Zoek
Sluit dit zoekvak.
7 mei 2024

Welke camera’s neem ik mee op reis?

Olympus O-MD E-M10 Mark III

Wie kun je nou beter vragen wat een goede camera voor op reis is, dan een reisblogger? Juist! Ik ga de grens niet over zonder camera en heb door de jaren heen heel wat verschillende camera’s en lenzen versleten. Benieuwd welke camera wij graag meenemen op reis en wat wij gebruiken voor de foto’s op Expeditie Aardbol? Lees snel verder om te ontdekken wat mijn aanraders zijn. 

Camera op reis

Olympus O-MD E-M10 Mark III

Welke camera mee op reis? 

In 2008 kocht ik mijn eerste spiegelreflex camera en sindsdien heb ik behoorlijk wat apparatuur uitgeprobeerd. Dit artikel verscheen oorspronkelijk in september 2017, maar sindsdien is vrijwel mijn gehele cameraset vernieuwd. Hoog tijd dus voor een update! Alle informatie die je in deze blog vindt is dus weer helemaal up to date. 

Systeemcamera voor op reis: Olympus OM-D E-M10

Na jaren met een grote spiegelreflex gefotografeerd te hebben, ben ik in 2020 overgestapt op een veel lichtere systeemcamera. Een systeemcamera is qua functionaliteiten is het vergelijkbaar met een spiegelreflexcamera, maar omdat er geen spiegel in zit is de camera een stuk lichter en compacter. Deze fijne van Olympus heeft een retro look, maar qua specs helemaal van nu. Ik heb de OM-D E-M10 Mark III, maar tegenwoordig is alleen nog maar de opvolger, de Mark IV, verkrijgbaar. 

Olympus O-MD E-M10 Mark III

Lens: 14-42mm EZ f/3.5-5.6

Deze camera van Olympus wordt standaard verkocht met een 14-42 f/3.5-5.6 lens. Een prima lens voor op reis, want je kunt er in vrijwel elke situatie wel mee uit de voeten. Voor het fotograferen van landschappen en straatfoto’s is dit een fijne all-round lens. 

Lens: 45mm f/1.8

Ik heb ook een tweede lens bij deze camera, en dat is de 45mm f/1.8. Dit is mijn favoriete lens vanwege het grote diafragma en op reis geweldig voor het fotograferen van portretten en details. Met deze lens kun je niet zoomen en ben je beperkt tot een vaste brandpuntafstand, maar dat vind ik juist fijn. Zo word ik gedwongen om op een creatieve manier naar mijn onderwerp te kijken.

Mijn ervaring met de systeemcamera van Olympus
Mijn ervaring met de systeemcamera van Olympus

Canon 80D

Ik heb jarenlang met veel plezier gefotografeerd met mijn Canon 80D, maar vanwege het gewicht en formaat neem ik deze niet zo vaak meer mee op reis. Enige uitzondering? Als ik op safari ga of dieren ga spotten, want daarvoor gebruik ik graag de zoomlenzen die ik ooit voor deze camera gekocht hebt. 

DJI Mini 3 Pro

Sinds kort heb ik ook drone, en wel de DJI Mini 3 Pro. Dit is een lichtgewicht drone van 249 gram, wat betekent dat je geen brevet nodig hebt om ermee te vliegen. Daarnaast is het natuurlijk ook op reis heel fijn dat deze drone zo weinig weegt. Ik heb de meest uitgebreide versie met een smart controller

Sirmione, een van de mooiste plekken aan het Gardameer

GoPro Hero 12 Black

Een van mijn favoriete fotografie gadgets is een action cam van GoPro. Na jarenlang met veel plezier de GoPro Hero 7 Black gebruikt te hebben, fotografeer ik nu met de GoPro Hero 12 Black. Ik heb er veel accessoires bij, zoals een 50/50 dome voor onderwater foto’s, een drijver, een harnas, fietsmount en mijn favoriet: deze flexibele grip mount die je overal aan kan bevestigen.

Reistips voor een vakantie naar Panama

iPhone 13 

Voor snelle snapshots en achter de schermen foto’s gebruik ik een iPhone 13. In principe maakt deze goede foto’s, maar die zijn qua kwaliteit niet vergelijkbaar met de foto’s die je met een echte camera maakt. 

Gorilla pod en lichtgewicht statief

Afhankelijk van de reis die ik maak, neem ik soms ook een statief mee. Ik heb een gorilla pod met flexibele armen die je makkelijk ergens aan vast kunt maken. Maar ook de MeFoto Backpacker A0350Q0. Dit is een lichtgewicht statief dat je vrij klein kan opvouwen en daardoor erg fijn is als je toch een volwaardig statief mee wilt nemen op reis.

Welke tas neem ik op reis mee voor mijn camera?

Ik heb geen speciale cameratas die ik op reis gebruik, omdat ik dit heel onpraktisch vind als ik onderweg ben. Daarnaast val je op reis met een cameratas best wel snel op en is het overduidelijk dat je daar een dure cameraset in hebt zitten. In plaats daarvan gebruik ik een speciale camera insert die ik mijn dagrugzak stop.

Lac Tritriva en Lac Andraikiba: mountainbiken langs de mooiste meren in Madagascar

Hoe ik mijn reisfoto’s bewerk

Ik schiet al mijn foto’s in RAW en bewerk ze na via het programma Adobe Lightroom op mijn Macbook Air. Adobe Lightroom is een professioneel fotobewerkingsprogramma, maar je hebt ook een gratis app voor je telefoon. 

Qua instellingen gebruik ik altijd een van mijn eigen presets, dat zijn een soort filters waarmee je je foto’s in één klik kunt bewerken. Niet alleen krijg je zo eenheid in je foto’s, het scheelt ook nog eens ontzettend veel tijd.

Reistips

Picture of Stéphanie - Expeditie Aardbol

Stéphanie - Expeditie Aardbol

In het dagelijks leven tik ik stukjes, in mijn vrije tijd reis ik de wereld rond. Mijn naam is Stéphanie en op Expeditie Aardbol deel ik reisverhalen, travel tips en de mooiste reisfoto's, alle geschreven, verzameld en gefotografeerd door mijzelf. Een reisblog bomvol inspiratie!

16 reacties

 1. Ah, ik ben jaloers op je spiegelreflex! Wat een toffe camera (en vooral wát een mooie foto’s!).

  Zelf heb ik alleen een systeemcamera. Heb ooit de spiegelreflex van mijn vader op sleeptouw gehad toen ik op reis was en ik heb blijkbaar niet het doorzettingsvermogen om zo’n grote camera overal mee naartoe te nemen.

 2. Ohhh leuk om te lezen! Ik heb toevallig op mijn laatste vakantie ook de Canon AE-1 meegenomen, ik vond het heel verfrissend om weer eens analoog te fotograferen. Je neemt zo inderdaad veel meer de tijd om een foto te maken. Ik heb ook Canon verder en ook de pannenkoekenlens, ideaal is die! Heb zelfs de luxe dat ik twee spiegelreflexen heb, 1 voor werk en 1 voor op reis – de 100D. Deze is echt mini!

  Ben heel benieuwd naar mijn foto’s met de Canon AE-1! Heb die nog nooit gebruikt dus weet eigenlijk niet eens of ie het wel goed doet haha. Spannend :D

 3. Leuk item! Ik heb laatst de 80D als vervanger voor mijn oude 1000D aangeschaft en kan al na zo’n 500 foto’s zeggen dat het een geweldige camera is. Die 15-85 heb ik in Chili gebruikt (geleend van mijn broer) en vind het een prachtige lens. Omdat ik iets meer bereik wilde tijdens het reizen heb ik me de 18-135 aangeschaft. Je stopt haast spontaan met wisselen van objectieven. Doet niet echt onder voor de 15-85, dus ben blij met deze aankoop.

  Die sjcam gebruik ik ook voor leuke filmpjes. Vooral tijdens outdoorsport en motor/roadtrips is het een handig ding. De qualiteit van de filmpjes vallen mij iig niet tegen.

  Analoog heb ik laatst ook weer sinds tijden gedaan.Ik hem mijn oude Olympus OM10 met set objectieven nog steeds. Iemand vroeg me om zwart-wit foto’s van de bruiloft te maken. Heerlijk om weer eens ouderwetse pan-film te gebruiken :-)

  1. Ik wil inderdaad ook nog een lens met groot bereik, maar dat komt wel als ik naar Afrika ga ;)! Leuk dat je die oude camera nog hebt, is het vuur weer een beetje aangewoekerd inmiddels?

 4. Wauw, mooie set camera’s! Ik heb vorig maar eens geïnvesteerd in een semi professionele camera waarmee ik goede foto’s kan schieten, lichtgewicht kan reizen en kan groeien binnen de cameratechnieken. Ik kan nog veel leren, maar met de systeemcamera Sony A6000 ben ik erg blij!

 5. Ik heb een superkleine compact en een Sony, maar ik neem steeds vaker alleen nog m’n telefoon mee, zelfs voor opdrachten. Maar als je er goed mee om kunt gaan blijft een echt goede camera natuurlijk het mooist.

  1. Klopt! Maar dat geldt ook voor je telefoon, als je er goed mee kan omgaan, dan kun je geweldig beeld schieten! Ik heb me er te weinig in verdiept in ieder geval ;)

  1. Ik twijfel ook wel eens, maar zou toch spijt hebben achteraf. Mijn spiegelreflex en ik zijn met elkaar vergroeid en kennen elkaar door en door (haha).

 6. Altijd leuk, zo’n kijkje in iemands fotografiekeuken! Ik heb er ook weleens over nagedacht mijn zware spiegelreflexcamera in te wisselen, maar ik kan het niet. Ben er te vertrouwd mee en ik weet precies wat ik eraan heb, en ben na reizen vaak zó blij met het resultaat. En ach, dat zeulen went. Ik blijf lekker bij mijn 5d mark II met 16-35 op reis, doet het fantastisch :)

 7. Jaren heb ik gefotografeerd met een spiegelreflex. Eentje tegen een stootje kon, stof -en spatwaterdicht. Een flinke zoomlens 18-200 mm, verlengingsfactor 1,5. Een beetje groothoek en veel tele. Hele spul verkocht en een high-end compact gekocht. Maar ik miste wat en dat was een stevige body in mijn handen. Sinds twee jaar fotografeer ik met een systeemcamera Fuji X-T10. Net wat lichter en compacter dan een spiegelreflex, maar met dezelfde mogelijkheden. Ik zou niet anders meer willen.

 8. Leuk om te lezen. Als ik met mijn backpack op pad ga neem ik altijd een systeemcamera mee.. zo jammer eigenlijk (ondanks de goede foto’s). Het liefst neem ik echt alles mee, maar soms moet je keuzes maken. En dan heb ik het nog niet eens over een drone..

 9. Leuke blog om te lezen! Zelf neem ik ook altijd mijn spiegelreflex mee, en afhankelijk van bestemming ook vaak nog m’n statief als ik landschap of astro fotografie ga doen.

  Ik heb wel een opmerking over het analoge deel: Je schrijft dat een risico is dat de fotozaak je foto’s kan verpesten, maar dat is een beetje kort door de bocht. Ik ken geen een fotozaak dat zelf de foto’s ontwikkeld, daar is simpelweg gewoon geen tijd voor. Ik heb bij een groot foto verwerkingsbedrijf gewerkt, dus weet een beetje hoe het er aan de achterkant aan toe gaat. De meeste (zo niet alle) fotozaken, sturen de analoge rolletjes naar een lab waar het wordt ontwikkeld, bijvoorbeeld Kodak of Cewe. Dat is gedeeltelijk mensenwerk, en gedeeltelijk geautomatiseerd. Dit moet in een volledig donkere omgeving gebeuren, en daar zijn ook waarborgen voor. De kans dat een fotolab hier een fout maakt waardoor de foto’s verpest zijn, is eigenlijk nihil.

  Het kan wel mis gaan natuurlijk, maar dat heeft vaak een andere oorzaak. Een rolletje kan bijvoorbeeld over datum zijn waardoor de chemicaliën op het rolletje niet meer goed werken. Wat we vaak ook zien bij wegwerpcamera’s, is dat hierin een productie fout zit waardoor de foto’s niet goed op het rolletje in de camera komen, waardoor je bijv. een gedeelte van de volgende foto al op het negatief ziet, of dat de belichting niet goed is gegaan. Vervolgens kan het bij de gebruikers natuurlijk ook fout gaan, met het rolletje erin doen/verwisselen, of met het maken van de foto, dat de belichting te lang / te kort is geweest.

  Het gebeurt ook wel eens dat foto’s helaas kwijt raken, dan ligt de oorzaak bij het logistieke proces. Hierin ken ik eigenlijk twee oorzaken: Elke zak waar je hem in doet heeft een speciale code, die bij die betreffende winkel hoort. Zo weet het lab naar welke winkel het teruggestuurd moet worden.. Maar als een winkel zakken heeft met een foute code, gaan de foto’s retour naar een andere winkel. Uiteindelijk komt het dan wel terecht, want de winkel stuurt het uiteindelijk weer retour, en als de klant contact gegevens op de zak heeft geschreven, dan kunnen we dan alsnog achterhalen waar het naar toe moet. Dat is gelijk de tweede oorzaak in het logistieke proces: Klanten die de gegevens op de zak niet goed invullen of de instructies niet goed lezen/volgen. Per zak is er namelijk plek voor 1 rolletje / wegwerpcamera, maar het gebeurt vaak dat mensen er meerdere in een zak doen. Gevolg: Het kom wel in meerdere zakken terug, maar de klanten halen er maar 1 op en missen dus foto’s (die vaak nog wel in de winkel liggen, maar in meerdere zakken dus).

  Analoog blijft een verouderde technologie. Een foto kan dus ook gewoon mislukken. Dat hoort er een beetje bij, is misschien de charme ervan, maar het is lullig als dat net gebeurt bij die ene foto waar je heel benieuwd naar was.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

REistips

Op zoek naar handige reistips voor het backpacken of rondreizen? Expeditie Aardbol helpt je met de voorbereiding van jouw reis. Wil je weten wat écht onmisbaar is in je backpack of ben je op zoek naar een bijzonder hotel? Hier vind je een overzicht van alle reistips, travel hacks en gadgets.

Of je nou gaat backpacken in Azië of een stedentrip maakt in Europa: lees hier alle blogs met praktische reistips.

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang een gratis preset

REistips per onderwerp