Zoek
Sluit dit zoekvak.
7 maart 2023

Waarom slapen onder de sterren in India minder romantisch is dan het klinkt

woestijn india

Zoals wel vaker na een nacht vol avontuur, is ook de morning after in de Indiase woestijn niet al te best.

We worden wakker door het geschreeuw van kamelenhoeder Ibrahim. Chai, chai! roept hij een paar zandduinen verderop. De thee is klaar en we mogen aanschuiven voor de ontbijtpicknick. De zon is net op en de lucht voelt nog een beetje fris. Langzaam kom ik omhoog. Ik ben helemaal stijf. Slapen op een deken in het woestijnzand klinkt heel romantisch, comfortabel is het allerminst.

Waarom slapen onder de sterren in India minder romantisch is dan het klinkt

TUSSEN DE MESTKEVERS EN VLOOIEN

Heel fris kan ik dit nachtje ook niet noemen. Om ons provisorische slaapplekje staan de pootafdrukken van duizenden mestkevers en ik kan het me eerlijk gezegd niet voorstellen dat ze ons hebben overgeslagen tijdens hun nachtelijke wandelingen. Ook mijn gezicht heeft het moeten ontgelden. De kleden waar we op sliepen blijken de doeken te zijn die gisteren dienst deden als kamelenzadel. Ik heb de hele nacht met mijn gezicht op een deken vol vlooien en viezigheid uit de kamelenvacht geslapen, en mijn gezicht zit onder de beten. Met al die vlekken en bulten is het even alsof ik terug reis ik de tijd: ik voel me weer een beetje een puber met een gezicht vol puistjes.

Gelukkig maakt het ontbijt een hoop goed. Slaperig nip ik van de warme chai en vul ik mijn maag met een flink aantal hardgekookte eitjes. Zo in het waterige ochtendzonnetje is de woestijn prachtig. Maar echt veel tijd om hier nog van te genieten krijgen we helaas niet. Het wordt snel warmer, dus haastig worden de dekens opgerold en de kamelen opgezadeld.

Waarom slapen onder de sterren in India minder romantisch is dan het klinkt

EEN PIJNLIJK AVONTUUR

Met tegenzin klim ik weer op de rug van mijn vriend Maharadja. Mijn billen zijn helemaal ruw van al het geschuif over het zadel en mijn benen doen pijn van het bungelen. Zo bijzonder als de dag gisteren was, zo ongemakkelijk is die vandaag.

Ik baal van mezelf dat ik me zo laat kennen door lichamelijk ongemak. Gisteren nog zaten we te praten over armoede en wat echt belangrijk is, vandaag kan ik alleen maar klagen en kom ik maar moeilijk in mijn ritme. Het enige waar ik op dit moment dankbaar voor kan zijn is dat we slechts één nachtje in de woestijn zijn gebleven. Alleen de gedachte dat we over een paar uurtjes weer in Jaisalmer zijn maakt het pijnlijke avontuur nog een beetje dragelijk.

Gelukkig duurt onze kamelentocht niet al te lang meer, en mag ik rond het middaguur eindelijk van mijn onhandige vriend afstappen. De potten en pannen worden weer tevoorschijn gehaald en onder de groene bomen brouwen we onze laatste woestijnlunch.

Waarom slapen onder de sterren in India minder romantisch is dan het klinkt

HET VRIENDELIJKE WOESTIJNMANNETJE

En als dan eindelijk de auto verschijnt die ons naar de bewoonde wereld zal brengen is het tijd om afscheid te nemen. Een zwaai naar de woestijn, een aai voor de kamelen en voor Ibrahim een mooie fooi. Een stapel roepies waar hij dolblij mee is, en die wij geen moment zullen missen. En terwijl we ons op de zachte achterbank vlijen denk ik toch met een flauwe glimlach terug aan de afgelopen twee dagen en aan dat vriendelijke woestijnmannetje. Die Ibrahim zal ik nooit meer vergeten.

Reizen naar India

Picture of Stéphanie - Expeditie Aardbol

Stéphanie - Expeditie Aardbol

In het dagelijks leven tik ik stukjes, in mijn vrije tijd reis ik de wereld rond. Mijn naam is Stéphanie en op Expeditie Aardbol deel ik reisverhalen, travel tips en de mooiste reisfoto's, alle geschreven, verzameld en gefotografeerd door mijzelf. Een reisblog bomvol inspiratie!

34 reacties

  1. Wat is je geheim? Ik vond het echt vreselijk ongemakkelijk! Of had jij wel stijgbeugels? In dat geval wil ik het nog wel een keer proberen ;)!

 1. Misschien niet erg comfortabel maar wel voer voor heerlijke verhalen. Mooi dat je inderdaad de ene avond kan mijmeren over de echt belangrijke dingen in het leven en je je de dag erop druk maakt over je gezicht, je bent ook maar een mens.. ;)

 2. Ik vond het heeel erg tof! Maaar deed het ook maar voor twee uur, dus dat is het grootste verschil, haha. Klinkt niet als de perfecte nacht inderdaad, maar wel bijzonder dat je het mee hebt mogen maken. Mooi blogje.

 3. Wat heb je dit oncomfortabele verhaal toch heerlijk grappig geschreven. Brr, ik zat letterlijk mee te gruwelen bij het stuk over de kamelendeken. Ik werd eens wakker onder een klamboe met aan de binnenkant kakkerlakken, net zo smakelijk ;).

 4. Hahaha…. Ik zie het gewoon helemaal voor me…. Vooral die kudde mestkevers die ’s nachts over je heen wandelen. Ik geloof nooit dat ik een oog dicht had gedaan… Maar toch weer een leuk verhaal om te vertellen als je weer thuis bent, toch?

  1. Volgens mij heb ik ook niet bepaald een prinsessenslaapje gedaan hoor, was heel blij om weer in een normaal bed te liggen de volgende nacht.

  1. De ervaring was om nooit te vergeten inderdaad. Vandaar dat ik ook begon met een blog over hoe bijzonder het was, maar de werkelijkheid moet ook vertelt worden ;)!

  1. Was ook heeeel mooi. Sinds jouw verhalen over Jordanië ben ik niet meer zo stellig in ‘ik stap nooit meer op een kameel’, maar dan moet ik mijn arme achterwerk misschien toch maar iets meer rust gunnen tussen de ritjes door ;)!

 5. haha geweldig avontuur. heb zelf ook eens een nacht in de woestijn overnacht (Marokko) en dat was toch net een tikkeltje comfortabeler dan jij meegemaakt hebt. we hadden iig matrassen. maar was evengoed (ondanks ik het echt niet had willen missen) erg blij toen ik weer in mijn luxe hotelletje aankwam.

  1. Ik ben zelf ook in Marokko geweest, maar heb vanwege dit avontuur toch besloten om de bergen in te gaan, in plaats van de woestijn..

  1. Haha ja ik wil wel alle kanten belichten. Hou er niet zo van om dingen mooier af te schilderen dan dat ze zijn!

 6. Haha, het klinkt inderdaad heel romantisch, mooi dat je de andere kant ook even belicht hebt. Zo heb ik ooit in Namibië bovenop de truck van de groepsreis geslapen, prachtige sterren gezien en werd ik vervolgens wakker met verschrikkelijke dikke ogen van de snoeiharde wind die de hele nacht woei. Ik kreeg ze bijna niet fatsoenlijk open, haha!

  1. Wauw, dat klinkt heel erg gaaf! Maar kan me voorstellen dat ook daar ongemakkelijkheden aan vast zitten!

  1. Haha ja, laten we het niet mooier maken dan dat het is ;). En van de openingsfoto ben ik ook fan, zo’n mooi momentje met die zwevende libellen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rondreis India

India is niet de makkelijkste bestemming om te bereizen, maar eenmaal gewend aan alle chaos en indrukken sluit je het land al snel in je hart. Je kunt er op spirituele reis naar Varanasi, op een kameel rijden in de buurt van Rajasthan en aan het eind van de reis een paar dagen bijkomen op de mooie stranden van Goa.

Wil je meer weten over reizen en backpacken in India? Lees hier alle reisblogs over India.

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang een gratis preset