Zoeken
Sluit dit zoekvak.
30 april 2024

Wandelen op Madeira: 6 x mooie routes

Wandelen op Madeira: mooie routes

Niet vergeten om je wandelschoenen in te pakken als je naar Madeira gaat, want het Bloemeneiland is een paradijs voor hikers. Je vindt hier kilometers aan leuke en uitdagende wandelroutes, en dat maakt Madeira tot een van de beste bestemmingen om te wandelen in heel Europa. Je kunt een van de vele levadas volgen – de irrigatiekanalen die over het eiland lopen –, maar er zijn ook mooie hikes uitgezet over hoge bergtoppen en grillige kustlijnen.

Ben je op zoek naar inspiratie voor leuke wandelingen op Madeira? In deze blog vind je de zes favorieten van Expeditie Aardbol.

WANDELINGEN OP MADEIRA

Er zijn duizenden kilometers aan mooie wandelroutes op Madeira te vinden, maar waar te beginnen? De lokale overheid heeft een dertigtal wandelingen aangeduid als aanbevolen en je herkent deze routes aan de letters PR. Deze wandelingen komen langs de mooiste plekken van Madeira en zijn geschikt voor verschillende niveaus. Check de officiële website om te zien welke wandelroutes dit precies zijn en of ze ook daadwerkelijk toegankelijk zijn op het moment dat jij Madeira bezoekt. 

PR 1: VEREDA DO PICO DO AREEIRO

Verreweg de bekendste wandeling op Madeira is de hike van Pico do Areeiro naar de Pico Ruivo. Deze wandelroute verbindt de twee hoogste toppen van het eiland met elkaar en is een behoorlijk pittige klim. Onderweg moet je veel trappen beklimmen en maak je de nodige hoogtemeters. Een goede conditie is daarom essentieel als je deze wandeling wilt doen. Gelukkig wordt de inspanning beloond, want op een heldere dag heb je geweldige uitzichten over de omgeving. Let op: als je geen vervoer bij het eindpunt hebt staan, dan zul je de hele tocht ook weer terug moeten lopen. Je kunt dit voorkomen door bijvoorbeeld een transfer te boeken. 

Startpunt van deze wandeling op Madeira: Pico do Areeiro of Pico Ruivo
Afstand: 7,9 kilometer
Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld

De mooiste wandelroutes Madeira: PR 1
Pico Arieiro PR8, Madeira
Madeira Pico de Arieiro

PR 1.2: VEREDA DO PICO RUIVO

Als de wandeling vanuit Pico Areeiro naar Pico Ruivo te zwaar is, dan kun je er ook voor kiezen om de kortere route naar Pico Ruivo te nemen. Deze is 2,8 kilometer (enkele reis) en via een mooi pad kun je naar de hoogste top van Madeira wandelen. Ook tijdens deze wandeling zul je flink wat trappen tegenkomen, maar het is qua afstand net wat makkelijker dan de PR 1. Tip: kies een heldere dag uit, zodat je ook daadwerkelijk iets ziet onderweg.

Startpunt van deze wandelroute op Madeira:: Achada do Teixeira
Afstand: 2,8 kilometer (+ 2,8 kilometer terug)
Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld

Wandelen op Madeira
Wandelen op Madeira: PR 1.2

PR 6.2: LEVADA DO ALECRIM

Een van de mooiste – en daarom ook populairste – wandelingen op Madeira is de PR 6 Levada das 25 fontes. Tijdens deze wandeling volg je een van de smalle irrigatiekanalen en kom je langs verschillende watervallen. Omdat het echter een van de bekendste levada wandelingen op Madeira is, is het hier ook altijd ontzettend druk. Dat begint al op de parkeerplaats, waarna je in colonne langs de smalle levada naar het eindpunt sjokt. Niet echt lekker wandelen dus, en daarom raden wij het aan om op de parkeerplaats een alternatieve route te kiezen. 

De PR 6.2 volgt de Levada do Alecrim en is stukken rustiger. Deze route is bijna volledig vlak, grotendeels in de schaduw en eindigt bij een prachtige waterval die je met weinig andere toeristen hoeft te delen. Onderweg kun je nog een korte omweg maken langs een andere waterval, dus zeker een waardig alternatief voor de populaire PR 6.

Startpunt van deze levada wandeling op Madeira: Miradouro do Rabaçal
Afstand: 3,5 kilometer (+ 3,5 kilometer terug)
Moeilijkheidsgraad: Makkelijk

Wandelen op Madeira
Levada do Alecrim, Madeira

PR 8: VEREDA DA PONTA DE SÃO LOURENÇO 

Het is leuk om verschillende soorten wandelingen op Madeira te combineren, zodat je een goed beeld krijgt van de diversiteit van het eiland. De Vereda da Ponta de São Lourenço is namelijk totaal anders dan de rest van de wandelingen in dit lijstje. Tijdens deze hike volg je de ruige kustlijn van het schiereiland in Madeira’s oostelijke puntje. Een flinke wandeling langs woeste rotsklippen en indrukwekkende rotsformaties. Hier wordt je blootgesteld aan de elementen, want het weer kan hier al net zo grillig zijn. Wij zagen alle seizoenen voorbij komen tijdens deze wandeling, dus neem niet alleen zonnebrand, een petje en genoeg water mee, maar ook een fijne jas tegen de regen en wind. Sowieso is het fijn om op alle weersinvloeden voorbereid te zijn als je gaat wandelen op Madeira. Halverwege de wandeling kun je nog een paar extra pittige hoogtemeters pakken door te klimmen naar het Ponta do Furado uitkijkpunt. 

Startpunt van deze wandeling op Madeira: Baía d’Abra
Afstand: 3 kilometer (+ 3 kilometer terug)
Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld

Madeira Ponta do São Lourenço
De mooiste wandelroutes Madeira

PR 11: VEREDA DOS BALCÕES

Als je op zoek bent naar een leuke, korte wandeling op Madeira, dan is de PR 11 een aanrader. De Vereda dos Balcões is 1,5 kilometer en brengt je naar een van de mooiste uitkijkpunten van het hele eiland. Vanaf dit ‘balkon’ heb je uitzicht over een prachtig Natura 2000 gebied en kun je onder andere de drie hoogste bergtoppen van Madeira zien liggen. Deze plek is daarnaast een goede plek om vogels te spotten. Zo komt hier de madeiragoudhaan voor, maar ook andere soorten vogels. Extra leuk: er ligt vogelzaad die de beestjes zo uit je hand komen pikken. 

Startpunt van deze wandelroute op Madeira: Ribeiro Frio
Afstand: 1,5 kilometer (+ 1,5 kilometer terug)
Moeilijkheidsgraad: Makkelijk

Madeira Levada des Balcoes

PR 18: LEVADA DO REI

De PR 18: Levada do Rei staat in menig lijstje met mooiste levada wandelingen van Madeira. In het begin is het even een kleine klim, maar daarna is het pad nagenoeg vlak. Onderweg kom je langs verschillende mooie uitzichtpunten over het Laurierbos van Madeira en moet je zelfs een stukje onder een waterval lopen. Zorg dus dat je een waterdichte tas bij je hebt voor je camera en andere waardevolle spullen, want een nat pak is onvermijdelijk. De wandeling eindigt bij een kleine waterval.

Startpunt van deze levada wandeling op Madeira: São Jorge
Afstand: 5,3 kilometer (+ 5,3 kilometer terug)
Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld

Levada wandeling Madeira
Levada wandeling Madeira
Levada walk Madeira
Levada wandeling Madeira

REISVIDEO MADEIRA

Benieuwd hoe reizen op Madeira eruit ziet? We maakten onderstaand filmpje van onze rondreis.

➞ Abonneer je op ons Youtube kanaal

Reizen naar Madeira

Foto van Stéphanie - Expeditie Aardbol

Stéphanie - Expeditie Aardbol

In het dagelijks leven tik ik stukjes, in mijn vrije tijd reis ik de wereld rond. Mijn naam is Stéphanie en op Expeditie Aardbol deel ik reisverhalen, travel tips en de mooiste reisfoto's, alle geschreven, verzameld en gefotografeerd door mijzelf. Een reisblog bomvol inspiratie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vakantie Madeira

Misschien wel de avontuurlijkste bestemming van Europa: Madeira. Dit Portugese eiland heeft alle ingrediënten voor een afwisselende rondreis. Mooie landschappen, lekker weer en genoeg te doen om een week (of twee) te vullen. De ultieme tip voor Madeira? Huur een auto en zet ‘m regelmatig langs de weg om het uitzicht te bewonderen. En niet vergeten om je wandelschoenen in te pakken, want het is fantastisch hiken op Madeira.

Wil je meer weten over reizen op Madeira? Lees hier alle reisblogs over Madeira.

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang een gratis preset