Zoek
Sluit dit zoekvak.
23 april 2024

Wir wollen nach Wuppertal! En dit is waarom

Schwebebahn, Wuppertal, Duitsland

Ze kwam voor de Schwebebahn en liet zich verrassen door de heuvelachtige straten, grote parken en relaxte sfeer. Expeditie Aardbols Daphne presenteert: Wuppertal, een Duitse citytrip-verrassing op slechts 2,5 uur rijden.

Wuppertal

Wuppertal

Wat te doen in Wuppertal?

Grote kans dat Wuppertal in Duitsland tot nu toe niet op jouw reisradar stond – dat stond de stad namelijk ook niet bij mij. Tot ik las over de Schwebebahn: een soort omgekeerde monorail (pretparkgevoel gegarandeerd) die de tram van de stad is. Mijn interesse was gewekt. De stad bleek ook nog eens nét over de Duitse grens te zijn. Waarom ziet iedereen het over het hoofd? Was er verder niks te doen in Wuppertal? Was de stad grauw, grijs en sfeerloos? Ik besloot dat proef op de som te wagen en deed een weekend Wuppertal. Kleine spoiler: hier wil je heen.

➞ Wuppertal tip: Een van de mooiste hotels van Wuppertal is Park Villa, in een prachtige historische villa net buiten de stad.

Tip: Schwebebahn in Wuppertal

Wat als je stad al zo volgebouwd is dat er eigenlijk geen ruimte meer is voor openbaar vervoer? Dan bouw je gewoon een hangende tram boven de rivier. Aldus gebeurde in Wuppertal, meer dan honderd jaar geleden. De Schwebebahn hangt op 12 meter hoogte en is 13 kilometer lang, waarvan 10 kilometer boven de rivier de Wupper hangt. Onder meer station Völklinger Strasse is nog in originele, fotogenieke staat.

Wuppertal
Foto: Daphne Damiaans

Zaterdagochtend: Nordbahntrasse


Hup, meteen in de benen. Zorg dat je een fiets meeneemt naar Wuppertal (of huur er één bij UtopiaStadtRad of Velotal), want de Nordbahntrasse mag je niet missen. Op een oud verhoogd treintraject fiets je 22 kilometer lang dwars door de stad. Geen last van auto’s, wel fantastisch uitzicht. Langs de route zijn meerdere cafés, deels gevestigd in oude stations. Tijdens een tochtje over dit traject ervaar je meteen hoe ruim, groen en glooiend de stad is. Het is met een van Wuppertals meest bijzondere bezienswaardigheden.

Lunch in het Luisenviertel


Wuppertal is een enorm uitgestrekte stad, waarvan de aparte wijken bijna stadjes op zich zijn. Het Luisenviertel is misschien wel de meest charmante wijk, met als kloppend hart de Luisenstrasse die dankzij de bomen en oude gevels bijna een Parijs-gevoel heeft. Hier wacht een warme lunch bij Katzengold, een bagel of bowl bij Xavé en alles tussen brunch, lunch en diner bij Schimmerlos.

Wuppertal

Zaterdagmiddag: winkelen op z’n Wuppertals


Wandel na de lunch op je gemak nog een rondje door het Luisenviertel, want het is hier goed shoppen bij de unieke boetiekjes. Firstclass-Secondhand mag je bijvoorbeeld niet overslaan. Pak dan de Schewebebahn en laat je zwevend naar de volgende wijk brengen. Waar het Luisenviertel voelt als het oude centrum van de stad, is Elberfeld meer het winkelcentrum van Wuppertal. In de City-Arcaden vind je meerdere grote ketens en via de autovrije winkelstraat Alte Freiheit kom je vanzelf bij het nog grotere winkelcentrum Rathaus-Galerie.

➞ Wuppertal tip: Tuffi is een held in Wuppertal. De olifant reisde in 1950 als reclamestunt voor het circus mee met de zweeftrein. Ze raakte in paniek, sprong dwars door de treinwand en belandde in de Wupper. Wonder boven wonder bleef ze ongedeerd.

Zaterdagavond: tot in de late uurtjes


Of je nu wel of niet van de pullen bier bent: de zaterdagavond mag je niet afsluiten zonder wat Duitse gezelligheid. Zorg voor een goed gevulde maag bij restaurants als Alaturka (écht Turks met niets dan lovende recensies), het Vietnamese NOI of burgerhemel Hans im Glück. Of schuif meteen aan in het Wuppertaler Brauhaus, waar traditionele Duitse gerechten én die pullen bier op de kaart staan. Wil je toch net wat hippers voor de late uurtjes, dan moet je weer in de Luisenstrasse zijn, bijvoorbeeld bij de Viertelbar of SwanE.

Wuppertal

Zondagochtend: brunch, natuurlijk


Als ze het brunchen ergens hebben omarmd, dan is het wel in Duitsland. Hele families schuiven hier op zondagochtend aan in restaurants om zich tegoed te doen aan een tafel vol brood, eieren, fruit en ander lekkers. Doe dus als de locals en breng de hele zondagochtend etend door. Wederom zit je goed in het Luisenviertel en ook bij Café Lieber, vlakbij het Hauptbahnhof, eet je je buik rond met porridge, croissants en taartjes. Vind je het niet erg om iets verder te reizen, dan is het Landhaus Cafe dé plek. Het is moeilijk te geloven dat je bij deze villa in het groen nog steeds in Wuppertal bent en het brunchbuffet overtreft je stoutste dromen (daarom: wel even reserveren).

Zondagmiddag: Skulpturenpark of boswandeling


Gebruik vanmiddag de Schwebebahn om al het groen van Wuppertal te ontdekken. Neem vanaf het Hauptbahnhof de zweeftrein naar halte Landgericht en wandel zo de Hardt in, een uitgestrekt en heuvelachtig park mét botanische tuin. De hoogste top is negentig meter hoog en laat je mooi over de stad uitkijken. Vanaf dezelfde halte wandel je ook naar Skulpturenpark Waldfriede: een uitgestrekt terrein vol bijzondere kunst (entree tegen betaling). Daarna zweef je naar de Varresbecker Strasse, waar je de Sambatrasse op loopt. Deze wandelroute gaat door het groen én dwars door de dierentuin.

Reizen naar Duitsland

Picture of Daphne - Reisblogger

Daphne - Reisblogger

Als ik reis, wil ik een land en een cultuur écht leren kennen. Of het nu India of Duitsland is en of ik nu een maand of een paar dagen heb. Thuis ben ik journalist, schrijver (o.a. voor Expeditie Aardbol, hoera!) en vertaler.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vakantie Duitsland

Buurland Duitsland is een geliefde vakantiebestemming en dat komt natuurlijk omdat het zo dichtbij ligt. Vanuit Nederland is het maar een klein stukje rijden naar steden als Keulen en Hamburg, maar je kunt hier ook hele mooie roadtrips maken door bijvoorbeeld het Zwarte Woud en Beieren. En ben je ooit al een keer op een Duitse kerstmarkt geweest?

Wil je meer weten over reizen in Duitsland? Lees hier alle reisblogs over Duitsland.

Duitse milieusticker nodig?

BESTEMMINGEN

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang een gratis preset