Zoek
Sluit dit zoekvak.
14 april 2022

Tips voor een bezoek aan Petra, het wereldwonder van Jordanië

Wereldwonder Petra in Jordanië bezoeken

Een van de hoogtepunten van het Midden-Oosten is Petra. Hoofdstad van de Nabateeërs en anno nu één van de zeven moderne wereldwonderen. De oude stad is volledig uitgehakt uit de rotsen en wordt in één adem genoemd met iconen als de Chinese Muur, Chichen Itza in Mexico en het Colosseum in Rome.

PETRA, JORDANIË

EEN BEZOEK AAN WERELDWONDER PETRA

Ik bezoek wereldwonder Petra tijdens een dagtrip vanuit Taba in Egypte. Een lange reisdag, maar achteraf heel erg de moeite waard. Want een plek als Petra wil je ooit in je leven gezien hebben.

DE GESCHIEDENIS VAN WERELDWONDER PETRA

Laat ik beginnen met een kort stukje geschiedenis van Petra. De stad werd gesticht door de Nabateeërs, een Arabisch volk dat handel dreef in het hele Midden-Oosten. Petra vormde het knooppunt van een aantal belangrijke karavaanroutes en dankzij alle verkregen rijkdom kon het uitgroeien tot een prachtige hoofdstad. De Nabateeërs waren van oorsprong een nomadisch volk, maar bleken op bouwkundig niveau heel bekwame architecten. Zo konden ze door middel van kanalen en aquaducten de bewoners van drinkwater voorzien, en wisten ze de mooiste gevels uit de rotsen te hakken.

Romeinse overheersing

De Romeinse overheersing luidde uiteindelijk de ondergang in van het koninkrijk van de Nabateeërs en nadat de stad grotendeels werd verwoest door een flinke aardbeving, raakte Petra in verval en vergetenheid. Lokale bedoeinene wisten al die jaren wel van het bestaan van de ruïnes af, maar het wereldwonder werd pas in het jaar 1812 officieel herondekt door een Zwitserse geoloog. Sindsdien hebben archeologen vele gebouwen en grafkamers blootgelegd, en groeide Petra uit tot de absolute highlight van Jordanië. Sterker nog: sinds 1985 siert de mysterieuze woestijnstad de Werelderfgoedlijst van UNESCO en Petra werd in 2007 zelfs verkozen tot één van de zeven nieuwe wereldwonderen.

Wereldwonder Petra bezoeken in Jordanië

BEZIENSWAARDIGHEDEN IN PETRA

Petra is een enorme stad en als je alles wilt zien, dan moet je daar eigenlijk vier dagen voor uittrekken. De meeste toeristen hebben minder tijd en strepen de belangrijkste bezienswaardigheden in één of twee dagen af. Hieronder heb ik de belangrijkste plekken kort opgesomd.

SIQ

De Siq is de naam van de toegangspoort tot Petra en de plek waar ik de meeste foto’s heb genomen. Je volgt hier een smal pad dat dwars door een roestbruine kloof loopt en na elke bocht mooier wordt. Het pad is ruim een kilometer lang en de rotswanden torenen meters hoog boven je uit. Op sommige plekken is de kloof zo smal dat er amper een paardenkoets doorheen kan en het hoefgetrappel weerklinkt constant tegen de hoge rotsen. Een wandeling door de Siq is bovendien extra bijzonder omdat je weet dat elk moment The Treasury in zicht kan komen.

Wereldwonder Petra in Jordanië bezoeken
Wereldwonder Petra in Jordanië bezoeken
Wereldwonder Petra in Jordanië bezoeken

THE TREASURY

Een plek die je in ieder geval gezien moet hebben in Petra is de Schatkamer, oftewel The Treasury of Al Khazneh in het Arabisch. Dit is een van de eerste bezienswaardigheden die je tegenkomt als je Petra gaat bezoeken, en siert menig reisgids en ansichtkaart. Het bouwwerk is gigantisch groot en nog veel mooier in het echt. Dit deel van Petra is zeker wereldwonder-waardig, want het is bijna ongelofelijk dat dit al zo oud is. Je kunt op verschillende plekken bij de omliggende rotsen omhoog klimmen voor een mooi uitzicht over het bouwwerk, maar mijn favoriete plek ligt aan het einde van de Siq als zich eindelijk dat mysterieuze wereldwonder openbaart.

Wereldwonder Petra in Jordanië bezoeken
Wereldwonder Petra in Jordanië bezoeken
Wereldwonder Petra in Jordanië bezoeken

MAAR PETRA IS NOG VEEL GROTER

De Siq en The Treasury zijn verreweg de bekendste plekken in Petra. De meeste toeristen en dagjesmensen blijven daar hangen en keren vervolgens weer om, terwijl het een stukje verderop al veel minder druk is. Ik had zelf helaas ook niet de tijd om alle hoogtepunten van Petra te bezoeken, want daarvoor is een dagtrip vanuit Egypte echt te kort. Ik moest na de koninklijke tombes omdraaien, en heb een aantal bezienswaardigheden niet kunnen zien. Zo kun je in Petra verschillende uitzichtpunten bezoeken, tempels bewonderen, mooie wandelingen maken en de veel minder druk bezochte Monastery bekijken. The Monastery lijkt qua bouwstijl op The Treasury, maar is veel groter en indrukwekkender. En omdat het gros van de toeristen niet de puf heeft om daar een paar uur voor te lopen, heb je deze plek nagenoeg voor jezelf.

Wereldwonder Petra in Jordanië bezoeken
Wereldwonder Petra in Jordanië bezoeken

PETRA TIPS

WAT JE MOET WETEN VOOR VERTREK

DRAAG GOEDE SCHOENEN

Petra is groot en uitgestrekt, en je bent de hele dag veel aan het wandelen. Goede wandelschoenen of stevige sneakers zijn daarom geen overbodige luxe, zeker niet als je ook naar een aantal uitzichtpunten wilt klimmen.

ZET DE WEKKER

Ik heb zelf ervaren hoe Petra eruit ziet als je het wereldwonder met een tourgroep bezoekt. Hoe later je vertrekt, hoe drukker het wordt. Petra opent in de zomer al om 6 uur ’s ochtends, dus zorg dat je zo vroeg mogelijk bij de ingang bent om in alle rust rond te kijken.

TREK TWEE DAGEN UIT VOOR PETRA

Het volledige archeologische park beslaat een oppervlak van 264.000 vierkante meter en volgens mijn gids ben je daar wel vier dagen zoet mee. Nou zijn vier dagen mogelijk een beetje lastig in je reisschema te plannen, maar probeer in ieder geval twee dagen voor Petra uit te trekken. Ik was er tijdens een dagtrip en dat is echt te kort gebleken om alles te kunnen zien.

Wereldwonder Petra in Jordanië bezoeken
Wereldwonder Petra in Jordanië bezoeken

CAMERA MET GROOTHOEK

Veel plekken in Petra zijn klein en nauw, en met een groothoeklens komen je foto’s het meest tot hun recht.

VERMIJD PAARDENRITJES

In de prijs voor je toegangskaartje is ook een paardenritje inbegrepen, maar ik wil je echt vragen om dat niet te doen. De paarden zien er niet goed uit en moeten de hele dag door de hitte sjouwen met mensen op hun rug. Daarnaast is het een beetje misleidend, want de begeleiders verwachten wel een fooi en daar kom je als toerist niet echt onderuit. Wees dus gewaarschuwd. En dat geldt natuurlijk ook voor de ritjes op ezels en kamelen.

NEEM EEN GIDS MEE

De vele bouwwerken en bezienswaardigheden in Petra komen pas echt tot leven als je je een beetje verdiept in de geschiedenis. Ik kan het daarom aanraden om net als ik met een gids op pad te gaan. Een goede gids vertelt bijvoorbeeld over de bouwwerken waar je zelf aan voorbij zou zijn gelopen en geeft de nodige achtergrondinformatie over de hoogtepunten.

NAVIGEREN MET MAPS.ME

Via de app maps.me kun je eenvoudig zelf navigeren door Petra. De kaarten in deze app kun je van tevoren downloaden en wereldwonder Petra staat er verrassend gedetailleerd in aangegeven. Het is ook slim om bij de ingang van het bezoekerscentrum een foto te maken van het bord met de wandelingen.

Wereldwonder Petra in Jordanië bezoeken

PETRA BEZOEKEN: PRAKTISCHE INFORMATIE

Wil jij het wereldwonder Petra met eigen ogen bekijken? Hieronder vind je alle praktische informatie voor een bezoek aan Petra.

BEREIKBAARHEID

Toegangspoort tot Petra is Wadi Musa, een klein stadje dat vooral bestaat uit hotels, restaurants, souvenirwinkels en excursiebureau’s. Vanuit de hoofdstad Amman is het ongeveer 3 uur rijden, vanuit Aquaba aan de Rode Zee ben je 2 uur onderweg. Het is mogelijk om met het openbaar vervoer door Jordanië te reizen, maar een huurauto heeft ook zo zijn voordelen. Huur deze altijd bij Sunny Cars, zodat je volledig bent verzekerd en niet voor vervelende verrassingen komt te staan.

OPENINGSTIJDEN PETRA

Winter (november – april): 07:00 – 18:00 uur
April & mei: 06:00 – 18:00 uur
Zomer: 06:00 – 18:30 uur
Ramadan: 07:00 – 16:00 uur

KOSTEN

Dit zijn de toegangsprijzen voor Petra:

1 dag: 50 JD
2 dagen: 55 JD
3 dagen: 60 JD

Zoals je ziet loont het dus om meerdere dagen uit te trekken voor een bezoek aan Petra. Het is daarnaast ook een optie om de Jordan Pass (vanaf 70 JD) aan te schaffen. Deze pas geeft toegang tot vele bezienswaardigheden in Jordanië en het geld haal je er tijdens een rondreis makkelijk uit.

PARKEREN

Kom je met de auto? Er is een gratis parkeerplaats vlak bij het bezoekerscentrum van Petra.

Wereldwonder Petra in Jordanië bezoeken

HOTELS

Het is niet mogelijk om in Petra te overnachten, maar er zijn genoeg hotels vlak bij de ingang. Het is slim om een hotel te kiezen met goede parkeermogelijkheden. Ook handig: een shuttlebus service naar het bezoekerscentrum als de ingang niet op loopafstand ligt. Via booking.com krijgt het Rocky Mountain Hotel veel goede beoordelingen en heb je al voor een paar tientjes een tweepersoonskamer met ontbijt. Het Petra Capsule Hotel is een goede optie voor budget reizigers, voor een tweepersoons ‘capsule’ betaal je hier nog geen 20 euro.

RESTAURANTS

In Petra zelf zijn een aantal restaurantjes waar je terecht kunt voor een koud drankje en een hapje eten. De prijzen liggen hier wel relatief hoog. Je kunt natuurlijk ook zelf wat snacks meenemen of vragen bij je hotel of ze een lunchpakketje kunnen klaarmaken. Daarnaast kun je uiteraard ook in Wadi Musa bij verschillende restaurants terecht. Ik eet zelf bij My Mom’s Recipe, waar je plaats kan nemen op het mooie dakterras. Je hebt hier keus uit een enorm buffet met lekker veel verschillende gerechten en bijtanken na een lange dag struinen door Petra.

KLEDINGVOORSCHRIFTEN PETRA

Omdat Petra geen religieuze bezienswaardigheid is, gelden er niet per sé strenge kledingvoorschriften. Ik heb bijvoorbeeld veel mensen rond zien lopen in een korte broek en hemdje, en dat wordt ook toegestaan. Toch ben je nog steeds in Jordanië en is het niet verkeerd om je ook in Petra aan de Midden-Oosterse cultuur aan te passen.

Wereldwonder Petra in Jordanië bezoeken

Ga op reis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over Expeditie Aardbol

In het dagelijks leven tik ik stukjes, in mijn vrije tijd reis ik de wereld rond. Dit Nederlandse reisblog is het gelukkige huwelijk tussen mijn twee grote passies.

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang een gratis preset