Zoek
Sluit dit zoekvak.
18 december 2023

Wanneer is het Zwarte Zaterdag in 2024? + 9 handige tips

Zwarte Zaterdag in Frankrijk

Iedereen die wel eens in de zomervakantie naar Zuid-Frankrijk is gereden kent het fenomeen Zwarte Zaterdag. Oftewel: files, files en nog eens files. Het is de drukste en voor automobilisten meest gevreesde dag van het jaar, want op deze bewuste zaterdag lijkt íedereen op weg te zijn naar het zuiden. 

Maar wanneer valt Zwarte Zaterdag in 2024? Als je slim bent probeer je deze dag zoveel mogelijk te vermijden, maar dat is niet voor iedereen een optie. Bijvoorbeeld omdat je dat niet redt met je vakantiedagen of omdat je er gewoon niet over nagedacht hebt tijdens het boeken van je vakantie. Iets met een gewaarschuwd mens, dus mocht je toch op pad gaan, dan hebben we hieronder een paar slimme tips voor je.

Zwarte Zaterdag

Zwarte Zaterdag in Frankrijk

Wat betekent Zwarte Zaterdag?

Zwarte Zaterdag is een begrip dat oorspronkelijk uit Frankrijk komt. De kleur zwart komt van de Franse verkeersdienst, die een soort stoplichtsysteem gebruikt om de drukte op de wegen aan te duiden. Samedi Noir is de dag dat veel Fransen vakantie krijgen en massaal in eigen land op vakantie gaan, met drukke snelwegen als gevolg. De meest files ontstaan op de zogenoemde Autoroute du Soleil, de route naar het zonnige Zuid-Frankrijk. Want niet alleen de Fransen hebben behoefte aan zon, zee en strand, onderweg zul je gegarandeerd ook een hoop Nederlandse toeristen tegenkomen. 

Zwarte Zaterdag tip: Voor sommige bestemmingen in Frankrijk heb je een milieusticker nodig. Dat geldt onder andere voor de ring rondom Parijs. Deze kun je van tevoren online bestellen.

Wanneer is het Zwarte Zaterdag in Frankrijk in 2024?

Wanneer valt Zwarte Zaterdag in 2024? Zwarte Zaterdag valt elk jaar op een andere datum, maar meestal gaat het om de laatste weekenden van juli en/of het eerste weekend van augustus.

Op basis van de Franse en Nederlandse vakantieplanning valt Zwarte Zaterdag in 2024 naar alle waarschijnlijkheid op zaterdag 20 juli en zaterdag 27 juli, en op zaterdag 3 augustus en zaterdag 10 augustus

Maar ook op deze data zal zal het druk zijn op de Franse snelwegen

Maar dat zijn niet de enige dagen dat je rekening moet houden met flinke files en topdrukte op de snelweg. Op alle weekenden (vrijdag – zondag) van 12 juli tot 25 augustus wordt veel drukte verwacht en heb je grotere kans op files onderweg. Daarnaast is het tijdens de Franse nationale feestdag op 14 juli doorgaans ook vrij druk op de weg en die valt dit jaar in het weekend. Dubbel kans op veel files dus.

Aan het begin van deze vakantieperiode is het vooral druk op de wegen naar het zuiden, aan het eind heb je juist te maken met terugkerende vakantiegangers en staan de files ook de andere kant op. 

Houd komende zomer ook rekening met de Olympische Spelen

Wat in 2024 ook mee zal spelen zijn de Olympische Spelen, die van vrijdag 26 juli tot zondag 11 augustus in Frankrijk wordt georganiseerd.

Met de auto naar Frankrijk

Tips voor als je toch tijdens Zwarte Zaterdag gaat reizen

Hoe kun je de Zwarte Zaterdag-drukte het best vermijden? Het antwoord is simpel: door je reisdagen niet plannen op deze bewuste data. Bij voorkeur kom je een dag eerder of een dag later aan op je vakantiebestemming, maar dat moet natuurlijk wel passen in je vakantieplanning.

Het beste advies is dus om tijdens Zwarte Zaterdag niet te gaan rijden, maar dat is helaas niet voor iedereen mogelijk. Als je toch van plan bent om op Zwarte Zaterdag in de auto te stappen, dan komen onderstaande tips mogelijk van pas.

1. Check je auto voor vertrek

Is de bandenspanning oké? Werkt de airco? Oliepeil in orde? Controleer je auto voordat je vertrekt en laat in hem in het beste geval nog even checken bij de garage. Uiteindelijk kun je beter in de file staan dan er eentje veroorzaken. 

2. Tank op tijd

Probeer het lot niet teveel te tarten en zorg dat je op tijd hebt getankt of je elektrische auto hebt opgeladen. 

3. Neem een alternatieve route

Wie heeft bedacht dat we allemaal via de snelweg naar het zuiden moeten reizen? Je kunt er ook voor kiezen om een alternatieve binnendoorroute te nemen. Is nog een stuk leuker ook: onderweg kan je stoppen bij dat mooie uitzichtpunt en even naar binnen wippen bij de plaatstelijke bakker voor een lekker vers croissantje. Duurt misschien iets langer, maar het scheelt je ook nog eens een hoop geld aan tol.

4. Deel de reis in tweeën

In theorie zou je die 1200 kilometer naar Zuid-Frankrijk in één dag kunnen afleggen, maar het hoeft natuurlijk niet. Het is eigenlijk veel relaxter om halverwege ergens te stoppen, zeker als er veel files op het programma staan. De Bourgogne of de Elzas zijn uitstekende regio’s om een nachtje te plannen. 

5. Vertrek op Zwarte Zaterdag na de drukte

Tijdens drukke reisdagen zul je misschien zo vroeg mogelijk willen vertrekken, maar je mag ervan uitgaan dat je niet de enige bent met die tactiek. Het is ook eigenlijk niet zo slim: als je voor de drukte vertrekt sta je er alsnog zelf in. Beter draai je het dus om: ga pas na de drukte rijden. Je kunt dan ’s ochtends op je gemak inpakken en vertrekken, en bent ’s avonds laat op de plaats van bestemming. Extra voordeel: je zit een stuk fitter achter het stuur. 

6. Zorg voor voldoende proviand

Mocht je in een kilometerslange file terechtkomen (of nog erger: autopech hebben), dan kun je maar beter voldoende proviand aan boord hebben. Zorg dat je in ieder geval altijd een paar flessen water bij je hebt voor noodgevallen en ook genoeg eten om de dag door te komen. In de file staan en hangry zijn: dát is pas vervelend.

7. Ga bij elke tussenstop naar de wc

Wat te doen als je een file inrijdt terwijl je naar de wc moet? Voorkomen is beter dan genezen, dus probeer bij elke stop te plassen én zorg dat je niet teveel water drinkt. Als je je verveelt is het verleidelijk om te blijven drinken, maar daardoor zul je wel extra plaspauzes moeten inlassen. 

8. Koop van tevoren een tolbadge

Met name tolstations kunnen enorme bottlenecks op de snelweg creëren en gigantische files veroorzaken. Aansluiten in de snelste rij is daarom geen overbodige luxe en dat kan met behulp van een tolbadge. Je bent daardoor wel wat geld aan opstartkosten kwijt, maar je kunt bij de tolpoorten in ieder geval meteen doorrijden. De kosten worden aan het eind van de maand automatisch van je rekening geschreven. Een tolbadge is te koop in de fysieke winkel van de ANWB.

9. Pauzeer op de kleine parkeerplaatsen

Tijdens Zwarte Zaterdag kan het soms zo druk zijn op de weg, dat je zelfs op de afrit naar de grotere parkeerplaatsen in de file staat. Zeker op rustplaatsen onderweg naar populaire bestemmingen (zoals de Dordogne) is het vaak ontzettend druk. Er is geen parkeerplaats meer vrij en er staan lange rijen voor het toilet. Heel vervelend als je hoge nood hebt. De oplossing? Probeer zoveel mogelijk te stoppen op de kleinere parkeerplaatsen, de zogenoemde aire de repos, waar ze alleen een toiletgebouw en een paar picknicktafels hebben. De toiletten zijn hier doorgaans minder fris, maar het is er daarom ook minder druk.

Reizen naar Frankrijk

Picture of Stéphanie - Expeditie Aardbol

Stéphanie - Expeditie Aardbol

In het dagelijks leven tik ik stukjes, in mijn vrije tijd reis ik de wereld rond. Mijn naam is Stéphanie en op Expeditie Aardbol deel ik reisverhalen, travel tips en de mooiste reisfoto's, alle geschreven, verzameld en gefotografeerd door mijzelf. Een reisblog bomvol inspiratie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vakantie Frankrijk

Frankrijk is het ultieme vakantieland. Je hebt er mooie steden, fijne stranden en kunt er optimaal genieten van het goede leven. Maar dat is niet alles. Ook in de winterperiode is Frankrijk een geliefde bestemming, want met kilometers aan sneeuwzekere pistes en gezellige skidorpen kun je er uitstekend wintersporten.

Wil je meer weten over reizen in Frankrijk? Lees hier alle reisblogs over Frankrijk.

Bestemmingen

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang een gratis preset