Is Ambalavao het best bewaarde geheim van Madagascar?

Ambalavao, Madagascar
Home » Madagascar » Is Ambalavao het best bewaarde geheim van Madagascar?

Op papier is een wandeling door boerenlandschappen misschien minder indrukwekkend dan een bezoek aan een natuurpark zoals Isalo of Tsingy de Bemaraha. Maar als je een rondreis maakt door Madagascar is het juist de moeite waard om eens te stoppen bij een van de vele dorpjes die je onderweg tegenkomt. Aan de meeste zul je voorbij rijden, maar ik kan het aanraden om de auto ook een keer langs de kant te zetten. Ik deed dat in de omgeving van Ambalavao, gelegen in de hooglanden van Madagascar. Een prachtig gebied met hoge bergtoppen en authentieke boerendorpjes die vrijwel niet door andere toeristen worden bezocht.

Ambalavao, Madagascar
Ambalavao, Madagascar

AMBALAVAO

Het best bewaarde geheim van Madagascar

Ambalavao is gelegen in het zuiden van Madagascar en als je richting het Isalo National Park rijdt, dan kom je er vanzelf langs. Het dorp staat bekend om de grootste zebumarkt van het land en het makipark dat enkele kilometers verderop ligt. Er is slechts een handjevol toeristen dat echter de moeite neemt om hier een langere tussenstop te maken. De meesten waaien na één nacht alweer uit naar Isalo of het Andringitra gebergte. Enerzijds doodzonde, anderzijds maakt het deze regio juist zo interessant. Hier krijg je namelijk een inkijkje in het échte Madagascar.

Ambalavao, Madagascar

EEN WANDELING VAN 16 KILOMETER

De uitvalsbasis voor mijn verblijf in Ambalavao is de Betsileo Country Lodge, een kleinschalig pension met werkelijk fantastisch uitzicht. De accommodatie ligt op enkele kilometers ten zuiden van het stadje en wordt omringd door een authentiek stukje Madagascar.

Het is op deze plek waar enkele van mijn meest dierbare herinneringen aan mijn reis door Madagascar zijn te vinden. Mijn vriend en ik worden namelijk een hele middag op sleeptouw genomen door lokale gids Adrien en samen maken we een fantastische wandeling. We lopen langs een akkers vol exotische groenten en bezoeken een dorpje van de Betsileo, een van de grootste etnische groepen van het land. Een prachtige hike van in totaal zo’n 16 kilometer waarbij we de mooiste landschappen doorkruisen.

10 redenen voor een vakantie naar Madagascar
Ambalavao, Madagascar
Ambalavao, Madagascar

HET DAGELIJKS LEVEN IN MADAGASCAR

De tocht begint direct buiten onze lodge en via een onverharde weg lopen we het platteland op. Het is een aanblik van Madagascar die we nog niet eerder hebben gezien, want met onze Renault 4 is het lastig om de gebaande paden te verlaten.

Het landschap is hier uitgestrekt en bestaat grotendeels uit akkers. Er groeien tomaten, ananassen en tabaksplanten, maar er zijn ook terrassen waar rijst op wordt verbouwd. Ik zie ook overal mensen aan het werk op het land: jong, oud, man en vrouw. Ze hebben grote manden vol groenten op hun hoofd en volgepakte zebukarren rijden af en aan.

Deze wandeling heeft als doel om meer te leren over het dagelijks leven in Madagascar en het is leuk om eens van de toeristische route af te wijken. Je merkt het eigenlijk direct zodra je de RN7 verlaat. Het asfalt is verdwenen en dat geldt ook voor de andere vakantiegangers. We schuifelen voorzichtig over geïmproviseerde bruggen en moeten op een gegeven moment zelfs door een riviertje waden. Het water komt tot ver boven mijn knieën en de bodem is blubberig, maar ik weet de overkant te bereiken zonder een nat pak te halen.

Ambalavao, Madagascar
Ambalavao, MadagascarAmbalavao, Madagascar

EEN BEZOEK AAN EEN BETSILEO-DORPJE

Vandaag staat ook een bezoek aan een Betsileo-dorpje gepland. De Betsileo leven in de hooglanden van Madagascar en in deze regio kom je veel van hun invloeden tegen. Ook wij zien na een tijdje een aantal huisjes opdoemen en even later lopen we het dorp in. Het is bijzonder om hier even rond te kijken, want deze plek is weer compleet anders dan de dorpjes die je met de auto doorkruist. Adrien neemt hier wel vaker toeristen mee naartoe, maar iedereen reageert alsof ze nog nooit een buitenlandse toeristen hebben gezien.

Met name kinderen in het dorp vinden het fantastisch dat we er zijn en wijken niet meer van onze zijde. Ze springen dolenthousiast om ons heen, willen hand in hand lopen en gillen aan een stuk door. Hilarisch om mee te maken.

Ambalavao, Madagascar

Ambalavao, Madagascar
10 redenen voor een vakantie naar Madagascar
10 redenen voor een vakantie naar Madagascar

DE ZEBUMARKT IN AMBALAVAO

Als we verder lopen druipen de kinderen uiteindelijk af en lopen wij het laatste deel van de wandeling. De laatste paar kilometer richting Ambalavao komen we steeds meer mensen tegen. Het is inmiddels het eind van de middag en iedereen is op weg naar huis. Ik zie mensen met grote balen hooi op hun hoofd lopen, fietsen vol bepakking en zo nu en dan komen we op dit stuk zelfs een knalgele tuktuk tegen.

Eenmaal aangekomen in Ambalavao nemen we een kijkje op de plek waar elke week de zebumarkt wordt gehouden en nemen daarna zelf plaats in een tuktuk. Met 16 kilometer op de teller en de ondergaande zon in de verte, leggen we de laatste kilometers liever af met het lokale openbaar vervoer. Geen straf, want van het onbekende en ongerepte Madagascar hebben we vandaag genoeg mogen proeven.

Ambalavao, MadagascarAmbalavao, MadagascarAmbalavao, Madagascar

Meer lezen over reizen in Madagascar? Deze blogs vind je misschien ook interessant:

• Alleen voor durfals: bezoek het Tsingy de Bemaraha National Park in Madagascar
• Dieren spotten in Madagascar: zet deze exemplaren op je lijstje
• Allée des Baobabs: het icoon van Madagascar
• Route en planning: 3 weken rondreizen door Madagascar

OVER EXPEDITIE AARDBOL

In het dagelijks leven tik ik stukjes, in mijn vrije tijd reis ik de wereld rond. Mijn naam is Stéphanie en op Expeditie Aardbol deel ik reisverhalen, travel tips en de mooiste reisfoto's, allen geschreven, verzameld en gefotografeerd door mijzelf. Een reisblog bomvol inspiratie!Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.