Zoek
Sluit dit zoekvak.
28 juli 2022

Wat te doen in Drenthe? Tips voor de oerprovincie van Nederland

Tips voor Drenthe

Welkom in Drenthe, ook wel de Oerprovincie van Nederland genoemd. Dit is de dunstbevolkte provincie van het land en echt grote steden heb je hier niet. In plaats daarvan wordt een groot deel van het landschap bepaald door platteland, bos en heidegebieden. Een plek in Nederland waar je nog écht de ruimte vindt en je het avontuur voor het uitkiezen hebt. Je moet alleen even weten waar je precies moet zijn.

WAT TE DOEN IN DRENTHE

Ik ben regelmatig in Drenthe en vind de provincie eigenlijk met het jaar mooier worden. Mijn vriend is er geboren en bezoekjes aan de schoonouders combineren we steevast met sightseeing in de omgeving.

OVERNACHTEN IN DRENTHE

In Drenthe zijn volop mooie plekjes om te overnachten. Met name natuurliefhebbers komen hier aan hun trekken, want veel huisjes liggen midden in de natuur en ver weg van de gebaande paden. Zo is dit natuurhuisje in Odoornerveen een hele bijzondere uitvalsbasis voor een weekendje Drenthe. En in Ansen kun je blijven overnachten in deze waanzinnig mooie boomhut. Ben je met een groot gezelschap, dan is een luxe villa op vakantiepark PUUR Exloo ook een comfortabele optie.  

NATIONAAL PARK DRENTS-FRIESE WOLD

In Drenthe zijn maar liefst drie natuurgebieden aangemerkt als Nationaal Park. Een daarvan is het Drents-Friese Wold, op de grens met Friesland. Met een oppervlak van 6000 hectare is dit een van de grootste natuurgebieden van Nederland. Je vindt er bossen, stuifduinen en heidevelden, en er valt een hoop te zien en te doen. Zo kun je hier mooi mountainbiken, wandelen, fietsen en paardrijden. 

Drents Friese Wold

NATIONAAL PARK DWINGELDERVELD

Een van de mooiste natuurgebieden in de provincie Drenthe is het Nationaal Park Dwingelderveld. Het uitzicht bestaat hier grotendeels uit uitgestrekte heidevelden. Het zal je dan ook niet verbazen dat dit het grootste aaneengesloten natte heidegebied van heel West-Europa is. Je kunt er mooi wandelen of een bezoek brengen aan een van de twee schaapskooien.

Nationaal Park Dwingelderveld Drenthe

NATIONAAL PARK DRENTSCHE AA

Tot slot heb je ook nog Nationaal Park Drentsche Aa. Dit natuurpark ligt in het noorden van Drenthe en omvat een landschap met beken en esdorpen. Het is een enorm uitgestrekt gebied, met bossen, heidevelden en vennetjes. Je kunt er mooi fietsen en genieten van echte Drentse gastvrijheid. 

Schapen in Drenthe

HUNEBEDDEN: DE BEZIENSWAARDIGHEID VAN DRENTHE

Als Nederlander moet je ooit bij de hunebedden zijn geweest. Deze prehistorische bouwwerken mogen zich tot de belangrijkste bezienswaardigheden van noord Nederland rekenen en de meeste exemplaren vind je in Drenthe. Hunebedden zijn waarschijnlijk gebruikt als grafkamer, maar helemaal zeker weten we dat niet. Oud zijn ze in ieder geval, en in Nederland zijn zo’n 52 hunebedden bewaard gebleven. Je kunt ze onder andere spotten rondom Eext, Bronneger, Borger en Emmen.

FOCHTELOËRVEEN

Het Fochteloërveen is een bijzonder natuurgebied op de grens van Drenthe en Friesland. Dit is een van de laatste hoogveengebieden in Europa en een paradijs voor vogels. Zo kun je hier onder andere de blauwe kiekendief en zelfs kraanvogels spotten. Tijdens een wandeling of fietstocht zul je al snel ervaren dat het hier ongelofelijk stil en rustig, en dat je kilometers ver kan kijken. 

Fochtelooerveen in Drenthe

GEVANGENISMUSEUM VEENHUIZEN

Het gevangenismuseum is zeker een bezoekje waard als je een weekendje Drenthe hebt gepland. Hier maak je op interactieve manier kennis met de geschiedenis van misdaad en straffen in Nederland. Daarnaast leer je hier meer over gevangenisdorp Veenhuizen.

BROUWERIJ MAALLUST

Een leuke halte als je in Drenthe bent: een bezoekje brengen aan Brouwerij Maallust. In deze voormalige graanmaalderij wordt anno nu op ambachtelijke wijze bier gebrouwen. Je krijgt een kijkje achter de schermen en kunt er uiteraard het een en ander proeven. Zeker op warme dagen is het leuk om een plekje te zoeken op het terras en proefplankje te bestellen met wat lekkers. De ideale plek voor een leuke borrel. Op hetzelfde terrein vind je bovendien nog veel meer leuke adresjes. Zo kun je bij Kaaslust lekkere kaasjes kopen en moet je bij Piepers en Paupers langs voor een lekker patatje.

Brouwerij Maallust in Drenthe

ORVELTE

Reis terug in de tijd tijdens een bezoekje aan Orvelte. Dit charmante dorpje wordt ook wel het museumdorp van Drenthe genoemd en is verrassend authentiek. Zo kun je hier een kijkje nemen bij ambachtslieden in de klompenmakerij, houtzagerij en smederij, maar het is ook leuk om een biertje te doen in het dorpscafé uit 1865. Orvelte is een leuke locatie om even te stoppen als je op reis bent in de provincie Drenthe. 

KAMP WESTERBORK

Verplichte kost als je een rondje maakt langs de bezienswaardigheden van Drenthe: een bezoek aan het voormalig Kamp Westerbork. Deze plek was tijdens de Tweede Wereldoorlog een zogenoemd doorgangskamp. Onder andere Joden en Roma werden vanuit hier gedeporteerd naar concentratiekampen in Duitsland, Polen en Tsjechië. Ook Anne Frank en haar familie. Op het kampterrein zijn verschillende monumenten en herdenkingsplekken ingericht. In het museum leer je meer over de geschiedenis van het kamp en kun je herinneringen ophalen aan de slachtoffers.

Kamp Westerbork in Drenthe

RADIOSTERRENWACHT

Een van de meest bijzondere bezienswaardigheden van Drenthe is de Radiosterrenwacht. Deze vind je op het terrein van het voormalig Kamp Westerbork, dus beide plekken zijn goed met elkaar te combineren. De sterrenwacht bestaat uit 14 enorme antennes die regelrecht uit een science fiction film lijken te komen. Hiermee luisteren wetenschappers naar geluiden uit het heelal, en daarom is het gebruik van auto’s en mobiele telefoons verboden. Deze kunnen namelijk de signalen van de sterrenwacht verstoren.  

Radiosterrenwacht Westerbork

Reizen in Nederland

Picture of Expeditie Aardbol

Expeditie Aardbol

Expeditie Aardbol is hét toonaangevende reisblog van Nederland. Een online magazine vol reistips over de mooiste bestemmingen wereldwijd. Op de hoogte blijven? Volg Expeditie Aardbol op social media!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vakantie Nederland

Ook voor een vakantie in Nederland kun je terecht op Expeditie Aardbol. Van originele ideeën voor een weekendje weg tot een lijstje met de leukste tips voor een stedentrip in eigen land: hier vind je tips en inspiratie voor Utrecht, Arnhem en Amsterdam.

Meer lezen over een vakantie in eigen land? Lees hier alle reisblogs over Nederland.

Bestemmingen

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang een gratis preset