerde wandelroutes in het gebied en ze starten allemaal bij het bezoekerscentrum bovenop de berg. Een rondje van 1,5 kilometer, een rondje van 3 kilometer en een wandeling van 3,8 kilometer. Hieronder vind je ze in het kort.

Groene route – 1,5 kilometer 

De groene route is met 1,5 kilometer de kortste wandelroute in Torcal de Antequera, maar ondanks de bescheiden afstand geen moment saai. Het pad loopt dwars door het bergachtige gebied en onderweg moet je nog aardig wat klimmen en klauteren. Het is verstandig om stevige schoenen te dragen en je moet ook redelijk goed te been zijn. Deze wandeling duurt ongeveer 45 minuten. 

Bijzondere rotsformaties in natuurpark Torcal de Antequera

Gele route –  3 kilometer

De gele wandelroute begint op dezelfde plek als de groene wandelroute en zowel het eerste deel als het laatste deel is gelijk. Na ongeveer twintig minuten splitst de gele route zich af en maak je een extra grote lus voordat je weer op het pad van de groene route uitkomt. Je kunt tijdens het wandelen dus nog besluiten om voor het grote gele rondje te gaan (2 uur) of toch het pad van de groene te blijven volgen. 

Oranje route – 3,8 kilometer

In tegenstelling tot de eerste twee routes, is de oranje route een zogenoemde lineaire wandeling. Je loopt dus van A naar B, in plaats van een rondje. Deze wandeling gaat van het bezoekerscentrum naar de parkeerplaats beneden, maar je kunt ‘m ook andersom lopen – net waar je zin in hebt. Loop je naar beneden dan moet je ongeveer 1,5 uur uittrekken. Omhoog duurt iets langer, zo’n 2 uur. Het pad is erg grillig en bestaat uit veel losse stenen. Hiervoor moet je zeker bij het afdalen goed opletten. 

Bijzondere rotsformaties in natuurpark Torcal de Antequera

➞ Lees ook: Sierra Subbética: 5 tips voor een rondreis door authentiek Zuid-Spanje

Uitkijkpunten

Natuurgebied Torcal de Antequera ligt bovenop een berg en vormt het hoogste punt in de directe omgeving. En dat levert geweldige uitzichten op. Rondom het bezoekerscentrum liggen verschillende uitkijkpunten die een geweldig uitzicht over de regio bieden. Ook als je niet zo’n wandelaar bent, is het daarom leuk om een kijkje te nemen bij het bezoekerscentrum bovenop de berg. 

Hiken in natuurpark Torcal de Antequera in Zuid-Spanje

Een paar tips voor je hike bij Torcal del Antequera

  • Draag goede wandelschoenen, op alle routes moet je flink klauteren over de rotsen
  • Kom vroeg in de ochtend als je boven bij het bezoekerscentrum wil parkeren
  • Probeer in de zomermaanden het heetste moment van de dag te vermijden, er is weinig schaduw
  • Buiten het zomerseizoen kan het fris zijn bovenop de berg, neem dus een warme trui mee
  • Bij het bezoekerscentrum zit een café, klein museum en toiletten, tijdens de wandeling kom je geen andere horeca of toiletten tegen
  • Wij waren er in oktober, het natuurgebied is dan extra mooi vanwege alle herfstkleuren
Hiken in Andalusië

Het stadje Antequera

Torcal de Antequera ligt op ongeveer 20 minuten rijden van Antequera, een van de grootste plaatsen in de regio. Mocht je na je wandeling nog puf over hebben, dan is het leuk om hier ook even rond te kijken. Je kunt lekker tapas eten en er zijn een aantal bezienswaardigheden. De meest opvallende bezienswaardigheid van Antequera is het Alcazaba, een enorm fort uit de elfde eeuw. Vind je het leuk om wat meer duiding te krijgen, dan kun je ook aansluiten bij een stadswandeling met gids. Deze tour kost € 9 per persoon en laat je in twee uurtjes alle mooie plekken zien.

➞ Antequera tip: Bij Arte de Cozina kun je lekkere tapas eten, maar ze hebben ook fijne hotelkamers. Ben je nog op zoek naar een hotel in de omgeving, dan is dit een aanrader.

Ook naar Torcal de Antequera?

Vanuit Malaga is het een uurtje rijden naar Torcal de Antequera. Een huurauto is dan wel zo handig. Wij huurden onze auto zoals altijd via Sunny Cars, vanwege hun all inclusive voorwaarden en Nederlandstalige klantenservice. In Zuid-Spanje heb je al vanaf € 55 per dag een huurauto (afhankelijk van hoe vroeg je boekt).

Parkeren kan op de parkeerplaats bij het bezoekerscentrum, maar let op: hier is beperkt plek. Op hele drukke dagen wordt de toegangsweg naar boven afgesloten en moet je de auto beneden achterlaten. Je kunt dan met de shuttlebus omhoog, deze kost € 2. Loop je de oranje route en ben je niet van plan om heen én terug te lopen, check dan even goed of de shuttlebus ook daadwerkelijk rijdt.

Het is ook mogelijk om via een georganiseerde tour naar Torcal de Antequera te gaan. De meeste tours duren een halve dag en kosten tussen de 40 en 50 euro per persoon

Hiken in Andalusië

Reizen naar Spanje

Picture of Stéphanie - Expeditie Aardbol

Stéphanie - Expeditie Aardbol

In het dagelijks leven tik ik stukjes, in mijn vrije tijd reis ik de wereld rond. Mijn naam is Stéphanie en op Expeditie Aardbol deel ik reisverhalen, travel tips en de mooiste reisfoto's, alle geschreven, verzameld en gefotografeerd door mijzelf. Een reisblog bomvol inspiratie!

Eén reactie

  1. Wat een spectaculaire rotsformaties hè?! Ik vind het echt een uniek natuurgebied, niet te vergelijken met de andere natuurparken in Andalusië. Prachtige foto’s trouwens!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vakantie Spanje

Een vakantie naar Spanje is altijd een goed idee. Het Zuid-Europese land is vrijwel het gehele jaar verzekerd van aangename temperaturen, en dat maakt het de ideale bestemming voor een zonnige stedentrip. Bezoek Barcelona, Valencia of San Sebastián, of boek een ticket naar een van de Spaanse eilanden en geniet van de charme van bijvoorbeeld Mallorca of Lanzarote.

Wil je meer lezen over een vakantie naar Spanje? Lees hier alle reisblogs over Spanje.

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang een gratis preset