30 november 2023

Welke camera’s neem ik mee op reis?

Welke camera mee op reis

Vakantiefoto’s maken is onderdeel van de reispret. Vroeger ging ik nog wel eens zonder goede camera backpacken en daar heb ik achteraf ontzettend veel spijt van. Ik zag het gezeul niet zitten en was bang dat er iets met mijn dure spiegelreflexcamera zou gebeuren. Inmiddels weet ik wel beter en neem ik de lasten voor lief.

CAMERA OP REIS

Ga je binnenkort reizen of backpacken en ben je je aan het oriënteren op de beste reiscamera? In dit artikel bespreek ik de camera’s die ik altijd meeneem op reis.

 Lees ook: 20 x onmisbaar tijdens het backpacken

DSLR

REIZEN MET EEN DIGITALE SPIEGELREFLEX CAMERA

CANON 80D

Mijn Canon en ik zijn al jaren onafscheidelijk en we hebben heel wat mooie reizen gemaakt. Deze spiegelreflex is een heerlijke camera voor iedereen die net wat meer wil en kan met fotografie, maar lang niet zo prijzig als een professionele fullframe camera. De Canon 80D is een prettige camera voor de middenmoot en qua techniek voldoet hij aan al mijn wensen. Er zit een display bovenop de camera zodat je batterij bespaard tijdens het instellen. Het schermpje is opklapbaar en er zit een live view functie op, al gebruik ik die niet heel veel. Als je het niet vervelend vindt om wat extra gewicht mee te sjouwen, dan is een spiegelreflex een fijne reiscamera. De Canon 80D is bovendien uitgerust met WiFi, zodat je ook tijdens het reizen foto’s kan delen.

Ik heb eerst jaren met een 60D gefotografeerd en toen deze kapot ging ben ik zonder twijfel overgestapt naar de 80D. Een heerlijke camera!

De beste camera voor: Reizigers die weten hoe je een camera moet instellen en foto’s van de beste kwaliteit willen maken.

Canon 80D, vanaf € 799,00 via Coolblue

De Big 5 spotten tijdens een safari in Zuid-Afrika
Deze foto is gemaakt met de Canon 80D

LENS: CANON EF-S 15-85MM F/3.5-5.6 IS USM

Nadat mijn lens plotseling kapot ging tijdens een reis naar Portugal besloot ik mezelf te trakteren op een beter exemplaar: het werd de Canon EFS 15-85. Een goede lens die ik bijna altijd op mijn camera heb zitten vanwege het grote bereik. Ideaal als je niet teveel lenzen wil meenemen, maar wel in verschillende omstandigheden wil kunnen fotograferen. Vrijwel alle foto’s op mijn blog zijn met deze lens gemaakt en hij is kwalitatief erg goed. Het is niet de goedkoopste lens, maar elke euro waard.

De beste lens voor: Alle soorten reizen, van stedentrips tot verre reizen.

➞  Canon EF-S 15-85mm, vanaf € 649,00 via CameraNU

Wat is de beste reis camera voor het backpacken?

LENS: CANON EF-S 24MM F/2.8 STM

De meest recente toevoeging aan de collectie is een pancake lens van 24mm. Dit minilensje heeft een diafragma van 2.8 en maakt sublieme foto’s. De lens heeft het perfecte brandpunt voor een stedentrip, maar het is vooral fijn dat hij zo compact is. Mijn camera weegt plotseling een stuk minder en ik heb meer ruimte in mijn cameratas. Daarnaast val je niet zo op als je met deze camera fotografeert in een restaurant of op straat. Zeker als je vaak met alleen handbagage reist is dit een uitkomst. Ik vind het niet prettig om op een verre reis veel lenzen mee te nemen, maar deze gaat vanaf nu mee als reserve. Om de prijs hoef je hem trouwens niet te laten liggen. Ik betaalde € 149 voor dit exemplaar.

De beste lens voor: Het vastleggen van stedentrips en straatfotografie.

➞  Canon EF-S 24mm, vanaf € 149,00 via bol.com

Wat is de beste reis camera voor het backpacken?

LENS: CANON EF 50MM F/1.8 STM

De Canon EF 50mm is een hele mooie lens voor een hele mooie prijs. Deze lens heeft de bijnaam ’plastic fantastic’ en is een geweldige toevoeging aan je cameraset. De Canon EF 50mm heeft een vast brandpunt en maakt haarscherpe foto’s met een mooie scherpte-diepte. Ik gebruik hem vooral voor portretten, maar hij is vanwege het grote diafragma ook zeer geschikt voor omstandigheden met weinig licht.

De beste lens voor: Het maken van mooie portretten.

➞  Canon EF 50mm, vanaf € 129,00 via bol.com

Wat is de beste reis camera voor het backpacken?

LENS: EF 70-300MM F/4-5.6 IS II USM

Een nieuwe aanwinst voor mijn cameraset: een telelens met bereik tot 300 mm. Deze lens is echt perfect als je dieren op de foto wilt zetten, dus hij gaat vanaf nu altijd mee naar mooie natuurplekken. Ik heb ‘m voor het eerst gebruikt tijdens mijn reis naar de Faeröer Eilanden, waar ik mijn best deed om papegaaiduikers op de foto te zetten. Het resultaat stelt me niet teleur. Ik ben benieuwd hoe deze lens gaat bevallen tijdens mijn rondreis door Zuid-Afrika.

De beste lens voor: Safari!

➞  Canon EF 70-300MM, vanaf € 539,00 via bol.com

Puffins spotten op Mykines, Faeröer Eilanden

SYSTEEM CAMERA

Compact, zonder in te leveren op kwaliteit

SONY ALPHA A5100

Ben je op zoek naar een goede camera voor het backpacken? De Sony Alpha A5100 is een handzame systeemcamera en wordt tijdens onze reizen bediend door mijn vriend. De camera is lekker compact, makkelijk te bedienen en je maakt er geweldige foto’s mee. Oók op de automatische stand. Perfect voor reizigers die geen zin hebben om in de technische details te duiken, maar wel mooie foto’s willen maken. De Sony Alpha A5100 is daarnaast lekker veelzijdig met veel functies en je kunt er verschillende lenzen opzetten. Zo vind ik het erg prettig dat je met deze camera in RAW kan fotograferen, waardoor je naderhand alle vrijheid hebt om de foto te bewerken in Photoshop. Ook handig: op deze camera zit Wi-Fi, ideaal als je tijdens het reizen al een foto wil delen op social media.

De beste camera voor: Backpackers, beginnende fotografen, reizigers die veel delen op social media en mensen die graag lichtgewicht reizen.

➞  Sony Alpha A5100 incl. 1 objectief, vanaf  € 349,00 via bol.com

Wat is de beste reis camera voor het backpacken?
Deze foto is gemaakt met de Sony Alpha A5100

LENS: SONY NEX 16-50MM F/3.5-5.6 PZ OSS

Zoals gezegd kun je de Sony Alpha A5100 body met verschillende lenzen gebruiken. De lens die ik het persoonlijk het fijnst vind is de Sony Nex 16-50mm. De lens heeft een fijn bereik en maakt mooie, scherpe foto’s. Een veelzijdige objectief en bovendien compact en lichtgewicht, precies waar je als reiziger behoefte aan hebt.

De beste lens voor: Stedentrips, verre reizen en straatfotografie.

➞  Sony Nex 16-50mm, vanaf € 379,00 via CameraNU

Wat is de beste reis camera voor het backpacken?

LENS: SONY NEX 55-210MM F/4.5-6.3 OSS

De Sony Nex 55-210mm heeft een groot bereik en is uitermate geschikt voor natuurfotografie. Met deze lens kun je heel dicht bij je onderwerp komen, bijvoorbeeld tijdens een safari of tocht door de natuur. In de praktijk gebruiken we deze vooral in de tropen en blijft hij tijdens stedentrips meestal in de tas.

De beste lens voor: Het fotograferen van wilde dieren en natuur.

➞  Sony Nex 55-210mm, vanaf € 299,00 via CameraNU

Wat is de beste reis camera voor het backpacken?

DRONE

Voor vette foto's vanuit de lucht

RYZE TELLO (POWERED BY DJI)

Sinds een tijdje neem ik ook een drone mee op mijn reizen. Geen super dure, maar juist een betaalbaar exemplaar om wat mee te spelen. Ideaal voor als je gaat backpacken, want dan wil je liever niet teveel dure spullen meenemen. De Ryze Tello kost iets meer dan 100 euro en je kunt er aardige foto’s mee maken. Ik heb hem nu een aantal keer getest en het valt me niet tegen. De kwaliteit is niet heel fantastisch, maar dat kan ook niet voor die prijs. Als je gewoon leuke plaatjes wilt schieten voor Instagram en Facebook is deze drone perfect. Tip: koop er wel wat extra accu’s bij, want die gaan snel leeg. Lees ook mijn review van de Ryze Tello drone.

De beste camera voor: Iedereen die vette foto’s wil maken op reis.

➞  Ryze Tello, vanaf € 99,00 via bol.com

Drone Ryze Tello

ACTION CAM

Voor selfies en actiefoto's

GOPRO HERO 7

Tot voor kort had ik een goedkope actioncam van het merk SJCAM, maar over de kwaliteit was ik absoluut niet tevreden. Inmiddels heb ik mezelf een GoPro Hero 7 Black cadeau gedaan, en ik ben echt blij verrast door de kwaliteit. Deze GoPro schiet echt superscherpe beelden en is bovendien ideaal voor activiteiten zoals snorkelen of canyoning. Ik heb er een speciale drijvende handgreep bij en een 50/50 dome voor super vette foto’s onder water.

Ik schreef al eerder een uitgebreide review over de actioncam, dus lees vooral even verder. Hier kun je mijn blog over de 50/50 dome lezen.

De beste camera voor: Solo reizigers, reizigers die filmpjes willen maken en actievelingen die houden van mountainbiken, parachutespringen of snorkelen.

➞  GoPro Hero 7 Black inclusief accessoires, vanaf € 329 via bol.com

GoPro PolarPro Fifty-Fifty Dome

ANALOOG

OUDERWETS MET ROLLETJES

CANON AE-1

Op sommige reizen vind ik het leuk om in plaats van mijn Canon 80D een analoge spiegelreflex mee te nemen. Met een analoge camera fotografeer je heel anders en ben je veel minder aan het klikken. Je hebt veel meer oog voor de omgeving en dat vind ik persoonlijk wel fijn. Met een digitale camera heb je toch de neiging om soms tientallen foto’s te maken van een object, terwijl je met een analoge camera even goed kijkt en vervolgens één keer schiet. Het nadeel van reizen met een analoge camera is dat je tig rolletjes mee moet nemen, de fotozaak je foto’s kan verpesten en dat je moet vertrouwen op oude techniek. Zo weigerde mijn oude Canon AE-1 halverwege mijn reis naar India en heb ik daardoor van een deel van de reis geen foto’s. Maar daar staat wel iets tegenover: een stapeltje heel bijzondere foto’s.

Je vindt dergelijke camera’s op rommelmarkten of op marktplaats.

De beste camera voor: Reizigers met een hart voor fotografie, die niet alles hoeven te delen op social media en op zoek zijn naar unieke beelden van hun vakantiebestemming.

De twee gezichten van India
Deze foto is gemaakt met de Canon AE-1.

WELKE CAMERATAS NEEM IK MEE OP REIS?

Er zijn hele mooie cameratassen, maar ik blijf eerlijk gezegd trouw aan mijn rugzak van Fjällraven. Cameratassen zijn erg lomp en vallen direct op. Ik vind het niet zo’n prettig idee om overal met mijn dure camera te koop te loop. Omdat ik mijn cameraset toch wil beschermen heb ik een speciale beschermhoes gekocht die je gewoon in je rugzak kan schuiven. Super handig, want op die manier is mijn camera toch beschermd tegen vallen en stoten. En als je een keer andere rugzak mee wilt meenemen, dan hevel je het het gehele pakket gewoon over naar je andere tas.

➞  Fjällraven rugzak, vanaf € 128 via bol.com
➞  Beschermhoes, vanaf € 25  via bol.com

HOE IK MIJN REISFOTO’S BEWERK

Tot slot nog een opmerking over hoe ik mijn foto’s bewerkt. Ik krijg daar namelijk regelmatig vragen over. Ik schiet al mijn foto’s in RAW en bewerk ze na via het programma Adobe Lightroom. Dit is een professioneel fotobewerkingsprogramma, maar je hebt ook een gratis app voor je telefoon. Qua instellingen gebruik ik altijd een van mijn eigen presets, dat zijn een soort filters waarmee je je foto’s in één klik kunt bewerken. Niet alleen krijg je zo eenheid in je foto’s, het scheelt ook nog eens ontzettend veel tijd.

En goed nieuws: jij kan dat ook! Mijn presets zijn namelijk te koop via de Expeditie Aardbol webshop en de Travel Collection bestaat uit 10 verschillende soorten presets die speciaal zijn ontwikkeld voor reizigers. Ze zijn geschikt voor landschappen, portretten, straatfotografie en stedentrips, dus er zit altijd wel een preset tussen die bij jouw foto’s past. De presets kosten € 17,50. Bestellen kan eenvoudig via iDeal, Bancontact en Paypal en je krijgt ze na betaling binnen enkele seconden in je mail. Hieronder zie je een paar voorbeeldjes wat deze presets kunnen doen met je foto’s.

Bestel hier de Expeditie Aardbol presets

Safari Preset
Local Preset
Jungle Preset
Beach Preset

Reistips

Stéphanie - Expeditie Aardbol

Stéphanie - Expeditie Aardbol

In het dagelijks leven tik ik stukjes, in mijn vrije tijd reis ik de wereld rond. Mijn naam is Stéphanie en op Expeditie Aardbol deel ik reisverhalen, travel tips en de mooiste reisfoto's, alle geschreven, verzameld en gefotografeerd door mijzelf. Een reisblog bomvol inspiratie!

16 reacties

 1. Ah, ik ben jaloers op je spiegelreflex! Wat een toffe camera (en vooral wát een mooie foto’s!).

  Zelf heb ik alleen een systeemcamera. Heb ooit de spiegelreflex van mijn vader op sleeptouw gehad toen ik op reis was en ik heb blijkbaar niet het doorzettingsvermogen om zo’n grote camera overal mee naartoe te nemen.

 2. Ohhh leuk om te lezen! Ik heb toevallig op mijn laatste vakantie ook de Canon AE-1 meegenomen, ik vond het heel verfrissend om weer eens analoog te fotograferen. Je neemt zo inderdaad veel meer de tijd om een foto te maken. Ik heb ook Canon verder en ook de pannenkoekenlens, ideaal is die! Heb zelfs de luxe dat ik twee spiegelreflexen heb, 1 voor werk en 1 voor op reis – de 100D. Deze is echt mini!

  Ben heel benieuwd naar mijn foto’s met de Canon AE-1! Heb die nog nooit gebruikt dus weet eigenlijk niet eens of ie het wel goed doet haha. Spannend :D

 3. Leuk item! Ik heb laatst de 80D als vervanger voor mijn oude 1000D aangeschaft en kan al na zo’n 500 foto’s zeggen dat het een geweldige camera is. Die 15-85 heb ik in Chili gebruikt (geleend van mijn broer) en vind het een prachtige lens. Omdat ik iets meer bereik wilde tijdens het reizen heb ik me de 18-135 aangeschaft. Je stopt haast spontaan met wisselen van objectieven. Doet niet echt onder voor de 15-85, dus ben blij met deze aankoop.

  Die sjcam gebruik ik ook voor leuke filmpjes. Vooral tijdens outdoorsport en motor/roadtrips is het een handig ding. De qualiteit van de filmpjes vallen mij iig niet tegen.

  Analoog heb ik laatst ook weer sinds tijden gedaan.Ik hem mijn oude Olympus OM10 met set objectieven nog steeds. Iemand vroeg me om zwart-wit foto’s van de bruiloft te maken. Heerlijk om weer eens ouderwetse pan-film te gebruiken :-)

  1. Ik wil inderdaad ook nog een lens met groot bereik, maar dat komt wel als ik naar Afrika ga ;)! Leuk dat je die oude camera nog hebt, is het vuur weer een beetje aangewoekerd inmiddels?

 4. Wauw, mooie set camera’s! Ik heb vorig maar eens geïnvesteerd in een semi professionele camera waarmee ik goede foto’s kan schieten, lichtgewicht kan reizen en kan groeien binnen de cameratechnieken. Ik kan nog veel leren, maar met de systeemcamera Sony A6000 ben ik erg blij!

 5. Ik heb een superkleine compact en een Sony, maar ik neem steeds vaker alleen nog m’n telefoon mee, zelfs voor opdrachten. Maar als je er goed mee om kunt gaan blijft een echt goede camera natuurlijk het mooist.

  1. Klopt! Maar dat geldt ook voor je telefoon, als je er goed mee kan omgaan, dan kun je geweldig beeld schieten! Ik heb me er te weinig in verdiept in ieder geval ;)

  1. Ik twijfel ook wel eens, maar zou toch spijt hebben achteraf. Mijn spiegelreflex en ik zijn met elkaar vergroeid en kennen elkaar door en door (haha).

 6. Altijd leuk, zo’n kijkje in iemands fotografiekeuken! Ik heb er ook weleens over nagedacht mijn zware spiegelreflexcamera in te wisselen, maar ik kan het niet. Ben er te vertrouwd mee en ik weet precies wat ik eraan heb, en ben na reizen vaak zó blij met het resultaat. En ach, dat zeulen went. Ik blijf lekker bij mijn 5d mark II met 16-35 op reis, doet het fantastisch :)

 7. Jaren heb ik gefotografeerd met een spiegelreflex. Eentje tegen een stootje kon, stof -en spatwaterdicht. Een flinke zoomlens 18-200 mm, verlengingsfactor 1,5. Een beetje groothoek en veel tele. Hele spul verkocht en een high-end compact gekocht. Maar ik miste wat en dat was een stevige body in mijn handen. Sinds twee jaar fotografeer ik met een systeemcamera Fuji X-T10. Net wat lichter en compacter dan een spiegelreflex, maar met dezelfde mogelijkheden. Ik zou niet anders meer willen.

 8. Leuk om te lezen. Als ik met mijn backpack op pad ga neem ik altijd een systeemcamera mee.. zo jammer eigenlijk (ondanks de goede foto’s). Het liefst neem ik echt alles mee, maar soms moet je keuzes maken. En dan heb ik het nog niet eens over een drone..

 9. Leuke blog om te lezen! Zelf neem ik ook altijd mijn spiegelreflex mee, en afhankelijk van bestemming ook vaak nog m’n statief als ik landschap of astro fotografie ga doen.

  Ik heb wel een opmerking over het analoge deel: Je schrijft dat een risico is dat de fotozaak je foto’s kan verpesten, maar dat is een beetje kort door de bocht. Ik ken geen een fotozaak dat zelf de foto’s ontwikkeld, daar is simpelweg gewoon geen tijd voor. Ik heb bij een groot foto verwerkingsbedrijf gewerkt, dus weet een beetje hoe het er aan de achterkant aan toe gaat. De meeste (zo niet alle) fotozaken, sturen de analoge rolletjes naar een lab waar het wordt ontwikkeld, bijvoorbeeld Kodak of Cewe. Dat is gedeeltelijk mensenwerk, en gedeeltelijk geautomatiseerd. Dit moet in een volledig donkere omgeving gebeuren, en daar zijn ook waarborgen voor. De kans dat een fotolab hier een fout maakt waardoor de foto’s verpest zijn, is eigenlijk nihil.

  Het kan wel mis gaan natuurlijk, maar dat heeft vaak een andere oorzaak. Een rolletje kan bijvoorbeeld over datum zijn waardoor de chemicaliën op het rolletje niet meer goed werken. Wat we vaak ook zien bij wegwerpcamera’s, is dat hierin een productie fout zit waardoor de foto’s niet goed op het rolletje in de camera komen, waardoor je bijv. een gedeelte van de volgende foto al op het negatief ziet, of dat de belichting niet goed is gegaan. Vervolgens kan het bij de gebruikers natuurlijk ook fout gaan, met het rolletje erin doen/verwisselen, of met het maken van de foto, dat de belichting te lang / te kort is geweest.

  Het gebeurt ook wel eens dat foto’s helaas kwijt raken, dan ligt de oorzaak bij het logistieke proces. Hierin ken ik eigenlijk twee oorzaken: Elke zak waar je hem in doet heeft een speciale code, die bij die betreffende winkel hoort. Zo weet het lab naar welke winkel het teruggestuurd moet worden.. Maar als een winkel zakken heeft met een foute code, gaan de foto’s retour naar een andere winkel. Uiteindelijk komt het dan wel terecht, want de winkel stuurt het uiteindelijk weer retour, en als de klant contact gegevens op de zak heeft geschreven, dan kunnen we dan alsnog achterhalen waar het naar toe moet. Dat is gelijk de tweede oorzaak in het logistieke proces: Klanten die de gegevens op de zak niet goed invullen of de instructies niet goed lezen/volgen. Per zak is er namelijk plek voor 1 rolletje / wegwerpcamera, maar het gebeurt vaak dat mensen er meerdere in een zak doen. Gevolg: Het kom wel in meerdere zakken terug, maar de klanten halen er maar 1 op en missen dus foto’s (die vaak nog wel in de winkel liggen, maar in meerdere zakken dus).

  Analoog blijft een verouderde technologie. Een foto kan dus ook gewoon mislukken. Dat hoort er een beetje bij, is misschien de charme ervan, maar het is lullig als dat net gebeurt bij die ene foto waar je heel benieuwd naar was.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

REistips

Op zoek naar handige reistips voor het backpacken of rondreizen? Expeditie Aardbol helpt je met de voorbereiding van jouw reis. Wil je weten wat écht onmisbaar is in je backpack of ben je op zoek naar een bijzonder hotel? Hier vind je een overzicht van alle reistips, travel hacks en gadgets.

Of je nou gaat backpacken in Azië of een stedentrip maakt in Europa: lees hier alle blogs met praktische reistips.

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang een gratis preset

REistips per onderwerp