Zoek
Sluit dit zoekvak.
10 april 2022

20 x onmisbaar tijdens het backpacken

20 x onmisbaar tijdens het backpacken

Wat neem je mee tijdens het backpacken of op een wereldreis? Het is een vraag die vaak wordt gesteld door mensen die voor het eerst op een verre reis gaan.  Niet te veel in ieder geval, want een hoop dingen ga je toch niet gebruiken. Met bijna 10 jaar aan backpackervaring weet ik inmiddels precies wat wel en niet handig is tijdens het maken van een verre reis. Zo zweer ik bij packing cubes en een fijne lakenzak, maar ook een waslijn zal niet in mijn backpack ontbreken. Benieuwd welke onmisbare reisgadgets in je backpack thuishoren?  In deze blog zet ik al mijn tips voor het inpakken van je backpack op een rijtje.

➞ Lees ook: Handig: de ultieme inpaklijst voor backpackers en wereldreizigers

1. DE BACKPACK

Allereerst: de uitrusting. Eerlijk gezegd vind ik koffers ontzettend onhandig. Ik heb een hele fijne backpack van het merk Osprey en gebruik daarnaast een daypack. Ik heb voor verre reizen bijna altijd een onverwoestbare rugzak van Fjällräven bij me. Benieuwd waarom ik deze rugzak zo fijn vind? Lees ook mijn uitgebreide review van de Fjällräven Ulvö 23.

Ulvö 23 rugzak van Fjällräven

2. FLIGHTBAG/REGENHOES

Als je dan toch met een backpack op pad gaat, neem dan ook een goede flightbag of regenhoes mee. Ik heb hem zelf – gelukkig – nog nooit hoeven gebruiken tijdens een tropische regenbui, maar alle losse bandjes en touwtjes kunnen tijdens het vliegen makkelijk ergens tussen een lopende band blijven zitten. Door er een flightbag omheen te doen voorkom je schade aan je tas.

Hier te koop voor € 12,99

3. WASZAKJES OF PACKING CUBES

Dan het inpakken. Voor de overzichtelijkheid kan het verstandig zijn om je spullen per categorie apart in te pakken. Ik maak een zakje met ondergoed, een zakje met sokken, een zakje met opladers en andere electronica etc. Ik gebruik daar van die zakjes voor waarin je je beha’s kan wassen, maar je kan ook zogenoemde packing cubes gebruiken. Je ziet direct wat er in zit en het is ook beter voor het milieu. Ik kocht mijn waszakjes bij Zeeman voor vijftig cent, maar je hebt ze ongetwijfeld ook wel bij Action en Wibra. Packing cubes zijn over het algemeen een stukje duurder.

Hier te koop voor € 8,95

➞ Lees ook: Getest: dit zijn de beste packing cubes voor in je backpack of koffer

Getest: de beste packing cubes voor tijdens het backpacken

4. HANDIGE WASLIJN

Vlak voordat ik op reis ging naar Thailand, kreeg ik als afscheidscadeautje van mijn toenmalige werkgever een klein overlevingspakketje mee voor in de tropen. Daar zat ondermeer deze super handige waslijn in. Je kunt hem super klein oprollen, dankzij het speciale kliksysteem hang je hem overal op en je hebt zelfs geen wasknijpers nodig. Perfect om je handdoek overheen te gooien, je bikini aan te drogen of je handwasje aan op te hangen.

Hier te koop voor € 8,99

16 x onmisbaar tijdens het backpacken

5. HEEL VEEL KATOENEN TASJES

Katoenen tasjes zijn voor mij in het dagelijks leven onmisbaar geworden, en inmiddels ook op reis. Je propt ‘m makkelijk ergens in een hoekje van je backpack, en gebruikt hem op de plek van bestemming voor boodschappen, als strandtas of om vuile was in te doen (wel meewassen natuurlijk). Reis in stijl met de exclusieve Expeditie Aardbol tote bag.

Hier te koop voor €14,95

Expeditie Aardbol katoenen tas van biologisch katoen

6. GOEDKOPE REISSTEKKER

Telefoon, camera, iPod… Ik moet altijd wel iets opladen, en snap niet dat ik mijn eerste reis zonder wereldstekker ben vertrokken. Gelukkig vond ik in Nederland al snel deze ELRO stekkerset bij Action, maar bol.com verkoopt ‘m ook. Klein en goedkoop, ideaal.

Hier te koop voor € 7,99

16 x onmisbaar tijdens het backpacken

7. KUSSENSLOOP

Op aanraden van een vriendin pakte ik ooit een kussensloop in, en sindsdien ontbreekt ook deze niet meer op reis. Het neemt zo weinig plek in, en het is zo veel frisser om lekker op je eigen kussensloop in slaap te kunnen vallen.

8. LAKENZAK

Sinds ik in Zuid-Amerika voor het eerst kennis maakte met het fenomeen ‘bedbugs’, reis ik niet meer zonder een lakenzak naar de tropen. Zo’n katoenen slaapzak is ideaal, want je hoeft niet meer op een ranzig matras te slapen, bedbugs en andere beestjes schijnen er niet zo snel doorheen te bijten, en je hebt altijd iets om onder te slapen. Ik vind het namelijk wel prettig om iets over me heen te hebben ’s nachts. Ik heb een éénpersoons voor soloreizen, en een tweepersoons voor wanneer ik met mijn vriend op pad ben. Action en Xenos verkopen goedkope lakenzakken van een paar euro, betere kwaliteit vind je bij een (online) outdoorzaak. En niet vergeten je lakenzak goed te wassen nadat je in een bed met mogelijke bedbugs hebt geslapen…

Hier te koop voor € 19,95

16 x onmisbaar tijdens het backpacken

9. OORDOPJES EN EEN SLAAPMASKER

Onmisbaar voor een goede nachtrust: Een slaapmasker en oordopjes. Hoe vaak ik wel niet wakker heb gelegen van krijsende dieren, snurkende reisgenoten en slecht verduisterde kamers. Mijn oordoppen en slaapmasker verdedig ik met mijn leven…

→ Lees ook: 15 anti-verveeltips om het wachten op reis iets aangenamer te maken

10. HAMMAMDOEK

Ik nam eerst m’n dikke zachte badlaken mee op reis, maar dat ding is echt een crime om mee te sjouwen. Het neemt sowieso de helft van je backpack in beslag en het duurt daarnaast een eeuw voordat hij weer droog is. Jaren geleden kreeg ik op een reisforum de tip om een hammamdoek mee te nemen. Ze zijn groot, wegen niets en zijn super snel droog. Een van de beste tips ooit.

Hier te koop voor € 24,50

11. EEN FIJNE REISGIDS

Tijdens reizen in het verre buitenland ga ik nooit zonder Lonely Planet op pad. Niet alleen ideaal vanwege de vele restaurants en accomodaties die worden aangeraden, er staan ook bustijden, de prijzen van het openbaar vervoer en plattegronden in. Een must wat mij betreft.

Maar wanneer ik een stad bezoek gebruik ik liever een stadsgids uit van uitgeverij Mo’Media. Deze boekjes zijn geschreven door locals, en zij weten precies waar je moet zijn. Elke stad is opgedeeld in wandelroutes en de balans tussen informatie over bezienswaardigheden, lekkere plekjes en leuke winkels is wat mij betreft perfect.

Hier te koop vanaf € 14,95
16 x onmisbaar tijdens het backpacken

12. MIJN CAMERA

Misschien wel het belangrijkst: mijn camera. Ik fotografeer met de Canon 80D en gebruik daar mijn Canon EF-S 15-85mm objectief bij. Het liefst neem ik zo min mogelijk accessoires mee, want ik heb er een hekel aan om lenzen te verwisselen. Ik heb wel altijd veel geheugenkaartjes niets extra’s mee.

Een aparte cameratas heb ik niet, want dat vind ik ontzettend onhandig en bovendien niet prettig in onveiligere delen van de wereld. Ik stop hem altijd in mijn dagrugzak van Fjällräven en dat werkt prima. Niet goedkoop, maar gemaakt van oersterk materiaal en geschikt voor elk type reis. Lees hier meer over mijn de camera’s en lenzen die ik graag meeneem op reis.

Fjällräven rugzak: hier te koop voor € 194,90

13. TRAVEL BRACELET

Als reisblogger word ik vaak genaderd door kleine start-ups die een toffe reisgadget hebben uitgevonden. Zo kreeg ik laatst een berichtje van Jeroen, die het Ikgaopavontuur reisbandje ontwikkelde. Het is een simpel bandje met verschillende icoontjes, die vooral goed van pas komt op plekken waar men niet zo goed Engels spreekt. Ideaal als je bijvoorbeeld door een land als Wit-Rusland of China gaat reizen, want hiermee kun je eenvoudig aanwijzen wat je bedoelt. Op zoek naar een pinautomaat? Benieuwd naar de WiFi code? Met dit handige reisbandje gaat het communiceren met de locals een stuk makkelijker.

Hier te koop voor € 6,95

Reisbandje met symbolen en iconen

14. EEN GOEDGEVULDE EHBO-KIT

Paracetamol, ORS, diarreeremmers, DEET, betadine, pleisters.. Ik heb het allemaal al een keer nodig gehad. Ook een tip: elke ochtend een vitamine C bruistabletje nemen bij het ontbijt voor de vitamientjes/weerstand/het placebo effect.

Voel je je trouwens een beetje grieperig worden? Los dan twee paracetamol en een vitamine-C bruistablet op in kokend water en drink dat op (wel een beetje laten afkoelen), dat is echt mijn wondercocktail voor op reis.

Hier te koop voor € 11,99

15. NEKKUSSENTJE

Ik heb mensen met een nekkussen jarenlang voor gek verklaard, want dat kón toch niet lekker zitten? Tot ik er in de briljante Japanse winkel Muji eentje probeerde en direct verkocht was. Nu zit mijn exemplaar standaard in m’n backpack en drie keer raden wie sindsdien prinsheerlijk kan slapen in het vliegtuig of de nachtbus? De mijne heeft een wasbare hoes, maar vooral het verstelbare clipje waarmee je hem vast kan zetten is ideaal, zo glijdt m’n kussen niet weg als ik slaap. Ik vond een vergelijkbaar nekkussen in de webshop van Bol.com.

Hier te koop voor € 14,45

16. VOORRAADJE WC-PAPIER OF ZAKDOEKJES

Kleine moeite, maar een groot, gróót plezier. Als je gaat backpacken dan is het altijd fijn om een rolletje wc-papier of pakje zakdoeken in je handbagage te hebben. In de grote delen van de wereld is het de normaalste zaak van de wereld om je billen met wat water en je eigen handen schoon te maken, maar met een eigen voorraadje hoef je je daar gelukkig niet aan te wagen. Ook handig tijdens road trips in Zuid-Europa of trektochten door de rimboe.

17. DAGBOEKJE

Uit angst om herinneringen te verliezen schrijf ik álles op. Van wat ik ’s ochtends gegeten heb, tot wie ik die dag heb ontmoet, en van hoe ik me lichamelijk voel tot hoe het met mijn geestelijke gesteldheid gaat. Alles komt in mijn dagboekje.

16 x onmisbaar tijdens het backpacken

18. DESINFECTERENDE HANDGEL

Tijdens mijn reizen zijn er heel wat potjes desinfecterende handgel doorheen gegaan. Vooral tijdens het backpacken in India, waar je veel met je handen eet, maar ook na een ritje in de metro van New York of Tokyo is het wel even prettig om je handen te wassen. Nog een trucje waar ik het graag voor gebruik: als je blaren hebt van je slippers moet je je voeten even wassen met dit spul, je pleisters zullen daarna een stuk beter blijven plakken.

Hier te koop voor € 5,50

19. VACUÜMZAKKEN

Backpack uiteindelijk net te klein of wil je een dikke trui mee voor koude avonden? Stop je kleding in een vacuümzak en rol alle lucht eruit. Ik vond het ideaal toen ik tijdens een koude periode in China was. Helaas doet een vacuümzak niets met het gewicht, dus pas op dat je niet te enthousiast inpakt en alsnog loopt te sjouwen met een te zware backpack.

Hier te koop voor € 6,00

20. EEN BEETJE GELUK

Tot slot kan een beetje geluk kan geen kwaad als je op reis bent, dus daarom heb ik altijd mijn talisman bij me. Dit gelukspoppetje komt uit Guatemala en kreeg ik van mijn moeder toen ik in 2010 voor het eerst buiten Europa op reis ging. En het helpt, want tot nu toe heeft dit vrouwtje me altijd weer veilig in Nederland afgeleverd.

Reistips

Picture of Stéphanie - Expeditie Aardbol

Stéphanie - Expeditie Aardbol

In het dagelijks leven tik ik stukjes, in mijn vrije tijd reis ik de wereld rond. Mijn naam is Stéphanie en op Expeditie Aardbol deel ik reisverhalen, travel tips en de mooiste reisfoto's, alle geschreven, verzameld en gefotografeerd door mijzelf. Een reisblog bomvol inspiratie!

34 reacties

 1. gut ja die eerste keer dat je een backpack in moet pakken… Hahaha. Ik geloof dat ik hem eerst had ingepakt, geconstateerd dat niet alles erin paste en daarna wel drie keer opnieuw geprobeerd. Aldoende leert men he… :) Essentieel zijn voor mij zeker de oordopjes, het notitieboek (heb je al gezien dat je nu een hele mooie kunt winnen op mijn blog? Hint!), de sarong (ipv hammamdoek) en natuurlijk die camera. Nou ja, je hele lijstje wel eigenlijk. Goed idee van die waszakjes!

  1. Jaa herkenbaar! Die eerste keer paste het wel, maar was het uiteindelijk te zwaar. Ik kon er max een kwartier mee sjouwen ;).

 2. Heerlijk om in andermans inhoud te snuffelen ;) Veel herkenning! Ik zorg ook altijd voor iets van koeken, want inderdaad: honger… No fun. Van reisdagboekjes word ik altijd zo blij, ook al vergeet ik er negen van de tien keer in te schrijven. Gewoon, het bij je hebben, heerlijk.

 3. Wat een leuk stuk! De tip van het laken en de kussensloop zijn fijn. Niets is frisser dan gewoon op je eigen spullen te kunnen slapen. Ook de medicijnbox zit altijd goed vol, haha. Die hammamdoek neem ik mee als tip… want man wat een gesjouw zijn die mega handdoeken!

 4. Handig artikel! En toch nog goede tips heb ik er aan overgehouden.
  Ik verdeel mijn spullen altijd in plastictassen: tasje voor topjes, tasje voor ondergoed, tasje voor broeken, tasje voor electronica. Maar zo’n waszakje is inderdaad veel handiger! Dan kan je gelijk zien wat er in zit. Maar aan de andere kant kan je plastic tassen wel een beetje vacuüm zuigen zodat het minder ruimte inneemt.

  Die waslijn is ook ideaal!

  En mijn lakenzak neem ik ook overal mee naar toe. Toch regelmatig dat ik hem heb moeten gebruiken.

 5. Wat een uitgebreide lijst, fijn! Natuurlijk weet je niet waar je oude werkgever jouw cadeau gekocht heeft, maar wat een ideaal ding – zelfs in hotelkamers heb je vaak geen plek om je handdoek te drogen, wat onhandig is als je niet meteen een nieuwe wilt. Die hammamdoek wil ik ook graag!

  1. Ja die waslijn is echt geniaal. Nooit aan gedacht dat zoiets handig zou kunnen zijn, maar nu gaat-ie elke reis mee!

 6. Ik vind dit soort lijstjes altijd zo leuk om te lezen (ook al reis ik altijd met een koffer, haha). Wel een slim idee van die waszakjes! En heel lief, dat gelukspoppetje. Dat ‘ie je nog veel geluk mag brengen! :-)

 7. Herkenbaar lijstje! Als aanvulling op de wereldstekker nemen we altijd een kleine verdeelstekker mee zodat je met 1 wereldstekker meerdere elektronische apparaten kunt opladen. Ideaal als in je kamer weer eens (te) weinig stopcontacten zijn te vinden…

  Greetz,
  Jeffrey & Josanne

  1. Oooh dat is ook handig inderdaad! Daar heb ik heel vaak last van als ik met mn vriend op pad ben. Goede! Die onthoud ik voor onze reis naar Azie deze zomer.

 8. Ik heb ongeveer alles van het lijstje, behalve de waszakjes daarvoor in de plaats heb ik packingcubes van de ikea en de waslijn heb ik ook niet..
  Wel heb ik nog een money belt en sport handdoekjes, die nemen 7x hun eigen gewicht aan vocht op en zijn van heel licht materiaal, snel drogend en klein op te rollen.

  1. Over die packing cubes van Ikea heb ik inderdaad goede verhalen gehoord, misschien toch maar meenemen de volgende keer! En ik gebruik zelf liever hammamdoeken dan sporthanddoeken omdat je ze tegelijkertijd als strandlaken en omslagdoek kan gebruiken. Ideaal in een hostel bijvoorbeeld!

 9. Ik heb ipv was zakjes van die grote ziplock zakken van de ikea met 3 liter inhoud. Super handig, kan je de lucht uitduwen is het meteen vacuüm. En ook meteen waterdicht en doorzichtig dus je ziet wat er in zit. En je vieze schoenen kunnen er in.

 10. Waar ik met de auto inpakken bij autovakanties altijd ruimte te kort kom (ooo, we gaan met de auto, dan kan DAT ook nog wel mee) houd ik bij de backpack altijd ruimte over. Zelfs nu er voor 4 personen kleding meegaat lukt het nog altijd. Handige lijst van ook voor mij onmisbare spullen!

  1. Hahaha ja herkenbaar inderdaad. Als we gaan kamperen dan zit de hele auto nokvol, terwijl ik in mijn backpack amper 10 kg bij me heb.

 11. Ik ben echt verliefd op mijn traagschuim nekkussentje. Vooral in het vliegtuig of de bus! Klein dagboekje meenemen is ook een goed idee :)

 12. ik gebruik al jaren packing cubes voor al mijn kleding . Ideaal voor een backpack vakantie. Gewoon hop de cube eruit halen . Lekker alles geordend .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

REistips

Op zoek naar handige reistips voor het backpacken of rondreizen? Expeditie Aardbol helpt je met de voorbereiding van jouw reis. Wil je weten wat écht onmisbaar is in je backpack of ben je op zoek naar een bijzonder hotel? Hier vind je een overzicht van alle reistips, travel hacks en gadgets.

Of je nou gaat backpacken in Azië of een stedentrip maakt in Europa: lees hier alle blogs met praktische reistips.

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang een gratis preset

REistips per onderwerp