Zoek
Sluit dit zoekvak.
7 april 2022

5 indrukwekkende watervallen op de Faeröer Eilanden

Watervallen Faeröer Eilanden

Papegaaiduikers, vuurtorens, grashuisjes en watervallen zijn de meest kenmerkende iconen van de Faeröer Eilanden. En met name van laatstgenoemde kom je om de haverklap een mooi exemplaar tegen. De Faeröer worden ook wel het land van de 10.000 watervallen genoemd en daarmee is niets overdreven. Er zijn plekken waar je om de tien meter wel een waterval tegenkomt, de een nog indrukwekkender dan de ander.

Ook ik kan tijdens mijn rondreis over de Faeröer Eilanden een aantal mooie watervallen afstrepen. De indrukwekkendste vind je in deze blog.

FOSSÁ WATERVAL

Laat ik beginnen met de hoogste waterval op de Faeröer Eilanden: de Fossá waterval. Deze 140 meter hoge waterval ligt op het eiland Streymoy en bestaat uit twee delen. In regenachtige periodes kan de waterval wel dertig meter breed worden en komen er duizenden liters water tegelijkertijd naar beneden. Het is een van de meest gefotografeerde plekken op de Faeröer Eilanden en super indrukwekkend. Je kunt helemaal tot onder de waterval klauteren, maar er beginnen op dit punt ook een aantal hikes. Heb je de tijd, dan kun je helemaal tot het bovenste plateau klimmen, voor een spectaculair uitzicht over de omgeving.

Zo kom je er: De Fossá Waterval is eenvoudig te bereiken, want deze ligt pal aan de doorgaande weg richting Tjørnuvík. Er is een parkeerplaats met plek voor een paar auto’s.

➞ Lees ook: Wat neem je mee tijdens een reis naar de Faeröer Eilanden?

Watervallen Faeröer Eilanden
Watervallen Faeröer Eilanden

MÚLAFOSSUR WATERVAL

De indrukwekkende Múlafossur waterval is een van de bekendste bezienswaardigheden op de Faeröer Eilanden. Deze waterval is gelegen op het eiland Vagar, in het tot voor kort hermetisch afgesloten dorpje Gásadalur. Lange tijd was dit dorp alleen te voet, per boot of per helikopter bereikbaar, maar sinds enkele jaren kunnen auto’s er ook via een donkere, eenbaanstunnel komen. En gelukkig maar, want anders zou dit magisch mooie plekje voor de buitenwereld verborgen zijn gebleven. De Múlafossur waterval stort van zestig meter hoogte in zee en vormt tezamen met de bergketen op de achtergrond een geweldig mooi plaatje.

Zo kom je er: Volg vanaf de luchthaven de weg in westelijke richting tot je simpelweg niet verder kan. De waterval ligt aan je linkerhand, de parkeerplaats bevindt zich een paar honderd meter verderop in het dorpje.

Bezienswaardigheden tijdens een vakantie op de Faëroer Eilanden

EIDI WATERVAL

Deze waterval kom ik bij toeval tegen en is daarmee ook de minst bekende waterval in dit rijtje. Ik noem hem toch, want ook hier word je qua uitzicht niet teleurgesteld. Gelegen langs een afgelegen stukje kustlijn in de buurt van het dorp Eidi, op een plek waar de wind hard waait en de oceaan met veel geweld tegen de rotsen beukt. Oppassen dus als je naar de waterval loopt, want je hebt zo een nat pak.

Zo kom je er: Rijd in Eidi voorbij het dorp en volg de weg rondom het meer. Aan het eind vind je een camping op een oud voetbalveld waar je de auto kan parkeren. Volg het pad langs de kust dat achter het voetbalveld loopt en je zult de waterval snel zien liggen.

Rondreis Faeröer Eilanden: Route en planning

SAKSUN WATERVAL

Het beeldschone dorpje Saksun (acht inwoners) wordt door een karrenvracht aan toeristen bezocht vanwege de iconische huisjes met grasdaken, maar ook de plaatselijke waterval mag er wezen. Deze bevindt zich midden in het dorpje en markeert het wandelpad dat je naar Tjørnuvík leidt, aan de andere kant van de berg. Het water stroomt als een waaier van de rotsen en vormt een prachtig contrast met het omringende groen. In Saksun heb je bovendien nog een mooie waterval: deze mondt uit in zee en het mooiste uitzicht heb je vanaf de kerk.

Zo kom je er: Volg de prachtige weg naar Saksun en neem vlak voor het dorp de afslag naar rechts. Deze weg brengt je naar het centrum van het dorp, waar je de auto kan parkeren en in twee minuten naar de waterval loopt.

Watervallen Faeröer Eilanden
Watervallen Faeröer Eilanden

BØSDALAFOSSUR WATERVAL

Ter hoogte van het grootste meer van de Faeröer Eilanden vind je de Bøsdalafossur, een woeste waterval van dertig meter hoog. Hier stroomt het water uit het meer in de oceaan en de plek is eenvoudig te herkennen aan de vele fotografen die met een statief staan opgesteld. Om er te komen moet je een stuk hiken langs het Leitisvatn meer, maar het is de moeite zeker waard. Onderweg kom je namelijk langs een aantal interessante plekken. Zo kom je langs een torenhoge klif waar de Vikingen vroeger kreupele slaven naar beneden gooiden en heb je vanaf diezelfde plek uitzicht over een optische illusie. Het lijkt namelijk net alsof het meer boven de oceaan zweeft.

Zo kom je er: Vanuit het dorpje Miðvágur volg je de bordjes met daarop Trælanípa om bij het begin van het wandelpad te komen. Hier staat een gebouwtje waar je een toegangsprijs voor deze hike moet betalen (200DKK per persoon). De waterval bevindt zich helemaal aan het andere eind van het pad, bij de oceaan.

➞ Lees ook: 5 mooie wandelingen op de Faeröer Eilanden

Watervallen Faeröer Eilanden

REISVIDEO FAERÖER EILANDEN

Reizen naar de Faeröer Eilanden

Picture of Stéphanie - Expeditie Aardbol

Stéphanie - Expeditie Aardbol

In het dagelijks leven tik ik stukjes, in mijn vrije tijd reis ik de wereld rond. Mijn naam is Stéphanie en op Expeditie Aardbol deel ik reisverhalen, travel tips en de mooiste reisfoto's, alle geschreven, verzameld en gefotografeerd door mijzelf. Een reisblog bomvol inspiratie!

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rondreis Faeröer Eilanden

Er zijn maar weinig mensen die de mysterieuze Faeröer Eilanden kennen. De Deense eilandengroep ligt ongeveer halverwege Schotland en IJsland, en staat vooral bekend om haar ongerepte natuurschoon. Hier maak je spectaculair mooie wandelingen en kun je roadtrippen door een landschap dat wordt gedomineerd door watervallen, vuurtorens, torenhoge rotsklippen en heel veel schapen.

Wil je meer lezen over reizen door de Faeröer Eilanden? Lees hier alle reisblogs over de Faeröer Eilanden.

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang een gratis preset