Zoek
Sluit dit zoekvak.
12 december 2022

Hiken naar Sørvágsvatn, het hangende meer van de Faeröer Eilanden

Hike naar Sorvagsvatn, Faeröer Eilanden

We hoeven je vast niet te vertellen dat je geweldig kan wandelen op de Faeröer Eilanden. Al eerder schreven wij over onze top vijf mooiste hikes op de Faeröer Eilanden en kon je lezen over de wandelingen die wij maakten op onder andere Mykines en Kalsoy. Dit keer nemen we je mee naar het eiland Vagar, waar je misschien wel de beroemdste hike van het hele land kan maken: de wandeling naar het meer van Sørvágsvatn.

DE WANDELING NAAR SØRVÁGSVATN

Sørvágsvatn (ook wel bekend als Leitisvatn) is het grootste meer op de Faeröer Eilanden en je kunt een mooie wandeling maken langs de oevers. Het is populair omdat het vlak bij de luchthaven ligt, maar ook omdat je onderweg een aantal bijzondere uitzichtpunten tegenkomt. Zo staat dit meer bekend om een optische illusie: het lijkt namelijk net alsof het meer boven de oceaan zweeft. Aan het eind van de wandeling kom je bij een waterval uit waar de Vikingen vroeger hun slaven naar beneden gooiden. Oftewel: genoeg reden om deze wandeling te maken.

Afstand: 5 kilometer
Aantal uur: 2 uur
Toegangsprijs: 200 DKK per persoon

Hanging Lake, Faeröer Eilanden
Hike naar Sorvagsvatn, Faeröer Eilanden

WAAROM MOET JE VOOR DEZE HIKE BETALEN?

Op steeds meer plekken op de Faeröer Eilanden moet je betalen voor hikes en wandelpaden. Dat klinkt een beetje gek, maar je kunt je er maar beter op voorbereiden. Het overgrote deel van de Faeröer Eilanden is namelijk privéterrein en met dat geld onderhouden lokale boeren hun land. Vanwege het groeiende aantal toeristen naar de Faeröer Eilanden zagen zij namelijk hun land vertrapt worden en zwerfafval toenemen. Niet zo fijn als ook jouw schapen daar moeten grazen. Met behulp van de toegangsprijs zorgen ze nu dat er nette wandelpaden worden aangelegd en hekken geplaatst bij gevaarlijk steile rotsklippen.

Hanging Lake, Faeröer Eilanden
Hike naar Sorvagsvatn, Faeröer Eilanden

WANDELING LANGS DE OEVERS VAN HET MEER

De wandeling langs de oevers van Sørvágsvatn leidt je via de linkeroever van het meer naar het uitzichtpunt. Het is geen lastige hike, want je maakt geleidelijk hoogtemeters en alleen het laatste stuk is steil. Daredevils durven het aan om met hun camera naar het uiterste randje van de klif te schuifelen en zo de beste foto te schieten, maar dat is geheel op eigen risico. Het kan verraderlijk waaien op de Faeröer Eilanden of plotseling erg mistig worden, dus houd daar rekening mee als je dicht bij de rand staat. Wij bekeken het liever van een afstandje, want er vallen helaas nog steeds met enige regelmaat mensen naar beneden op de Faeröer Eilanden. Na je bezoek aan het beroemde uitzichtpunt kun je nog een stukje verder lopen voor het uitzichtpunt bij de waterval. 

Goed om te weten: de terugweg gaat via hetzelfde pad. Je maakt dus geen rondje. Het is niet toegestaan om via de andere kant van het meer terug te lopen. Hier werd tijdens ons bezoek streng op gecontroleerd. Voor de totale hike moet je ongeveer twee uur uittrekken, maar er zijn mensen die er een hele dag de tijd voor nemen vanwege de vele mooie fotospots die je onderweg tegenkomt. 

Hike naar Sorvagsvatn, Faeröer Eilanden

HOE KOM JE BIJ SØRVÁGSVATN?

Sørvágsvatn ligt op het eiland Vagar, op slechts enkele kilometers van de luchthaven. Tijdens een wandeling zul je dan ook regelmatig vliegtuigen zien overvliegen. Om bij het meer te geraken moet je in het dorpje Miðvágur zijn. Hier kun je je auto parkeren en naar het beginpunt van de trail lopen. 

Let op: de aanduiding in Google Maps is niet correct. Deze geeft de verkeerde plek aan. Je moet dus niet parkeren en beginnen bij de Vikinghuisjes langs de grote doorgaande weg, maar doorrijden naar dit punt. Hier vind je de parkeerplaats en kun je de entree betalen.

➞ Tip: Wij sliepen in dit geweldige huisje vlakbij de start van deze wandeling.

Hanging Lake, Faeröer Eilanden

EXTRA TIPS VOOR JE HIKE BIJ SØRVÁGSVATN

  • Draag stevige wandelschoenen
  • Draag laagjes en neem voor de zekerheid iets van een regenjasje mee
  • Keer direct om als het weer omslaat en mistig wordt
  • ’s Ochtends is deze wandeling het rustigst
  • Neem voldoende water en snacks mee, er is onderweg niets te krijgen
  • Er zijn wel veel mooie plekjes voor een picknick
  • Betaal netjes voor je toegangskaartje en klim niet ergens over het hek: er wordt gecontroleerd
Wandelen op de Faeröer eilanden

Reizen naar de Faeröer Eilanden

Picture of Stéphanie - Expeditie Aardbol

Stéphanie - Expeditie Aardbol

In het dagelijks leven tik ik stukjes, in mijn vrije tijd reis ik de wereld rond. Mijn naam is Stéphanie en op Expeditie Aardbol deel ik reisverhalen, travel tips en de mooiste reisfoto's, alle geschreven, verzameld en gefotografeerd door mijzelf. Een reisblog bomvol inspiratie!

Eén reactie

  1. We zijn lekker aan het lezen op jouw site, leuke voorbereiding op onze vakantie naar de faeroer eilanden in augustus.

    Bedankt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rondreis Faeröer Eilanden

Er zijn maar weinig mensen die de mysterieuze Faeröer Eilanden kennen. De Deense eilandengroep ligt ongeveer halverwege Schotland en IJsland, en staat vooral bekend om haar ongerepte natuurschoon. Hier maak je spectaculair mooie wandelingen en kun je roadtrippen door een landschap dat wordt gedomineerd door watervallen, vuurtorens, torenhoge rotsklippen en heel veel schapen.

Wil je meer lezen over reizen door de Faeröer Eilanden? Lees hier alle reisblogs over de Faeröer Eilanden.

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang een gratis preset