Zoeken
Sluit dit zoekvak.
13 juni 2024

Cambutal: 7 x doen in het zuidelijkste surfdorpje van Panama

Tips voor Cambutal in Panama

Alsof je naar het einde van de wereld reist, zo voelt het een beetje als je naar Cambutal in Panama gaat. Dit surfdorpje ligt op ongeveer zes uur reizen van Panama-Stad en het laatste deel van de rit gaat over een hobbelige weg vol gaten. Toeristen kom je nauwelijks tegen, cowboys met grote kudde vee des te meer. Maar inspanning wordt beloond. Want als je dan eenmaal in Cambutal bent, sta je op een van de mooiste stranden van Panama.

Cambutal

Tips voor Cambutal in Panama

Tips voor Cambutal in Panama

Cambutal is een klein dorp in het zuidelijkste puntje van Panama en het Azuero schiereiland. Het ligt in dezelfde hoek als het populaire Playa Venao, maar dan een stuk minder bekend en net iets verder van de bewoonde wereld. Of er dan wel iets te doen valt? Absoluut! Cambutal is een echt surfdorpje, maar er zijn ook genoeg andere dingen om te doen. Benieuwd?  

➞ Cambutal tip: Er zijn niet veel voorzieningen in Cambutal. In het dorp zit een supermarkt en langs het strand ook. Een pinautomaat is er niet, daarvoor moet je naar Tonosi, zo’n 45 minuten verderop. Er is wel een tankstation in Cambutal, maar de prijzen zijn een stuk hoger dan elders in het land. Het verschil is zo’n 40 tot 50 cent per liter, dus je kunt beter op een andere plek tanken. 

1. Blijven overnachten bij Hotel Playa Cambutal 

De mooiste plek om te overnachten in Cambutal is pal aan het strand. Wij blijven slapen bij het geweldige Hotel Playa Cambutal, dat helemaal aan het begin ligt. Dit kleinschalige hotel heeft mooie, lichte kamers met royale bedden, airconditioning, balkon en ensuite badkamers met warm water. Je loopt vanuit de met palmbomen bezaaide tuin zo het strand op, ze organiseren elke dinsdag pizzanight en het is ook heel fijn toeven op een bedje aan het zwembad. Need we say more?

Hotel Playa Cambutal Panama

2. Surfen in Cambutal

De belangrijkste reden om naar Cambutal te gaan? Om te surfen. Zowel beginners als gevorderden kunnen hier de mooiste golven pakken, want er zijn maar liefst vijf plekken waar je dat goed kan doen. Surfboards zijn overal langs het strand te huur en elk hotel kan je ook helpen met het regelen van een surfles. Reken op zo’n 50 dollar voor een En wat te doen als je niet kan surfen? No problem, dan plof je met een biertje neer op het strand en kijk je hoe de echte sportievelingen de golven trotseren.  

Surfen in Cambutal in Panama

3. De mooiste zonsondergangen van Panama

De zonsondergangen in Cambutal moeten wel de mooisten van Panama zijn. Op heldere dagen kleur de lucht van geel naar oranje, paars en uiteindelijk diepblauw. Op het terras van Hotel Playa Cambutal zit je eerste rang.  

Tips voor Cambutal in Panama

4. Zie hoe zeeschildpadden uit hun ei kruipen

Dit deel van Panama is niet alleen geliefd onder surfers, maar ook zeeschildpadden komen graag in Cambutal. Elk jaar komen verschillende soorten schildpadden aan land om hier hun eieren te leggen. De lokale bevolking zet zich in voor het behoud van de broedgebieden en zorgt ervoor dat de schildpadjes op speciaal aangewezen plekken uit hun ei kunnen kruipen. Tijdens een Sea Turtle Conservation Tour kun je zien hoe de schildpadeieren worden opgevangen en kun je helpen met het uitzetten zodra de babyschildpadjes uit hun ei zijn gekropen.

Tips voor Cambutal in Panama

5. Retail therapy bij Cambutique

Behalve een paar hotels en een handjevol eetgelegenheden zit er niet heel veel in Cambutal. Toch is er een adresje wat we je niet willen onthouden: Cambutique. Hier verkopen ze kleding, sieraden en bijzondere souvenirs die door plaatselijke kunstenaars en ontwerpers zijn gemaakt. Het is allemaal net wat specialer dan wat je bijvoorbeeld in Casco Viejo in Panama-Stad tegenkomt en je scoort er gegarandeerd een mooi aandenken voor thuis. 

Tips voor Cambutal in Panama

6. Paardrijden

Zie je jezelf al paardrijden over een leeg strand? Dat kan in Cambutal. Je kunt een ritje regelen bij de receptie van je hotel, via Azuero Adventures of door gewoon een van de ruiters op het strand aan te spreken. 

Tips voor Cambutal in Panama

7. Yoga en wellness

Ben jij meer het type dat tot rust komt van een yogales of spasessie? Dan moet je bij Breathe zijn. Je kunt er terecht voor een lekkere massage of schoonheidsbehandeling, maar ze geven ook yoga, aerial yoga en Qi Gong lesjes. 

Ook een optie: boek een kamer bij het super-de-luxe Sansara Resort. Niet goedkoop, wel heel erg relaxt.

Tips voor Cambutal in Panama

Reizen naar Cambutal

Cambutal is (nog) niet een geijkte halte onder reizigers, waardoor het iets meer tijd kan kosten om er te komen. Er zijn grof gezegd twee opties:

Met een huurauto: Wij hebben tijdens onze reis een auto gehuurd en zelfstandig rondgereisd. Met de auto is het ongeveer zes uur rijden vanuit Panama-Stad. We raden het aan om een auto te huren via Sunny Cars vanwege hun relaxte all inclusive formule. 

Met het openbaar vervoer: Vanuit Panama-Stad kun je een bus nemen naar Tonosi. Deze doet er ruim zes uur over. In Tonosi kun je vervolgens een minibusje of taxi nemen naar Cambutal.

➞ Panama tip: Meer weten over het huren van een auto in Panama? Check ook deze blog.

Auto huren voor een roadtrip door Panama

Reizen naar Panama

Picture of Stéphanie - Expeditie Aardbol

Stéphanie - Expeditie Aardbol

In het dagelijks leven tik ik stukjes, in mijn vrije tijd reis ik de wereld rond. Mijn naam is Stéphanie en op Expeditie Aardbol deel ik reisverhalen, travel tips en de mooiste reisfoto's, alle geschreven, verzameld en gefotografeerd door mijzelf. Een reisblog bomvol inspiratie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rondreis Panama

Droomstranden, ’s werelds mooiste snorkelspots, surfdorpjes, jungle trekkings: Panama is een fantastisch vakantieland. Hier kun je in korte tijd veel zien en comfortabel rondreizen met een huurauto of traditionele chicken bus. Verrassend genoeg is Panama – in tegenstelling tot de buurlanden – relatief onontdekt. Hier zijn nog genoeg onontdekte hotspots te ontdekken tijdens een mooie rondreis.

Meer weten over reizen naar Panama? Lees hier alle blogs.

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang een gratis preset