Zoek
Sluit dit zoekvak.
13 april 2022

Tips voor een bezoek aan Chichen Itza, het wereldwonder van Mexico

Tips voor een bezoek aan Chichen Itza

Chichén Itzá is de bekendste en belangrijkste Mayastad van Mexico en in 2007 uitgeroepen tot een van de zeven moderne wereldwonderen. Voor sommige reizigers is het zelfs de belangrijkste reden om een reis naar Mexico te boeken. Maar is deze tempelstad nou echt de moeite waard en waar moet je rekening mee houden als je Chichén Itzá bezoekt? Tijd voor een uitgebreide blog over dit wereldwonder.

CHICHÉN ITZÁ

BEZOEK HET WERELDWONDER VAN MEXICO

Ben je van plan om Chichén Itzá te bezoeken tijdens jouw rondreis door Mexico? In deze blog lees je alles over een bezoek aan dit wereldwonder. 

TICKETS VOOR CHICHÉN ITZÁ

Eerlijk is eerijk: tijdens een bezoek aan Chichén Itzá ben je nooit de enige toerist. Het is de bekendste bezienswaardigheid in heel Mexico en mensen komen vanuit alle windstreken om dit wereldwonder te bekijken. Op drukke dagen ziet het zwart van de mensen, daarom kan het slim zijn om van tevoren een toegangskaartje te kopen. Als je van tevoren een online ticket voor Chichén Itzá koopt, hoef je niet meer in de rij voor de kassa te staan. Zeker op een warme dag is dat heel erg fijn. Je betaalt wel iets meer voor een skip-the-line ticket, maar tijd is ook geld, nietwaar?

DE GESCHIEDENIS VAN WERELDWONDER CHICHÉN ITZÁ

Over de geschiedenis van Chichén Itzá doen veel verhalen de ronde. En over de precieze geschiedenis van het tempelcomplex bestaan vooral vermoedens. Het is een bestemming vol mysteries en nog steeds worden er regelmatig nieuwe tunnels en slimmigheidjes op het complex ontdekt. Zo ontdekten wetenschappers onlangs nog dat de grote piramide is gebouwd op een onderaards meer.

Wat we wel zeker weten? De tempelstad was in de tiende eeuw een van de belangrijkste steden in het Mayarijk. Anno nu is het een van de best bewaarde tempelcomplexen van heel Mexico. 

Chichen Itza bezoeken, Mexico

BEZIENSWAARDIGHEDEN CHICHEN ITZA

El Castillo, de piramide van Chichén Itzá, is verreweg het meest gefotografeerde bouwwerk binnen het tempelcomplex. Maar wist je dat er nog veel meer bezienswaardigheden zijn? Je vindt ze hieronder. 

EL CASTILLO 

De bekendste bezienswaardigheid en het icoon van Chichén Itzá is El Castillo, ofwel de Piramide van Kukulcan. Deze 25 meter hoge piramide werd gebouwd omstreeks 800 na Chr. en gaat gehuld in mysteries. De Maya waren hun tijd ver vooruit op het gebied van wiskunde, astrologie en architectuur, en al die elementen komen op deze plek samen. 

Zo kan je de piramide zien als een enorme kalender, want de terrassen en treden komen overeen met de dagen en maanden van de Mayakalender. De piramide is bovendien op zo’n ingenieuze manier ontworpen, dat tweemaal per jaar het schaduwspel verandert in een dansende slang. Dit gebeurt als de zon loodrecht boven de evenaar staat, rond 20 maart en rond 20 september. Op deze dagen is het dan ook extreem druk op het complex.

GRAN JUEGO DE PELOTA

Nadat je El Castillo hebt bewonderd, is het ook leuk om een kijkje te nemen op het Gran Juego de Pelota, oftewel het grote speelveld. Hier speelde men vroeger balspellen en andere teamsporten. Als je meer wilt weten over welke spellen er precies gespeeld werden, dan is het een aanrader om een gids mee te nemen of te kiezen voor de toegangskaartje met audiotour. Naast dit grote veld zijn er nog een aantal andere plekken in het complex van Chichén Itzá waar vroeger spellen werden gespeeld.

Ook bijzonder: de akoestiek van dit speelveld is zó goed dat je elkaar aan de andere kant van het 135 meter lange veld kan horen praten. Probeer het maar eens uit.

Tips voor Chichen Itza

EL CARACOL

Nog een belangrijk bouwwerk op het complex van Chichén Itzá is El Caracol. Van buiten kun je waarschijnlijk al wel raden waar deze voor werd gebruikt. Namelijk: om de sterrenhemel te bestuderen.

CENOTA SAGRADO

Op verschillende plekken in Yucatan kun je zogenoemde cenotes bezoeken, een soort natuurlijke waterputten. Zo ook op het terrein van Chichén Itzá. De Cenota Sagrada, oftewel de heilige cenote, werd gebruikt voor het maken van offers. Mensen werd in de cenote gegooid als offer voor de machtige Mayagoden. De meesten overleefden dat niet. Hoewel het misschien op het eerste gezicht aantrekkelijk lijkt om hier te zwemmen, is het dus niet bepaald een aanrader (en überhaupt ook niet toegestaan).

Chichén Itzá tip: Je kunt je bezoek aan de tempels van Chichén Itzá goed combineren met een duik in de Ik Kil Cenote. Deze cenote ligt een klein stukje buiten de ingang en is wél geschikt voor een verfrissende plons.

TIPS VOOR EEN BEZOEK AAN CHICHÉN ITZÁ

  • Kom direct na openingstijd om de grote mensenmassa’s voor te zijn.
  • Koop van tevoren een ticket, zodat je de rij bij de kassa kan overslaan.
  • Neem een rondleiding met gids, voor duiding bij alle gebouwen.
  • Het is ook mogelijk om een toegangskaartje met audiogids te nemen.
Chichen Itza bezoeken, Mexico

WAAR LIGT CHICHÉN ITZÁ?

Chichén Itzá ligt in het zuiden van Mexico, om precies te zijn op schiereiland Yucatan. Het ligt temidden van de belangrijkste steden en bezienswaardigheden, dus je kunt een bezoek aan het wereldwonder eigenlijk altijd wel in je reisschema passen. Lees hier hoe wij een bezoek aan het tempelcomplex hebben opgenomen in onze reisplanning.

CHICHÉN ITZÁ BEZOEKEN: PRAKTISCHE INFO

BEREIKBAARHEID

Chichén Itzá is zo’n grote bezienswaardigheid, dat het niet heel lastig is om een bezoekje aan dit wereldwonder te plannen. Vanuit vrijwel alle grote toeristische steden rondom het tempelcomplex vertrekken bussen en worden excursies georganiseerd. Tip van ons: Valladolid is de dichtstbijzijnde grote stad en een goede uitvalsbasis. 

Het is daarnaast natuurlijk ook mogelijk om een auto te huren en zelf naar Chichén Itzá te rijden. Je kunt je bezoek aan de tempels dan ook goed combineren met andere bezienswaardigheden, zoals een lunch in Valladolid of duik in een cenote. Wij raden het altijd aan om een auto te huren via Sunny Cars, vanwege hun all-inclusive formule.

Chichen Itza bezoeken, Mexico

HOTELS IN DE BUURT VAN CHICHÉN ITZÁ

Wil je blijven overnachten in de buurt van Chichén Itzá, dan heb je keus uit verschillende leuke hotels en hostels. Hotel Mayaland ligt praktisch op kruipafstand van de ingang en vanuit dit hotel heb je uitzicht over verschillende bouwwerken van het complex. Zeker niet de goedkoopste optie, maar de kamers zijn top en na een zweterig bezoek aan de tempels kun je afkoelen in het zwembad. 

Hotel Puerta Chichen is een stuk vriendelijker voor je portemonnee. De kamers zijn iets minder luxe, maar ook hier zit je redelijk dicht bij de ingang. Bijkomend voordeel: er is ook een lekker zwembad.

Reizen naar Mexico

Picture of Stéphanie - Expeditie Aardbol

Stéphanie - Expeditie Aardbol

In het dagelijks leven tik ik stukjes, in mijn vrije tijd reis ik de wereld rond. Mijn naam is Stéphanie en op Expeditie Aardbol deel ik reisverhalen, travel tips en de mooiste reisfoto's, alle geschreven, verzameld en gefotografeerd door mijzelf. Een reisblog bomvol inspiratie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rondreis Mexico

Mexico is het land van de eeuwenoude Mayatempels, parelwitte stranden en kleurrijke steden. Een geweldige bestemming om te backpacken, maar eigenlijk heeft Mexico elk type reiziger wel iets te bieden. Of je nu op zoek bent naar de ultieme bountyvakantie, graag mooie wandelingen door de natuur maakt of gek bent op de Mexicaanse keuken, een vakantie naar Mexico is een ervaring om nooit te vergeten.

Wil je meer weten over reizen en backpacken in Mexico? Lees hier alle reisblogs over Mexico.

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang een gratis preset