Natuurlijk ga je tijdens een reis naar China geen Babi Pangang eten, het staat er niet eens op de kaart. Maar wat eten ze dan wel in China? In deze blog hebben we een lijstje gemaakt met traditionele Chinese gerechten die de moeite waard zijn om te proberen. Geen aangepaste ‘westers-Chinese’ versies, maar de échte gerechten waar je tijdens een rondreis door China naar op zoek kunt gaan.
➞ China tip: Vergeet niet om tijdens je reis naar China een VPN aan te zetten, anders lukt het niet om de Great Firewall of China te omzeilen. Regel dat bijvoorbeeld via Express VPN voor Windows pc, Apple producten of andere devices.
Wat eten ze in China?

1. Xiao Long Bao
We beginnen meteen met onze favoriet: Xiao Long Bao. Deze dumplings komen oorspronkelijk uit Shanghai, maar ze staan overal in China op de kaart. Het zijn een soort gestoomde pasteitjes met een vulling van bouillon en onweerstaanbaar lekker. Hoe je ze moet eten? Leg ze op een lepel, prik er met je eetstokje een klein gaatje in en slurp ze leeg. Daarna kun je de rest van de dumpling opeten.
➞ China tip: De lekkerste Xiao Long Bao maken ze bij Din Tai Fung, een dim sum restaurant met Michelinster!
2. Dumplings: Jiaozi en Baozi
Dumplings komen in vele vormen en maten, maar probeer niet te discrimineren. De prachtig gevouwen deegpakketjes hebben heerlijke vullingen, met zowel groente als vlees en vis, en vervelen nooit. Dumplings zijn een bekend ontbijtgerecht, want in China begin je de dag vaak met een stomend mandje dumplings. Jiaozi zijn dunne deegpakketjes gevuld met vlees of groenten en worden vaak gestoomd of gebakken. Baozi zijn de fluffy variant: luchtige broodjes met een hartige of zoete vulling. Bestel ze bij eettentje op straat en dip ze in zwarte azijn met chili-olie voor de ultieme smaakbeleving.

3. Peking-eend
Als je tijdens je rondreis door China in Peking komt, dan moet je natuurlijk een keer Peking-eend gegeten hebben. Het bijzondere aan dit gerecht is dat de buitenkant krokant is, terwijl het vlees lekker sappig is. De eend wordt in dunne plakjes gesneden en gegeten met flinterdunne pannenkoekjes, hoisinsaus en bosui.
4. Hotpot
Uit eten in een hotpot-restaurant is een ervaring. Pro-tip: trek vooral niet je mooiste kleding aan, want het kan flink stinken na afloop. Hotpot is een soort fondue en bestaat uit een kokende bouillon waar je zelf vlees, groenten, noodles en tofu in bereidt. De Sichuan hotpot is populair vanwege de extreem pittige smaak, dus wees gewaarschuwd.
5. Gong Bao Ji Ding
Dit gerecht leerde ik bereiden tijdens een Chinese kookcursus en sindsdien had ik in China altijd een briefje in mijn tas met de Chinese naam van dit gerecht. Het staat ook wel op de kaart als Kung Pao Chicken en is een smaakvol gerecht van stukjes kip met pinda’s, groenten en pepertjes.
6. Beer Fish
Beer fish is het beroemdste gerecht uit Yangshuo, en bereid met vis uit de Li River. Ik proef dit lokale gerecht bij een klein restaurantje aan de waterkant, met uitzicht op het spectaculair mooie landschap van Yangshuo.

7. African Chicken
In Macau (een speciale administratieve zone van China) proef ik de beroemde African Chicken. De Portugezen kwamen ooit via Afrika in Macau terecht, en dit gerecht combineert het beste van vier werelden met invloeden uit India, China, Afrika en Portugal. De kip wordt een hele nacht gemarineerd, gegrild en vervolgens overgoten met een saus van pinda’s en kokos.
8. Dim Sum
Guangdong (Kanton) in het zuiden van China is de geboorteplaats van Dim Sum. Tijdens Dim Sum serveren ze kleine hapjes in bamboe stoommandjes, die je met je tafelgenoten kan delen. Het wordt vaak gegeten tijdens de brunch, en bekende dim sum gerechten zijn zoals har gow (garnalendumplings), siu mai (varkensvleesdumplings) en char siu bao (gestoomde broodjes met zoet varkensvlees).

9. Mapo Tofu
Wil je even je smaakpapillen op scherp zetten? Probeer Mapo Tofu, een ontzettend populair gerecht uit de provincie Sichuan. Het bestaat uit tofu die wordt geserveerd in een ontzettend hete saus waar de natuurlijk ook de nodige Sichuan-pepers inzitten.
10. Duizendjarig ei
Dit is een lokale delicatesse voor durfals. Een duizendjarig ei is niet daadwerkelijk duizend jaar oud, maar zo ziet hij er (eerlijk is eerlijk) wel uit. Het ei wordt namelijk een paar weken of zelfs maanden ingelegd en heeft een blauwgrijze dooier en bruinoranje eiwit. Durf jij het aan?