Zoek
Sluit dit zoekvak.
11 april 2022

Dit moet je weten over autorijden en corruptie in Bosnië Herzegovina

Een niet zo hartelijk welkom in Bosnië

Ik neem je mee naar het hart van de Balkan, naar het boeiende Bosnië-Herzegovina. Waar oost en west samenkomt in het eten, de wijn en de architectuur. Een culturele smeltkroes van mensen en culturen. Waar je geniet van mediterrane tradities en middeleeuwse burchten kan bezoeken, maar waar zich tegelijkertijd een uitstekende outdoor bestemming ontvouwt. Een land met hoge pieken en diepe dalen, zowel in de landschappen als de geschiedenis. Bosnië-Herzegovina is een boeiend land, maar wel een gebruiksaanwijzing. Ga je komende zomer die kant op? Dit moet je weten over autorijden en corruptie in Bosnië-Herzegovina.

ROAD TRIP BOSNIË

Samen met mijn vriend maak ik in de zomer van 2014 een road trip door Italië en de Balkan. Vanuit Bari nemen we de boot naar Kroatië om daar de grens over te steken met Bosnië-Herzegovina. We slapen eerst een paar nachtjes op een camping in Blagaj, op steenworp afstand van het beroemde Mostar. Daarna rijden we door naar Sarajevo om daar nog twee dagen de stad te verkennen. Vervolgens steken we de grens weer over met Kroatië om de road trip te vervolgen. Hieronder zie je een kaartje met de route die we hebben gemaakt. Lees ook over de route en planning van deze road trip door Bosnië.

PROBLEMEN BIJ DE GRENSOVERGANG KROATIË & BOSNIË

We maken een geweldige road trip, maar het autorijden in Bosnië gaat niet zonder problemen. We komen al bij de grensovergang Kroatië en Bosnië in de problemen omdat we de kopie van onze Groene Kaart niet wordt geaccepteerd. Onze auto moet aan de kant worden gezet en moeten wachten tot de douanebeambte een beslissing heeft gemaakt. Gelukkig is alles met geld op te lossen en voor slechts 70 euro zijn we twee weken verzekerd in Bosnië, Servië en Montenegro. Een beetje zuur en een matig begin van onze rondreis door Bosnië-Herzegovina. Maar vooruit, een beetje corruptie hoort erbij.

Overigens is de grensovergang tussen Kroatië en Bosnië niet de enige plek waar je op problemen kan stuiten. Zo kun je ook in de problemen komen als je de grens tussen Hongarije en Slovenië oversteekt.

DE VOLGENDE TEGENSLAG: 100 EURO BOETE

Na dit korte oponthoud rijden we door naar onze eindbestemming. Tot na een uurtje een grote vrachtwagen voor ons opdoemt. Hij rijdt langzaam en inhalen mag alleen op de aangegeven plekken. Als we na een paar minuten eindelijk de inhaalzone inrijden geven we gas en rijden we soepel om de vrachtwagen heen. Tijdens deze inhaalactie pakten we één meter doorgetrokken streep mee, en toevallig staat er net een agent te controleren. We worden van de weg geplukt en moeten maar liefst honderd (!!!) euro afreken. Geld dat we niet op zak hebben, want we hebben zojuist ook al 70 euro afgegeven bij de grens tussen Kroatië en Bosnië.

VRIJHEID TERUGKOPEN

De man stelt daarom voor dat we onze autopapieren en rijbewijs bij hem achterlaten en naar het dichtstbijzijnde dorp rijden om onszelf bij het politiebureau aan te geven. En dat gaat natuurlijk niet gebeuren. We kijken een paar keer moeilijk. Zeggen dat we onze papieren niet achterlaten.  Dat we niet weten waar het politiebureau is. Dat het kortom niet gaat gebeuren. De agent denkt na en vraagt dan hoeveel geld we nog hebben. Eerlijk vertel ik dat we nog vijfendertig euro cash hebben. De agent denkt nog meer na en zegt dan: ,,Geef me maar twintig, dan is het oké”. Ik leg een briefje van twintig op zijn dashboardkastje en koop daarmee onze vrijheid terug.

De rest van onze vakantie in Bosnië-Herzegovina doorkruisen we het land in slakkengang en houden ons keurig aan de regels. Een fantastische trip door een prachtig land, maar echt heb ik er niet van genoten.

Een niet zo hartelijk welkom in Bosnië

DIT MOET JE WETEN OVER AUTORIJDEN IN BOSNIË-HERZEGOVINA

Wil jij ook met de auto een rondreis door Bosnië-Herzegovina maken? Dan heb ik een aantal tips voor je.

GROENE KAART

Ten eerste: Neem altijd een originele afdruk van je Groene Kaart mee. Een kopie wordt sowieso niet geaccepteerd. Verzekeringsmaatschappijen en de ANWB beweren van wel, maar geloof mij: je moet alsnog een flinke som geld neerleggen aan de grens. Of ze een origineel document van ons wel hadden geaccepteerd durf ik niet met zekerheid te zeggen, dus neem voor de zekerheid ook maar wat contact geld mee. Wij betaalden 70 euro om het land in te mogen.

HOUD JE ALTIJD AAN DE REGELS

Met een Nederlandse nummerplaat op je auto zul je gegarandeerd opvallen en corruptie is de Bosnische verkeerspolitie niet vreemd. Geef ze geen reden om je van de weg te halen en houd je netjes aan de verkeersregels en snelheid. Er staat zeker in de zomermaanden heel veel politie langs de weg, dus wees gewaarschuwd. Mocht je er toch worden uitgepikt, zorg dan dat je altijd genoeg cash op zak hebt of oefen op je pokerface om je onder een boete of steekpenning uit te bluffen.

De snelheden in Bosnië verschillen niet van die in Nederland, maar houd je altijd aan de snelheid om geen aandacht te trekken van de politie.

Een niet zo hartelijk welkom in Bosnië

ALCOHOL

De maximale toegestane hoeveel alcohol is lager dan in Nederland, namelijk 0,3 promille ten opzichte van 0,5. Bestuurders jonger dan 21 óf beginnende bestuurders (tot 3 jaar) mogen helemaal geen alcohol drinken in het verkeer.

BRANDBLUSSER VERPLICHT?

Voor auto’s op LPG of aardgas is een brandblusser in de auto verplicht. Voor meer informatie over de verkeersregels in Bosnië kun je op de site van de ANWB kijken.

AUTO HUREN KAN OOK IN BOSNIË

Wij begonnen onze road trip door Bosnië-Herzegovina in Nederland, als onderdeel van een langere reis door Italië en Oost-Europa. Mocht je niet zoveel tijd hebben of durf je het niet aan om met je eigen Nederlandse auto door Bosnië te rijden, dan kun je ook een auto huren. Een betrouwbare partij is Sunny Cars.

MOOIE ROADTRIP ROUTE

Op zoek naar een mooie route en meer tips over reizen in Bosnië-Herzegovina? Lees hier al mijn verhalen over Bosnië.

Een niet zo hartelijk welkom in Bosnië
Een niet zo hartelijk welkom in Bosnië
Een niet zo hartelijk welkom in Bosnië
Een niet zo hartelijk welkom in Bosnië
Een niet zo hartelijk welkom in Bosnië
Een niet zo hartelijk welkom in Bosnië
Een niet zo hartelijk welkom in Bosnië
Een niet zo hartelijk welkom in Bosnië

Ga op reis

49 reacties

  1. NEEEEEE niet waaaaaaar. Whaaaat?! Ik ben afgelopen zomer in Bosnië geweest en heb nergens last van gehad! In Montenegro hadden wij ook het auto-verzekeringsprobleem (niet als iedereen die de grens over wilde) maar hoefden we maar €20 te betalen. Daar zijn we ook aangehouden door de politie en kregen we een heel verhaal in het Montegrijns, maar toen hij doorhad dat we er geen biet van begrepen, mochten we doorrijden.

    In Bosnië hebben we hooguit lang moeten wachten bij de grens, maar nergens problemen gehad!! Wat STOM dat jullie dat wel hadden. Wij zijn trouwens op precies dezelfde plekken geweest als jullie. En nog bij Kravice.

    1. Ja bizar toch? Ik heb echt het idee dat we gewoon dikke pech hebben gehad. Maarja, het was geen hele leuke kennismaking ;).

    1. Ja het was echt een prachtig land! En behalve de politie waren de inwoners ook zo lief en behulpzaam! Echt twee tegenpolen.

    1. Nu ben ik heel benieuwd naar jouw bezoekje ;). En wij waren ook wel zenuwachtig hoor, hebben heel veel het OV genomen om een beetje off radar te blijven!

  2. Mooi verhaal, dat zijn nog eens herinneringen. Herkenbaar voor oost-Europa! Toch blijven het mooie landen, dus gewoon de corruptie zien als onderdeel van de cultuur en haar gebruiken.

    1. Jaaa zeker jammer! Want het is zo’n mooi land (en dan heb ik van de autoroute nog niet eens echt foto’s gemaakt)!

    1. Leuk dat jullie die kant op gaan, zijn fijne vooruitzichten :)! (Als jullie maar oppassen met de politie)

  3. Mooie foto’s! En mooie site ook. Ga de komende dagen eens verder rondneuzen. Wat dit verhaal betreft: ik denk dat het rijden in een Nederlandse auto niet echt in het voordeel heeft gewerkt. Wij hebben afgelopen september ook door Bosnië (Montenegro en Servië) getoerd, maar dat was in een huurauto met Bosnisch kenteken. Vind ik toch wat fijner (lees: onopvallender) rijden in die landen.

    Groet,
    Jeffrey

    1. Dankjewel Jeffrey! En ik denk dat we inderdaad met onze Nederlandse auto teveel aandacht trokken. Helaas, maar niets meer aan te doen :)

    2. Dat kan inderdaad wat schelen. Met een Servisch kenteken in Albanië of Kosovo rondrijden is dan weer niet aan te raden… been there done that haha, weer een ervaring rijker ;-)

      Mooie foto’s trouwens! Ik was erg verrast door Bosnië.

  4. Na het lezen van je route was ik al benieuwd naar je verhaal. Wat erg dat het anno 2016 nog voor komt. Je zou toch zeggen dat toeristen welkom zijn. Desondanks zien de foto’s er prachtig uit

    1. Ja stom toch? Ik hoop dat ik mensen nu in ieder geval kan waarschuwen met dit verhaal, want als je met een Nederlands kenteken rijdt dan ben je sowieso een keer de pineut! En echt een groene kaart meenemen dus, want met een kopietje kom je er niet in.

  5. toeristen die kleine verkeersovertredingen in nederland maken zijn na een paar kleine foutjes snell honderden euros aan boetes kwijt. ook lekker voor het vakantiegevoel

  6. Je kan gewoon prima met je Nederlandse auto in Bosnie rijden. Uiteraard moet je je aan de snelheid houden want ook daar zijn ze niet gediend van het overtreden van de regels. Ook niet met 10km te hard rijden of dus net inhalen op een volle streep. Met een groene kaart is er niks aan de hand en steek je de grens zo over. Een kopie heb ik zelf nog nooit van gehoord, wij reizen altijd met de ‘echte’ groene kaart. Er is corruptie ja, maar bedenk dat Bosnie een heel arm land is waar nog maar 20j geleden een hele heftige oorlog woedde. Uiteraard praat dat de corruptie met de politie niet goed maar de situatie daar is niet te vergelijken met een West-Europees land. Dus pak gerust de auto maar wees verstandig :)

    1. Dank voor je aanvulling Marina! We hadden gewoon een beetje pech (en waren zelf ook niet zo goed op de hoogte). Mijn verhaal is inderdaad zeker niet exemplarisch voor rondreizen door Bosnië. Maar een gewaarschuwd mens telt voor twee, ik behoed mijn lezers graag voor dezelfde fouten ;).

  7. Heb je een internationaal rijbewijs nodig om in Bosnie te rijden? Ik lees verschillende verhalen…. de ene website zegt van wel, ANWB zegt van niet…

    1. Ik werd hier destijds niet om gevraagd en zou de ANWB als belangrijkste bron aanhouden in dit geval!

    2. Vind z’n lul verhaal internationaal rijbewijs hadden ook nodig in zuid Afrika 3 x aangehouden ze wisten niet eens wat ik liet zien .
      Vind het ook raar dat je deze bij de anwb op moet halen en niet bij de gemeente .

  8. Juli 2019. Ook wij hadden van de ANWB alleen een pdf groene kaart ontvangen. Uitgeprint. Ja hoor grens met Bosnië half uur staan praten met beambte inmiddels een file achter ons rot Nederland haha. Goed kantoor bleek dicht waar we voor groot bedrag een verzekering af moesten sluiten. Ons geluk we mochten doorrijden. Dussssss bel de ANWB dat je een papieren versie wilt ontvangen van de groene kaart. En het land is prachtig groet Marjan

  9. Groene kaart moet groen zijn bij de grens: voor €21 moeten bijverzekeren voor 7 dagen om land in te kunnen. Gelukkig cash op zak. De autoverzekering loopt bij de ANWB: verwacht juist van deze organisatie dat zij stukken volledig (in dit geval dus groen) verstrekken óf je attenderen op mogelijke risico’s want dan had ik het document zelf groen gekopieerd cq geprint. Inderdaad veel politie langs de weg na de grens maar voor de rest een mooi en interessant land.

  10. Ik had dit blog gelezen voordat ik naar Bosnie ging. Alleen met de kinderen, in een grote auto met Nederlands kenteken. Dus heel duidelijk herkenbaar als toerist en als alleenreizende moeder misschien ook nog extra kwetsbaar (eerder in Italië wel zo ervaren). Ik zag er eigenlijk best wel tegenop, zeker omdat we van de groene kaart alleen een kopie hebben omdat we een lease auto hebben.
    Bij de grens allervriendelijkst gelachen. Kopie van de groene kaart en bijbehorende brief van de leasemaatschappij laten zien. Er werd me even vriendelijk een plezierige tijd in Bosnië toegewenst. Heel opgelucht reed ik verder.
    Overal op de snelheid gelet, maar ik ben echt geen heilige in het verkeer dus zal zeker hier en daar verkeerd hebben gezeten. Zeker met al die onduidelijke verkeersbordjes. Maar ook daar niet een keer aangehouden terwijl ik een behoorlijk aantal kilometers heb gereden in Bosnië.
    Wilde dit toch even laten weten voor iedereen die zich ook zorgen maakt na het lezen van dit blog.

    1. He Saskia, wat goed dat het zo soepel ging! Zoals je kunt lezen in de reacties hierboven gaat het niet bij iedereen zo makkelijk bij de grens, maar ik ben heel blij dat er ook positieve verhalen zijn. Kan me voorstellen dat dat een opluchting was en je reactie is een goede aanvulling op wat hier allemaal al over is gezegd :) Dankjewel daarvoor!

    2. Wat fijn te lezen aangezien ik aankomende zomer als alleenstaande moeder naar Sisak-Sarajevo, Sarajevo- Mostar en Mostar Zadar van plan te gaan rijden. Ik heb ervaring met rijden in Slovenië, Istrië en de Kvarner richting Rab, maar verder niet. Dus vind het heel erg spannend.

  11. Hooi,
    Jammer dat jullie zo’n pech hebben gehad zeg! Wij hebben een aantal weken geleden een roadtrip door Bosnië gemaakt en hadden nergens last van. We waren dan ook niet met een Nederlands kenteken, maar Kroatisch. Denk toch een kwestie van pech of geluk.

    Ik had vooraf jouw blog gelezen en er rekening mee gehouden dat het zou kunnen gebeuren. Achteraf gezien maakte ik me druk om niks. Ik heb me steeds erg veilig en op mijn gemak gevoelt in Bosnië.

    Groetjes!

  12. Onze groene kaart was wit IPV van groen.
    Daarom deden ze moeilijk maar door toch aan te dringen mochten we uit Bosnië
    want meneer wou natuurlijk geld zien.

    (we kwamen erin zonde problemen)

    1. Klinkt bekend! Wat fijn voor jullie dat je met een beetje aandringen toch door mochten. Tipje voor andere reizigers die deze blog lezen ;)!

  13. Tegenwoordig krijg je een pasje van je auto verzekering en een internationaal rijbewijs is een wassen neus ?indien dit rechtsgeldig moet zijn dan komt hij van de overheid en niet van de anwb .

  14. Ook ik was de eerste keer verbaasd toen allereerst de groene kaart gevraagd werd. Schijnbaar belangrijker dan het paspoort. Het waarom werd ook heel snel duidelijk, BIH stond een kruis doorheen en dan ben je dus niet verzekerd. Dat daar in dat arme gedeelte van Bosnia handig op ingespeeld word is dan verklaarbaar. Met nam de grensovergangen Slavonski Brod en Bosanska Gradica zijn grotere grensovergangen en daar weten ze er wel weg mee. Volgende keer bij Kozarska Dubica oversteken, is klein en minder druk en men spreekt er geen buitenlandse talen. Hier heb ik nog nooit een groene kaart moeten tonen. Maar je verzekering even laten aanpassen is wel zo handig. Bovendien kom je vanuit die kant een hele mooie route tegen door dat gedeelte van Bosnia.
    Ben je dan toch een tour aan ’t maken, rijd eens van Sarajevo via Foca de grens over naar Montenegro, richting Zabeljak. Dit is een bijzonder mooi stuk Bosnia / Montenegro. Je rijdt dan via het Durmitor gebergte. Vandaar weer richting Trebinje. Wanneer je daar overnacht ( terug in Bosnia ) zit je vlak bij Dubrovnik. Daarvandaan weer terug omhoog en ook dat kan weer via prachtige touristische trekpleisters en natuurlijk kun je dit dan via de kust doen of je gaat bij Neum weer terug Bosnia in om een prachtig rondreis te maken. Op die manier kom je nog diverse prachtige plaatsen en natuur tegen. Veel plezier

    1. Dankjewel Arnoud voor het delen van jouw ervaring en tips! Leuke aanvulling voor iedereen die naar Bosnië gaat!

  15. Wat sneu dat jullie pech hadden in dit mooie en gastvrije land. Ik ben een fervent Bosnië reiziger en passeer er minstens 2 keer per jaar met mijn buscamper. Ik probeer al enkele jaren het land op de kaart te zetten als een van de parels van de Balkan. Het is jammer dat jullie de “corruptie”, die uitzonderlijk is in de titel benoemen, want dat helpt natuurlijk niet om het toerisme te bevorderen. Gelukkig lees ik verderop ook positieve dingen. Ik reis alleen en ervaar Bosnië als een van de veiligste landen van het Europese continent. Er zijn geen “toeristenbendes” die op de loer liggen om in te breken in je camper zoals in sommige andere populaire landen. Integendeel, de gastvrijheid staat centraal. De slechte economische situatie zet wellicht enkelingen aan om een centje bij te verdienen en dat is niet goed te keuren. De tip om voldoende cash op zak te hebben om je “vrij” te kopen, is absoluut onnodig. Geen geld op zak hebben, is slimmer. Als het een geveinsde overtreding betreft, laten ze je sowieso gaan. Indien de boete terecht is, volgt een bezoek aan het plaatselijk politiekantoor. Rustig en vriendelijk blijven is de boodschap en de kans bestaat dat jullie samen eindigen op een terras met een heerlijke Bosnische koffie.

  16. Wij zijn net terug van onze vakantie in Bosnië en Herzegovina (en een beetje Kroatië). Van alle “gevaren” hebben wij niks gemerkt. We zijn met onze auto Slovenië, Kroatië en Bosnië en Herzegovina meerdere keren doorkruist. Het enigste “nare” wat wij hebben meegemaakt is de zeer negatieve houding van de Kroatische douanier. Maar als je je netjes gedraag is er niks aan de hand. De wegen zijn redelijk, te vergelijken met sommige slechte Belgische wegen. Geen “corrupte” agenten of dieven. We hebben een prachtige vakantie gehad in een mooi en warm land waar de mensen vriendelijk en behulpzaam zijn. Ze willen graag het mooie van hun land laten zien maar zijn ook nog steeds bezig met het oorlogsverleden wat natuurlijk nog niet eens zo lang geleden is (en ben je geïnteresseerd dan vertellen ze hier ook uitvoerig over). Het is wel een arm land wat maakt dat “wij” als noord Europeanen er erg goedkoop op vakantie kunnen. Zelfs als je elke keer een ruime fooi geeft is het nog goedkoop. Prachtige natuur, mooie oude plekken en interessant om het moslimgeloof op een Europese manier te mogen ervaren. Wij zijn verkocht aan dit land en hopen er snel nog eens terug te komen!

  17. Tijdens onze reis in Bosnië en Herzegovina ook driemaal tegengehouden in het ¨Servisch¨ deel van het land (niet geheel toevallig). Iedere keer waren ze niet in orde, hadden we iets niet bij of hadden we te snel gereden. Ze proberen je een beetje te intimideren en bang te maken, dan is het moment om je hoofd koel te houden, stelt de agent plots voor om minder te betalen of kan je onderhandelen weet je eigenlijk al dat je zonder een cent af te geven je reis kan verderzetten. Stel voor om te betalen in het politiekantoor, dit kunnen ze niet weigeren of geef aan dat je de voor de zekerheid even de ambassade belt.

    Ik wil niemand aanmoedigen om de (verkeers)regels te overtreden maar je weet zelf wanneer je een overtreding begaan bent. Voorbeeld, bij ons ging het om een landensticker die niet op de auto plakte vanuit het land waar we de auto gehuurd hadden. Gewoon rustig blijven en je niet laten intimideren. Bosnië en Herzegovina is een prachtig land, laat je niet tegenhouden door wat corruptie en weet dat die agenten het meestal financieel moeilijk hebben.

  18. Ik denk dat jullie je vooral erg slecht hebben voorbereid op reizen door de balkan. Een kopie van de groene kaart wordt nergens geaccepteerd op de balkanlanden. En idd een geel kenteken valt op tussen alle witte kentekens, maar ook lokale automobilisten worden voor een vergrijp als over een doorgetrokken lijn rijden aangehouden. Op de balkan kunnen ze ongelooflijk streng zijn op de verkeersregels. En corrupt misschien wel ja, maar de agent heeft je een groot probleem bespaard. Waarschijnlijk had je voor je vergrijp en jezelf aangeven , voor de rechter (snelrecht) moeten verschijnen. Dus wees blij dat hij corrupt was. Reizen door de balkan is niet als reizen door west europa, goede voorbereiding is vereist, heb weet van de gebruiken , verkeersregels, gevolgen van het niet eraan houden en de omgangsgebruiken van ambtenaren met burgers. Dat is nogal anders dan bij ons. Ja ze doen moeilijk en checken alles 20 x na, en ja ze zijn vaak niet erg aardig en meegaand. Als je je had verdiept in de cultuur en gewoontes dan had je dit geweten. In mijn ogen heb je je eigen reis daarmee verpest en ben je gewoon een arrogante west europeaan geweest op bezoek in oost europa denkende dat het allemaal net zo gaat als west europa.

    1. Dag Anoniem, we delen hier onze eigen ervaringen. Zoals je hierboven kan lezen zijn er genoeg lezers die dat wel nuttig vinden. Wat fijn om te horen dat jij wel alles voor elkaar hebt.

  19. Wat wel raar aan dit verhaal is dat jullie de handelingen van de agenten gelijk (voor het gemak) als corruptie bestempelen. Je kan ook zeggen dat men in Bosnië de (verkeer)regels strak handhaaft. Situatie 1 geven jullie aan dat jullie een kopie groene kaart hadden wat niet geaccepteerd werd. (wie reist er nou in godsnaam dan ook naar een vakantie bestemming met alleen een kopie groene kaart). Dus dat is 1-0 in het voordeel van de ambtenaren van Bosnië. situatie 2 geven jullie ook zelf aan dat jullie 1 te hard reden en 2 ook nog eens een doorgetrokken streep negeerden. Nou je kan in alle bochten proberen te wringen, maar ook dat is gewoonweg stom. In Nederland zie ik de politie, mensen met een buitenlandse kenteken voor mindere redenen aan de kant laten stoppen. Je ziet het niet eens in dat de Bosnische politie jullie eigenlijk zelfs gematst heeft.
    Dat is dus 2-0 in het voordeel van de Bosnische ambtenaren. Dat je in Bosnië nog wel contant mag afrekenen is denk ik ook een probleem van de denkwijze van Nederlanders, waar contant betalen op zich zelf al als een corrupte actie wordt beschouwd.

    Je geeft aan dat jullie je voor de rest van jullie aanwezigheid in Bosnië, wel netjes aan de verkeersregels hielden en tot jullie stomme verbazing dan ook niet meer werden gestopt door de plaatselijke politie. Raar he. Dat het pijn doet om tijdens je vakantie boetes te krijgen kan ik wel begrijpen. maar gelijk met makkelijke en kant en klare bestempelingen te strooien zoals corruptie vind ik wel erg zwaar. Corruptie gebeurd in Nederland, door de overheid, maar dan mag je het wel met IDeal betalen en dat voelt een stuk gerechtvaardigder he.

    1. Vanaf het moment dat ze gaan onderhandelen over het boetebedrag weet je dat je met corruptie te maken hebt. Dat mag je eigenlijk nooit toelaten.

  20. 2023 Via Mostar, Sarajevo, Srebrenica, Banja Luka, Drvar gereden en kleine grensovergangen genomen. Nergens hoeven te wachten, vriendelijke ambtenaren, stempeltje, klaar. Ook nergens aangehouden, ook nauwelijks politie gezien. Werkelijk prachtig land en goed te doen met de auto. De wegen zijn lappendeken van asfalt, maar wel een super autobaan! We waren de enige auto daar op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over Expeditie Aardbol

In het dagelijks leven tik ik stukjes, in mijn vrije tijd reis ik de wereld rond. Dit Nederlandse reisblog is het gelukkige huwelijk tussen mijn twee grote passies.

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang een gratis preset