Is het de schoonste stad van Italië? Nee. Is het de meest toegankelijke stad van Italië? Nee. Is het de stad met de meeste bezienswaardigheden van Italië? Nee. En toch sluit je Napels in je hart zodra je er bent. Want te midden van dat groezelige straatbeeld vind je een groot hart, mooie gebouwen, een prachtige ligging en de beste pizza’s ter wereld. Wat te doen in Napels? Met deze tips haal je alles uit je stedentrip.
Napels
Wat te doen in Napels?
Napels zien en sterven, zo gaat het spreekwoord. Nou, laten we dat maar niet doen. Wat dan wel? Hieronder vind je tien leuke én originele tips voor een stedentrip Napels.
Alvast in de stemming komen voor een stedentrip Napels?
De stad is een geliefde inspiratiebron voor schrijvers en televisiemakers. Het boek De geniale vriendin van Elena Feranta speelt zich af in het Napels van de jaren vijftig en geeft een mooi kijkje in het rauwe, uitbundige karakter van de stad. Een verfilming van het boek (inmiddels drie seizoenen) staat op NPO Plus. Nieuwsgierig naar de maffia? Duik dan in de serie Gomorra, onder andere te zien via Netflix en HBO. Generazion 56k (Netflix) is lekker luchtig en speelt zich af op het bij Napels gelegen eiland Procida van de jaren negentig en in het Napels van nu.
1. Slaap tussen de locals in Quarteri Spagnoli
De was hangt te drogen in de straten, scootertjes razen je voorbij en achter grote poorten bevinden zich de binnenplaatsen van hoge gebouwen. Wij huurden een paar nachten een appartement in de wijk Quarteri Spagnoli en genoten van onze wandelingen door de buurt. Dit is het echte Napels, inclusief kleine kruideniers en bakkers, smalle straatjes en buurtrestaurants. Deuren dichtdoen is hier geen gewoonte, dus je kijkt zo in het (soms luidruchtige) leven van de Napolitanen.
➞ Napels tip: Laat je in deze buurt rondleiden door local Riccardo, chefkok én stadsgids. En oja, hij is ook Maradona-fan. Hij neemt je mee langs oude gebouwen, verborgen straatjes en de mooiste street art in het Quarteri Spagnoli. In principe een gratis tour, al is het wel zo leuk om na afloop een fooi te geven.
2. Eet zoveel pizza als je kan
De strijd tussen de Romeinse en Napolitaanse pizza wordt waarschijnlijk nooit beslecht. Maar zeker is dat de pizza zoals wij hem kennen is uitgevonden in Napels en dankzij de verse lokale tomaten en mozzarella (of fior di latte) nergens zo goed smaakt. Een slechte pizza vinden is waarschijnlijk onmogelijk in deze stad, maar er zijn klassiekers waaronder Da Michele. Een tafeltje bemachtigen is hier dan ook een uitdaging.
Goed om te weten: de ervaring leert dat de pizza ook prima smaakt als je hem op een stoeprand eet. Vraag in een willekeurige straat aan willekeurige local waar de beste pizzeria is en voor je het weet zit je achter een groot bord genot, dampend vers uit de oven. Kijk trouwens niet vreemd op als alleen de Margherita en de Marinara op de kaart staan; Napolitanen zijn pizzapuristen.
➞ Napels tip: Thuis ook genieten van zo’n échte Napolitaanse pizza? Leer de geheimen van een chef tijdens een workshop pizza bakken.
3. Ontbijt op z’n Napolitaans
Ook de koffie – of in elk geval de espresso – in Napels is legendarisch. De Napolitanen combineren hun straffe bak in de ochtend graag met zoete broodjes. Misschien niet de beste basis voor een dag struinen door de stad, maar wel erg lekker. Probeer zeker de met chocolade of room gevulde sfogliatelle, het rumcakeje Babà en de goed gevulde Napolitaanse croissant. Gran Caffè Gambrinus is een begrip en geeft je start van de dag een chique draai. Telt je Napels vakantie meer dagen en dus ook meer ontbijtjes? Zoek dan gewoon een fijn buurtcafé op, want daar smaakt het net zo goed.
4. Doe een tour en probeer Napels te doorgronden
Napels heeft vanwege de maffia niet de beste reputatie. Als bezoeker merk je hier waarschijnlijk niets van, maar dat neemt niet weg dat het een uitdaging is om het échte gezicht van de stad te vinden. Een tour kan hierbij goed helpen. Je komt langs Napels’ bezienswaardigheden, over markten waar alles uitgestald staat voor de perfecte pasta en door straatjes waar oude mannen alles in de gaten houden en vogeltjes kwetteren in kooien. Wij deden een introductietour van Free Walking Tour Napoli en begrepen de stad daarna een béétje beter.
➞ Napels tip: Een fietstour is ook leuk om te doen. Via Baja Bikes ga je op pad met een Nederlandstalige gids en fiets je in drie uurtjes langs bezienswaardigheden én onbekendere plekjes.
5. Spot de streetart
Streetart hoort wel een beetje bij het groezelige karakter van Napels. Dat gezegd hebbende: de murals die je in de stad aantreft, zijn met recht kunstwerken. In het hart van de stad pronkt de hyperrealistische mural San Gennaro (Via Vicaria Vecchia), een eerbetoon aan de renaissanceschilder Caravaggio. Ook Banksy liet zijn kunstige sporen achter in de stad: hij deed religie en de maffia samenkomen in een Madonna met pistool (Piazza dei Girolamini). De app Street Art Cities heeft vrijwel alle streetart in de stad in kaart gebracht en biedt ook een (betaalde) wandelroute langs de hoogtepunten.
6. Ga ondergronds
Ook onder straatniveau gaat er in Napels een wereld voor je open. Napoli Soterranea neemt je 40 meter diep de grond in voor een tour die tot 5.000 jaar teruggaat. Je ziet sporen van de Griekse en Romeinse tijd en uit de Tweede Wereldoorlog. Bijzonder en enigszins luguber zijn de catacomben van San Gennaro. Hier begroeven de Romeinen duizenden jaren geleden hun doden en wandel je ondergronds langs graven en fresco’s. Het meest toegankelijke ondergrondse avontuur beleef je in de metro: de stations van lijn 1 zijn stuk voor stuk ontworpen door kunstenaars. Mis in elk geval station Toledo niet, met betoverende mozaïeken.
7. Naar het kasteel voor het beste uitzicht
Hoeveel steden hebben een skyline met vulkaan en liggen daarnaast in een prachtige baai? Reden genoeg om Napels van boven te bewonderen. Het kasteel Castel Sant’Elmo is hiervoor de uitgelezen locatie. Je komt er met een stevige wandeling óf door vanaf metrostation Montesanto de kabelbaan te nemen naar station Morghen. Je kunt hier overigens gewoon een metrokaartje voor gebruiken. Het kasteel ligt in de wijk Volmero, een leuke en niet-toeristische plek voor een drankje of hapje.
8. Herculaneum
Dat je een bezoek aan Pompeii niet mag overslaan als je in Napels bent, weten de meeste citytrippers wel. Maar wist je dat Pompeii een klein broertje heeft dat je ook niet wil missen? Herculaneum (Italiaans: Ercolano) is per metro maar 15 minuten van de stad. Ook hier sloeg het noodlot toe toen de Vesuvius tot uitbarsting kwam in het jaar 79. Herculaneum is aanzienlijk kleiner dan Pompeii, maar op sommige plekken veel beter bewaard gebleven. Zo zijn er huizen met meerdere verdiepingen, de best bewaarde thermen uit de Romeinse tijd en een bibliotheek. Angstaanjagend zijn de schuilende skeletten van stadsbewoners die hoopten per boot te kunnen ontsnappen, maar vast kwamen te zitten tussen de lava en het water.
➞ Lees ook: De opgravingen van Pompeii bezoeken vanuit Napels
9. Drink bier en dans
Met een klimaat dat zelfs in januari al temperaturen tegen de 20 graden kan opleveren, speelt het leven in Napels zich grotendeels op straat af – ook ’s nachts. Zoek de gezelligheid op bij een van de vele bars en ontdek dat de Napolitanen levensgenieters zijn. Lanificio 25 is een creatieve hotspot gevestigd in een oude wolfabriek. Hier drink je lokale biertjes op het grote terras en dans je op (live-)muziek. Ook op het Piazza Bellini kan het niet misgaan. Deze beroemde uitgaanslocatie wordt goed bezocht door studenten, dus gezelligheid en betaalbare Aperol Spritz tot in de late uurtjes gegarandeerd.
10. Combineer Napels met de Amalfikust
Een bonustip voor als je toevallig net wat meer tijd hebt uitgetrokken voor een stedentrip Napels: de stad is uitstekend te combineren met een roadtrip langs de Amalfikust. Huur een auto en zoek in je navigatiesysteem naar bestemmingen als Sorrento en Positano, of beter nog: doe dat lekker niet en ga zelf op ontdekking.
➞ Napels tip: Wil je het écht goed doen, dan huur je een Vespa en verken je de mooiste kustlijn van Italië per scooter.
Ook op stedentrip naar Napels? Zo kom je er
Een weekendje weg is genoeg om de belangrijkste bezienswaardigheden in Napels (en daar vlak buiten) af te kunnen strepen. Vanuit Nederland vlieg je in ongeveer 2,5 uur die kant op, met bijvoorbeeld easyJet of Transavia. Een overzicht van de goedkoopste vliegtickets naar Napels vind je via Tix.nl.