Zoek
Sluit dit zoekvak.
7 april 2022

Wat te doen in Zeist? De leukste tips voor een weekendje Utrechtse Heuvelrug

Wat te doen in Zeist? Tips en bezienswaardigheden

Zeist is een uitstekende uitvalsbasis voor een weekendje Utrecht Heuvelrug. Een uit de kluiten gewassen dorp met een aantal bijzondere bezienswaardigheden. Zo kun je hier een bezoek brengen aan Slot Zeist, maar ook iconen zoals de Pyramide van Austerlitz bekijken. Daarnaast kun je in de bossen prachtig wandelen en ’s nachts blijven logeren in een heus kasteel. Benieuwd wat je nog meer kan doen in Zeist? Een overzicht van alle tips voor een weekendje Utrechtse Heuvelrug. 

WAT TE DOEN IN ZEIST?

TIPS EN BEZIENSWAARDIGHEDEN

Heb je een weekendje Zeist gepland of ben je gewoon op zoek naar mooie routes om te wandelen? Hieronder vind je een overzicht van de leukste dingen om te zien en te doen in Zeist en omgeving.

OVERNACHTEN IN EEN KASTEEL

Een van de leukste en meest bijzondere dingen die je in Zeist kan doen? Overnachten in een kasteel! Kasteel Kerckebosch is 120 jaar oud en ligt op een mooie plek vlak bij het bos. Als je trouwens wel van de sfeer wilt proeven, maar niet blijft overnachten, dan kun je ook aanschuiven in een van de twee restaurants. 

Andere leuke plekken om te overnachten in Zeist zijn bijvoorbeeld Hotel Theater Figi en De Azijnmakerij.

Kasteel Kerckebosch, Zeist

SLOT ZEIST

Slot Zeist is een van de belangrijkste bezienswaardigheden in Zeist. Je herkent het misschien wel van televisie, want het statige slot dient regelmatig als decor van verschillende programma’s. Zo werden hier afleveringen van Married at First Sight en een talkshow van SBS opgenomen, maar bijvoorbeeld ook een reclamecampagne van Hunkemöller. 

Slot Zeist is alleen te bezoeken tijdens een officiële rondleiding. Je krijgt dan een rondleiding door de verschillende zalen en kunt een kijkje nemen op plekken die normaliter zijn afgesloten voor publiek. De tuin is wel altijd open en gratis te bezoeken. Je kunt daar ook een mooie wandeling maken door de beeldentuin. Daarnaast is het mogelijk om een hapje te eten in de Orangerie van Slot Zeist (leuk voor een high tea!).

Slot Zeist

WANDELEN MET EZELTJES

Aan de rand van Zeist zit de Ezelsociëteit, een opvanglocatie voor zieke en oude ezeltjes. De ezeltjes zijn gek op aandacht en daarom is het leuk om ook hier even te stoppen. Heb je de tijd, dan is het ook een aanrader om met de ezeltjes een wandeling te maken. Ze vinden het namelijk heerlijk om de benen te strekken tijdens een boswandeling. Ezelwandelingen worden georganiseerd in groepen, maar je kunt ook individueel op pad. Wat mij betreft een van de leukste dingen om te doen in Zeist. Check de website van de Ezelsociëteit voor alle informatie.  

Ezelsociëteit Zeist

MOUNTAINBIKEN IN ZEIST

Met het bos om de hoek is Zeist de ideale bestemming voor een weekendje in de buitenlucht. En niet alleen voor wandelaars, want je kunt ook heel goed mountainbiken in Zeist. De MTB route in Zeist heeft een lengte van 15,8 kilometer en bestaat uit veel technische singetracks. Je kunt deze route bovendien goed combineren met de MTB-routes in Austerlitz en Leersum. Let op: voor de MTB-routes op de Utrechtse Heuvelrug is een vignet à € 7,50 verplicht. Deze zijn in Zeist onder andere te koop bij Restaurant ’t Jagershuys en het Beauforthuis.

WANDELEN IN ZEIST: DE MOOISTE ROUTES

Veel mensen komen naar Zeist om te wandelen, want dat kan hier uitstekend. Zeist ligt op de Utrechtse Heuvelrug en vanuit het centrum wandel je zo het nationale park in. Benieuwd naar de mooiste wandelroutes rondom Zeist? Je vindt ze hieronder. Lees ook deze blog met nog meer tips waar je mooi kan wandelen in Zeist en omgeving. 

1. Wandelen in het Zeisterbos

Het Zeisterbos is een van de beste plekken om te wandelen in de omgeving van Zeist. Het bos ligt tegen het centrum aan en er zijn verschillende wandelroutes uitgezet. Er is een rode route van zes kilometer en een blauwe route van 12 kilometer.

2. Klompenpad

Het Stoetwegenpad is een klompenpad dat via Zeist, Driebergen en Odijk loopt. Een van de opstappunten ligt ter hoogte van Slot Zeist, waar je makkelijk je auto kan parkeren. Dit rondje is 11 kilometer en komt over landgoederen en langs buitenplaatsen. Een deel van de route komt bovendien langs de Kromme Rijn.

3. Panbos

Het Panbos ligt tussen Zeist en Bilthoven en is perfect voor een wandeling met de hond. Hier heb je namelijk een groot losloopgebied. Er zijn verschillende wandelroutes die door het bos en langs zandverstuivingen komen. In de weekenden is het hier vaak vrij druk, maar op de langere routes hoef je niemand tegen te komen. 

4. Trage Tocht Zeist

Wil je lekker lang wandelen in Zeist? Dit rondje is 12 kilometer lang en  komt langs alle bezienswaardigheden in Zeist. Zo wandel je via Heidestein en het Zeisterbos naar het Slot en het centrum.

5. Landgoed Bornia / Heidestein

Landgoederen Bornia en Heidestein liggen ingeklemd tussen Zeist, Austerlitz en Driebergen. Starten met de wandeling kan onder andere in de wijk Kerckebosch in Zeist, waar je via de schaapskooi zo de heide oploopt. Met name aan het eind van de zomer, als de heide in bloei staat is dit een van de mooiste plekken in Zeist. 

Heide Utrecht: Austerlitz

BOSWERF

Midden in het Zeisterbos ligt De Boswerf, een bezoekerscentrum waar allerlei leuke activiteiten (voor met name kinderen) worden georganiseerd. Zo vind je hier een plantenasiel, natuurspeelbos en een bijenstal. Je kunt een bezoekje aan de Boswerf ook goed combineren met een wandeling door het Zeisterbos en een bezoek aan het hertenkamp.

Zeisterbos

HENSCHOTERMEER

Wat er nog meer te doen valt op de Utrechtse Heuvelrug? Met mooi weer is het leuk om een dagje aan het Henschotermeer te plannen. Dit is verreweg het mooiste meer in de provincie Utrecht en je waant je er soms bijna op een tropisch strand. In de zomer betaal je wel een kleine toegangsprijs.  

Henschotermeer Utrecht

PYRAMIDE VAN AUSTERLITZ

Een van de opvallendste bezienswaardigheden in de omgeving van Zeist is de Pyramide van Austerlitz. Deze enorme pyramide werd gebouwd door de troepen van Napoleon en markeert het hoogtepunt van de Utrechtse Heuvelrug. De piramide heeft een hoogte van 35 meter en op de top staat een obelisk. Je kunt de Pyramide van Austerlitz gratis bezoeken.

Pyramide van Austerlitz

VLIEGBASIS SOESTERBERG

Het is ook maar een klein stukje naar voormalig vliegbasis Soesterberg. Deze militaire basis werd in 2008 gesloten en inmiddels is het een enorm park. Je kunt er lange wandelingen maken langs vroegere hangars en munitiedepots, fietsen over de oude landingsbaan en historische gevechtsvliegtuigen bewonderen. Daarnaast zit er een zweefvliegclub en is het ook leuk om een bezoekje te brengen aan het NMM. Dit is het Nationaal Militair Museum en gaat over de militaire geschiedenis van Nederland.

Vliegbasis Soesterberg

AMELISWEERD

Op zo’n vijf minuten rijden van Zeist vind je Amelisweerd, een van de bekendste natuurgebieden rondom de stad Utrecht. Ook hier kun je mooi wandelen, maar er valt meer te doen. Je kunt er kanoën, suppen of met een fluisterbootje over de Kromme Rijn varen. Ook leuk: een bezoekje brengen aan de pluktuin. Het is daarnaast ook een aanrader om een tafeltje te reserveren bij de Veldkeuken, voor een heerlijke lunch met ingrediënten uit eigen moestuin.

Amelisweerd

RESTAURANTS IN ZEIST

Tot slot: waar kun je lekker eten? Een overzicht van mijn favorieten in het dorp.

Banfi: Een van de betere restaurants op de Slotlaan. Een mooie zaak met lekker eten en goede wijnen.

Buddha: Mijn favoriete restaurant in Zeist. Hier serveren ze heerlijke Indiase en Nepalese gerechten, en word je altijd met een grote glimlach ontvangen. Wel even reserveren, want zeker in het weekend zitten ze vaak vol.

De Azijnmakerij: Dit restaurant zit goed verstopt achter het gemeentehuis, maar is een absolute aanrader. Je kunt er ook blijven slapen

Sapori: Het beste Italiaanse restaurant van Zeist is wat mij betreft Sapori. Dit restaurant ligt op een paar minuten lopen van het slot. Ze hebben geen zitplaatsen binnen, maar wel een klein terras en ze zijn geopend voor afhaal. 

Het Broodlokaal: Zoek je een leuke plek om te lunchen in Zeist, dan is het Broodlokaal een aanrader. Ze hebben goede koffie en allerlei lekkernijen to go, maar ze serveren ook royaal belegde broodjes.

Bij Johannes: Op een zonnige dag schuif je aan in de binnentuin van Bij Johannes. Het team bestaat uit mensen met een licht verstandelijke beperking en of afstand tot de arbeidsmarkt. Een mooi project én leuke plek om te zitten in het centrum van Zeist.

Blik en burgers: Tussen de sportvelden achter het Slot zit dit leuke plekje. Vanwege de grote speeltuin ideaal als je kinderen hebt.

Beauforthuis: Het Beauforthuis zit net buiten het dorp. Een cultureel podium met volle agenda en een leuk restaurant. Hier starten ook veel verschillende wandelroutes, dus goed te combineren als je naar Zeist komt om te wandelen.

Reizen in Nederland

Picture of Stéphanie - Expeditie Aardbol

Stéphanie - Expeditie Aardbol

In het dagelijks leven tik ik stukjes, in mijn vrije tijd reis ik de wereld rond. Mijn naam is Stéphanie en op Expeditie Aardbol deel ik reisverhalen, travel tips en de mooiste reisfoto's, alle geschreven, verzameld en gefotografeerd door mijzelf. Een reisblog bomvol inspiratie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vakantie Nederland

Ook voor een vakantie in Nederland kun je terecht op Expeditie Aardbol. Van originele ideeën voor een weekendje weg tot een lijstje met de leukste tips voor een stedentrip in eigen land: hier vind je tips en inspiratie voor Utrecht, Arnhem en Amsterdam.

Meer lezen over een vakantie in eigen land? Lees hier alle reisblogs over Nederland.

Bestemmingen

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang een gratis preset