Zoeken
Sluit dit zoekvak.
27 juli 2022

Wandelen in het Utrechtse Heuvelrug Nationaal Park: dit zijn de mooiste routes

Wandelen op de Utrechtse Heuvelrug

Het Utrechtse Heuvelrug Nationaal Park is een van de mooiste natuurgebieden van Nederland. Het strekt zich uit van Leusden tot Rhenen en omvat landschappen die worden gekenmerkt door naaldbossen, heidevelden, landgoederen en stuifzandgebieden. Je kunt hier mooie wandelingen maken en je hebt er keus uit kilometers aan mooie wandelroutes.

WANDELEN UTRECHTSE HEUVELRUG

DE MOOISTE WANDELINGEN IN HET UTRECHTSE HEUVELRUG NATIONAAL PARK

Ik woon zelf pal aan de rand van het nationale park en ben er eigenlijk elke dag wel even te vinden voor een wandeling of om te sporten. Ik weet precies waar de mooie plekjes zijn en met name in de herfst is de Utrechtse Heuvelrug de uitgelezen plek voor een mooie boswandeling. Een tijdje terug maakte ik al een lijstje met mijn favoriete plekken in de regio, vandaag deel ik mijn favoriete wandelingen op de Utrechtse Heuvelrug.

Utrecht tip: Wil je graag wat langere wandelingen maken over de Utrechtse Heuvelrug? Ik maak naast de bewegwijzerde wandelroutes graag gebruik van het boekje Wandelen over de Utrechtse Heuvelrug. Hierin staan 15 mooie wandelroutes van 15-20 kilometer.

OUDSTE WANDELROUTE VAN NEDERLAND

Dit is de oudste bewegwijzerde wandelroute van Nederland en loopt van Amsterdam naar Arnhem. Het is een wandeling van de ANWB en dateert oorspronkelijk uit het jaar 1914. De route is opgedeeld in zes etappes van 20 tot 30 kilometer en doorkruist ook de provincie Utrecht. De derde etappe van de wandeling gaat dwars door het Nationaal Park de Utrechtse Heuvelrug en mag dus niet in dit overzicht ontbreken. Startpunt is het centrum van Zeist en de route eindigt 21 kilometer verderop in Doorn. Dit is een van mijn favoriete routes op de Utrechtse Heuvelrug. Deze wandeling leidt je namelijk dwars door het bos langs de mooiste bezienswaardigheden bezienswaardigheden, zoals de Pyramide van Austerlitz en het zandgat in Maarn.

Aantal kilometers: 21
Startpunt: Bushalte Slot Zeist
Eindpunt: Postkantoor Doorn
Hapje eten? Een van mijn favoriete eetgelegenheden op de Utrechtse Heuvelrug is het Beauforthuis, tussen Zeist en Austerlitz.
Bereikbaarheid: De wandeling begint en eindigt bij een bushalte en is daarom goed te bereiken met het openbaar vervoer. Je kunt gratis parkeren bij Slot Zeist en na afloop met de rechtstreekse bus terugreizen naar het startpunt.
Klik hier voor de wandelroute

Wandelen op de Utrechtse Heuvelrug

NS WANDELING UTRECHTSE HEUVELRUG

Deze wandeling over de Utrechtse Heuvelrug combineert bossen, heidevelden en landgoederen. Met name in de nazomer en in de herfst kun je hier schitterende boswandelingen maken, als de bomen zijn getooid in herfstkleuren en de hei in bloei staat. De route doorkruist een van mijn favoriete plekjes op de Utrechtse Heuvelrug, namelijk de landgoederen Bornia en Heidestein. Hier kun je wandelen tussen de heideschapen en heb je de mooie paadjes voor het uitkiezen.

Aantal kilometers: 14
Startpunt: Station Driebergen-Zeist
Eindpunt: Station Maarn
Hapje eten? Bij het station in Driebergen zit een gezellig pannenkoekenhuis.
Bereikbaarheid: De wandeling begint en eindigt bij een treinstation en dit pad is daarom goed te bereiken met het openbaar vervoer.
Klik hier voor de wandelroute

Landgoed Bornia Heidestein Utrecht

WANDELROUTE QUATRE BRAS

Als je flink wat kilometers wilt maken en bovendien enkele bezienswaardigheden op de Utrechtse Heuvelrug wilt afstrepen, dan moet je wandelroute Quatre Bras volgen. Tijdens deze wandeltocht stap je in de voetsporen van Napoleon en kom je langs een aantal interessante bezienswaardigheden. De Pyramide van Austerlitz bijvoorbeeld, maar ook het Henschotermeer én een van de hoogste plekken van de Utrechtse Heuvelrug: de Marmontberg. Het is een ontzettend mooie boswandeling, waar je rustig vier uur voor mag uittrekken.

Aantal kilometers: 12
Startpunt en eindpunt: Zeisterweg 98 in Woudenberg
Hapje eten? Er zit een zelfbedieningsrestaurant bij de piramide.
Bereikbaarheid: De wandeling begint en eindigt bij de parkeerplaats en is goed bereikbaar met de auto. Er zit helaas geen bushalte in de buurt.
Klik hier voor de wandelroute

Wandelen op de Utrechtse Heuvelrug

WANDELROUTE HOOGTEPUNTEN KAAPSE BOSSEN

In de Kaapse Bossen vind je de hoogste uitkijktoren van Utrecht. In dit deel van de Utrechtse Heuvelrug kun je goed wandelen, want er zijn een aantal mooie wandelingen uitgestippeld. De kortste wandeling is amper twee kilometer lang, maar je kunt ook een mooie tocht van zo’n negen kilometer maken. Tijdens deze ronde kom je langs de mooiste plekken in de Kaapse Bossen en kun je uiteraard ook de uitkijktoren beklimmen.

Aantal kilometers: 9
Startpunt en eindpunt: Parkeerplaats Groene Entree Kaapse Bossen
Hapje eten? Halverwege de route zit een theehuis met uitgebreide lunchkaart en terras met uitzicht over de hei.
Bereikbaarheid: De wandeling begint en eindigt bij parkeerplaats Groene Entree en is goed bereikbaar met de auto. Hier stopt ook bus 50 vanuit Utrecht.
Klik hier voor de wandelroute

Uitkijktoren Kaapse Bossen Utrecht

WANDELEN IN HET AMERONGSE BOS

Vraag een willekeurige Utrechter naar het mooiste natuurgebied in de provincie en menigeen zal antwoorden: de Amerongse Berg. Tijdens een wandeling kom je hier afwisselend door bos- en heidelandschappen en zul je onderweg ook de nodige hoogtemeters maken. Deze wandeling neemt je mee via een voormalige tabaksplantages naar de top van de Amerongse Berg. Vanaf hier heb je een geweldig uitzicht over de omgeving.

Aantal kilometers: 12 kilometer
Startpunt en eindpunt: Franseweg in Elst
Hapje eten? Deze wandelroute start in het centrum van Elst, om precies te zijn bij Restaurant Het Wapen van Elst. Hier kun je voor of na je wandeling een hapje eten.
Bereikbaarheid: Je kunt parkeren in het centrum van Elst en er ook makkelijk met het openbaar vervoer geraken. De dichtstbijzijnde bushalte zit op 10 minuten.
Klik hier voor de wandelroute

WANDELROUTES ZEISTERBOS

Ik ben zelf veel in het Zeisterbos te vinden en het is daarom en van mijn favoriete plekken voor een mooie wandeling. Ik ken het bos op mijn duimpje en ga er graag wandelen of hardlopen. Je hebt hier keus uit verschillende wandelingen over de Utrechtse Heuvelrug, maar er zijn twee bewegwijzerde wandelroutes. De rode route is zo’n 6 kilometer, maar als je de benen wilt strekken kun je ook de lange blauwe route van 12 kilometer nemen. Deze langere route pakt ook een stuk heide mee.

Aantal kilometers: 6 en 12 kilometer
Startpunt en eindpunt: Prins Bernhardlaan 1 in Zeist
Hapje eten? In het Zeisterbos kun je aanschuiven bij het Jagershuys, een pannenkoekenrestaurant met fijn terras.
Bereikbaarheid: De wandeling begint en eindigt bij de parkeerplaats en is goed bereikbaar met de auto. Met het openbaar vervoer kun je uitstappen in het centrum van Zeist en is het ongeveer tien minuten lopen naar het startpunt van de wandelroute.
Klik hier voor de wandelroute

Wandelen op de Utrechtse Heuvelrug

WANDELROUTES LANDGOED BORNIA / HEIDESTEIN

Een van de mooiste heidegebieden in het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug is Landgoed Bornia en Heidestein, en je kunt er werkelijk fantastisch wandelen. Je hebt hier verschillende wandelingen, die starten in zowel Driebergen als Zeist. De paden lopen door bos en heidegebied, en onderweg kom je langs felblauwe bosvennetjes. Het leuke aan wandelen op Bornia en Heidestein is dat je zomaar kans hebt op een ontmoeting met een kudde heideschapen. Let op: het begrazingsgebied voor de schapen is niet toegankelijk voor honden.

Aantal kilometers: 4,5 en 5,5 kilometer (maar je kunt ze ook aan elkaar knopen)
Startpunt: Prins Bernhardlaan 1 in Zeist of Traay 286 in Driebergen
Hapje eten? Er zit geen horeca op de route, maar je kunt wel een kleine omweg maken langs Restaurant Klein Zwitserland of Pannenkoekenhuis Princenhof in Driebergen.
Bereikbaarheid: De wandeling begint en eindigt bij de parkeerplaats en is goed bereikbaar met de auto. Kom je met het openbaar vervoer, dan is het vanaf de dichtstbijzijnde bushalte nog ongeveer 10 minuten lopen naar beide startpunten.
Klik hier voor de wandelroute

Wandelen op de Utrechtse Heuvelrug

WANDELROUTE HET WITTE HUIS AUSTERLITZ

De omgeving rondom Austerlitz is goed vertegenwoordigd in dit overzicht met mooie boswandelingen. Ook deze wandeling kan ik aanraden, want het is een leuke en niet al te lastige route. De route start bij het Beauforthuis, een cultureel centrum waar je ook erg lekker kan lunchen. Hier starten verschillende mooie routes, maar deze route ‘Witte Huis’ is mijn favoriet. Je maakt in ongeveer een uurtje een mooie ronde door het bos en over de heide.

Aantal kilometers: 4,5 kilometer
Startpunt en eindpunt: Woudenbergseweg 70 in Austerlitz
Hapje eten? Het Beauforthuis is een van de leukste plekken op de Utrechtse Heuvelrug om een hapje te eten.
Bereikbaarheid: De wandeling begint en eindigt bij de parkeerplaats en is goed bereikbaar met de auto. De dichtstbijzijnde bushalte zit ter hoogte van de KNVB Campus, op ongeveer 10 minuten lopen van het startpunt.
Klik hier voor de wandelroute

Boshuisje, Utrechtse Heuvelrug

RONDJE HENSCHOTERMEER

Op een warme zomerdag is het Henschotermeer dé plek om af te koelen. Dit beeldschone bosmeer is gezegend met een paradijselijk zandstrand en daarom perfect voor een dagje strand op de Utrechtse Heuvelrug. Buiten het zomerseizoen is een duik misschien niet zo aantrekkelijk, maar je kunt dan wel een mooi rondje maken rondom het meer. De wandeling is niet heel lang en je moet er ongeveer een uurtje voor uittrekken, maar neem ook de tijd voor een picknick aan de waterkant.

Aantal kilometers: 2,5 kilometer
Startpunt en eindpunt: De Heygraeff 2 in Woudenberg
Hapje eten? Er zit een klein strandtentje bij het meer, maar deze zal buiten het seizoen niet altijd geopend zijn. Net buiten het terrein zit een brasserie.
Bereikbaarheid: De wandeling begint en eindigt bij de parkeerplaats en is goed bereikbaar met de auto. De dichtstbijzijnde bushalte zit op enkele minuten lopen van het meer.

Henschotermeer, Utrecht

WANDELEN RONDOM DE PYRAMIDE VAN AUSTERLITZ

Een van de meest opvallende bezienswaardigheden in het Utrechtse Heuvelrug is de Pyramide van Austerlitz. Deze piramide werd gebouwd door de manschappen van Napoleon en mag zich zelfs de hoogste piramide van Europa noemen. Het bijzondere bouwwerk ligt midden in het bos en is het startpunt van verschillende wandelroutes. Persoonlijke favoriet is wandeling Franse Put. Je kunt de piramide ook beklimmen, voor een mooi uitzicht over de boomtoppen en het Utrechtse Heuvelrug Nationaal Park.

Aantal kilometers: verschillende afstanden
Startpunt en eindpunt: Zeisterweg 98 in Woudenberg
Hapje eten? Er zit een zelfbedieningsrestaurant bij de piramide.
Bereikbaarheid: De wandeling begint en eindigt bij de parkeerplaats en is goed bereikbaar met de auto. Er zit helaas geen bushalte in de buurt.
Klik hier voor de wandelroute

Pyramide van Austerlitz, provincie Utrecht

BLIJVEN OVERNACHTEN?

Kom je niet uit de provincie Utrecht en wil je blijven overnachten tijdens je bezoek aan de Utrechtse Heuvelrug? Er zijn tal van leuke hotels en vakantiehuisjes die je in de regio kunt huren. Een aanrader is het mooie Kasteel Kerckebosch in Zeist of Buitenplaats de Bergse Bossen in Driebergen. Slaap je liever in een huisje, dan raad ik het aan om eens te kijken bij het aanbod op Natuurhuisje.nl.

Er zijn ook verschillende vakantieparken op de Utrechtse Heuvelrug. Nabij Amerongen kun je blijven overnachten bij Landal Amerongse Berg. In de buurt van Doorn zit RCN Het Grote Bos.

Meer tips voor een vakantie in eigen land? Deze blogs vind je misschien ook interessant:

• De mooiste plekken in de omgeving van Utrecht
• 20 x de leukste tips voor een dagje Utrecht
• Wat te doen in Amersfoort? De leukste tips voor een dagje Keistad
• Een overzicht van de mooiste uitkijktorens van Nederland

Verantwoording: de bovenste foto is gemaakt door Paulien van der Werf

Reizen in Nederland

Foto van Stéphanie - Expeditie Aardbol

Stéphanie - Expeditie Aardbol

In het dagelijks leven tik ik stukjes, in mijn vrije tijd reis ik de wereld rond. Mijn naam is Stéphanie en op Expeditie Aardbol deel ik reisverhalen, travel tips en de mooiste reisfoto's, alle geschreven, verzameld en gefotografeerd door mijzelf. Een reisblog bomvol inspiratie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vakantie Nederland

Ook voor een vakantie in Nederland kun je terecht op Expeditie Aardbol. Van originele ideeën voor een weekendje weg tot een lijstje met de leukste tips voor een stedentrip in eigen land: hier vind je tips en inspiratie voor Utrecht, Arnhem en Amsterdam.

Meer lezen over een vakantie in eigen land? Lees hier alle reisblogs over Nederland.

Bestemmingen

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang een gratis preset