Zoek
Sluit dit zoekvak.
19 februari 2024

Japan bezoeken tijdens het seizoen van de kersenbloesem

Zo mooi is de kersenbloesem in Japan

Ga je naar Japan, dan kun je het beter meteen goed doen. Plan je reis aan het begin van de lente, als de kersenbomen in bloei staan en het land is gehuld in een deken van roze bloesem. Zelf reisde ik ook de kersenbloesem achterna, en één ding weet ik heel zeker: Japan is in het vroege voorjaar nog net iets magischer dan normaal.

Kersenbloesem Japan

Zo mooi is de kersenbloesem in Japan
Het bloesemseizoen in Japan is adembenemend mooi

Een reis naar Japan plannen tijdens de kersenbloesem

Maar hoe plan je nou precies een reis tijdens het bloesemseizoen in Japan? Er zijn een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Zo is de juiste periode natuurlijk van cruciaal belang – de bloesem bloeit ten slotte maar een korte tijd. Ook moet je keuzes maken over welke steden je wil bezoeken en in welke volgorde, want de sakura bloeit niet overal tegelijkertijd. Om je een beetje op weg te helpen met het plannen van jouw bloesemreis naar Japan heb ik al mijn tips op een rijtje gezet in deze blog.

Japan tip: Ga je rondreizen door Japan? Investeer in een Japan Rail Pass, waarmee je onbeperkt gebruik kan maken van de trein. De JR Pass is te koop via JRailPass.com.

Hoe lang bloeit de kersenbloesem?

Wat is de beste reistijd als je de kersenbloesem in Japan wil zien? De kersenbloesem kent een korte bloeiperiode van ongeveer twee weken. Wil je getuige zijn van de bloeiende bomen, dan moet je je reis dus goed plannen. De eerste bloesem laat zich al vroeg in het seizoen zien op het meest zuidelijke eiland Okinawa, en trekt vervolgens langzaam naar de noordelijke regionen. Eind maart, begin april staan de bomen ter hoogte van Tokyo in bloei, maar dit kan elk jaar een paar dagen verschillen. In de Japanse Alpen komt de bloesem vanwege de lagere temperaturen iets later op gang.

Allemaal leuk en aardig, maar even concreet: wanneer moet je je reis naar Japan gaan boeken? Tijdens mijn bezoek in 2016 was de kersenbloesem een paar dagen vroeger, en pakte ik tijdens mijn verblijf in Tokyo begin april nog net het staartje mee. Wil je écht de garantie hebben dat de bomen nog vol zitten met bloesem, zorg dan dat je in ieder geval de laatste week van maart en de eerste week van april in de buurt bent.

Zo mooi is de kersenbloesem in Japan
Zo mooi is de kersenbloesem in Japan

Sakura 2024: Wanneer is de kersenbloesem in Japan in 2024?

Ga je in 2024 Japan bezoeken en ben je benieuwd naar de bloesemtijd? Het Japanse weerinstituut doet elk jaar een voorspelling voor het bloesemseizoen. Handig als je je rondreis wil gaan plannen. Hieronder vind je de voorspellingen van de kersenbloesem in 2024.

Dit zijn de voorspellingen voor 2024

Het Japanse weerinstituut heeft in januari 2024 de eerste voorspellingen voor de kersenbloesem in Japan in 2024 vrijgegeven, en deze worden elke week geactualiseerd. Er wordt daarbij onderscheid gemaakt tussen de eerste bloemetjes en wanneer de bomen in volle bloei staan. Heb je een reis naar Japan gepland voor het voorjaar van 2024, dan is het slim om je reisplanning enigszins aan te passen op deze gegevens.

Het ziet ernaar uit dat je in Tokyo de vanaf half maart goed zit. Benieuwd naar andere bestemmingen? In onderstaande tabel ik heb ik de verwachting voor de kersenbloesem van de grootste steden opgenomen.

StadEerste kersenbloesemVolle bloei
Tokyo14 maart21 maart
Kyoto21 maart27 april
Osaka21 maart27 maart
Nagano2 april6 april
Hiroshima18 maart26 maart
Kobe21 maart27 maart
Fukuoka16 maart25 maart

 

Let op: het gaat hier om een voorspelling

Weersomstandigheden kunnen invloed hebben op de kersenbloesem. Als het veel regent en hard waait, kan het snel gedaan zijn met de bloesems. Kijk voor het meest actuele overzicht van de kersenbloesem 2024 op deze website. Wil je meer lezen over hoe het is om Japan te bezoeken tijdens het seizoen van de kersenbloesem? Lees ook mijn blog met 10 tips voor het bekijken van de kersenbloesem in Japan.

De kersenbloesem is vroeg dit jaar!

Wat dit jaar opvalt aan de voorspellingen is dat de kersenbloesem dit jaar extreem vroeg is: zo’n vijf tot tien dagen vroeger dan normaal. Dat betekent dat je al vanaf half maart de eerste bloesems kan spotten in het zuiden van Japan, zoals Fukuoka en Tokyo. Daarna trekt de bloesem langzaam naar boven. In de Japanse Alpen wordt de kersenbloesem vanaf eind maart verwacht en in Sapporo staan de kersenbomen naar alle waarschijnlijkheid pas eind april in bloei.

Zo mooi is de kersenbloesem in Japan

De betekenis van kersenbloesem

De natuur is een belangrijk onderdeel in het leven van de gemiddelde Japanner, en de kersenbloesem speelt daarin een glansrijke hoofdrol. En zoals met zoveel dingen in Japan, gaat ook de kersenbloesem gepaard met flink wat symboliek. Vanwege de korte bloei staat de kersenbloesem symbool voor de schoonheid én vergankelijkheid van het leven. Het is een magische periode die je eraan herinnert hoe kwetsbaar ons bestaan is op deze aarde.

Hanami: kijken naar de bloesem

De bloei van de sakura wordt elk jaar nauwlettend in de gaten gehouden. Zodra het land na een koude winter getooid gaat in tere bloesem, komen ook de Japanners weer tot leven. Er wordt gepicknickt onder de bomen, tempels zijn tot laat in de avond geopend en iedereen gaat kijken naar de bloeiende kersenbomen. Voor dat laatste hebben ze in de Japanse taal zelfs een woord: hanami.

Mooi om te zien, ook als toerist. Ik heb stokoude mannetjes vol bewondering naar de bloesem zien turen, alsof ze deze bloemenpracht voor het eerst meemaakten. En terecht. Want al wandelend door een prachtige straat in Tokyo, die honderden meters lang wordt geflankeerd door enorme kersenbomen en boven mijn hoofd hun takken in elkaar verstrengelen, daalt een regen van bloesemblaadjes op mij neer. Piepkleine lichtroze blaadjes. Teer en vederlicht. En dat midden in de grote stad. De wind ruist zachtjes en ik word versierd met de confetti van moeder natuur. Wat is dit bijzonder om mee te maken. Ook ik zou hier elk jaar volop van genieten.

Zo mooi is de kersenbloesem in Japan
Zo mooi is de kersenbloesem in Japan

Is het kersenbloesem festival een drukke periode in Japan?

Daar kan ik kort antwoord op geven. Ja! Het seizoen van de cherry blossom staat bekend als de drukste periode in Japan. Toen ik in december mijn reis boekte was in Tokyo al tachtig procent van de hotels bezet, en betaalde je de hoofdprijs voor een hotelkamer. Het schijnt dat uiteindelijk alle hotels voor de maand april waren uitverkocht. Wees er dus ruim op tijd bij met het boeken van accommodatie. Benieuwd waar je in Tokyo het best kan overnachten? Lees ook mijn blog met een overzicht van de leukste wijken in Tokyo.

Zo mooi is de kersenbloesem in Japan

De mooiste plekken om bloesem te kijken in Tokyo, Kyoto en Osaka

Wat zijn de mooiste plekjes voor hanami, ofwel het bekijken van de kersenbloesem? Dit zijn mijn persoonlijke favorieten in Tokyo, Kyoto en Osaka.

Tokyo

Het Ueno Park in Tokyo staat vol met kersenbomen, en hier maak je prachtige wandelingen tussen de bloesem. Ueno Park is één van de populairste parken van Tokyo, dus je zal niet de enige zijn. Wil je de bloesem voor jezelf? Loop dan door naar de aanliggende wijk Yanaka en wandel over Sakura-dori, een afgelegen straat die over een begraafplaats loopt. Het is wat mij betreft de allermooiste plek om te kijken naar de kersenbloesem, en er zijn maar weinig mensen die de moeite nemen om dit bijzondere stukje te verkennen.

Kyoto

In Kyoto geniet je van de bloesem langs het Philosopher’s Path. Eén van de mooiste en meest serene stukjes van de stad, waar het zelfs op een zaterdag in april rustig is. Het pad loopt langs een smalle beek, en langs de oever staan talloze kersenbomen.

Osaka

Op het terrein rondom het Osaka Castle staan ruim 4000 kersenbomen. Het is een geliefde plek onder de lokale bevolking: je ziet stelletjes picknicken en met het kasteel op de achtergrond en het is de perfecte plek voor een fotoshoot. Minder idyllisch dan bovengenoemde Sakura-dori en het Philosopher’s Path, maar voor je broodnodige dosis kersenbloesem zit je hier hartstikke goed.

Mijn foto’s van de kersenbloesem in Japan

Zo mooi is de kersenbloesem in Japan
Kersenbloesem bij het filosofenpad in Kyoto
Zo mooi is de kersenbloesem in Japan
Japanse bloesem bij de Sensoji tempel in Tokyo
Zo mooi is de kersenbloesem in Japan
In het Ueno park in Tokyo kun je kleine sakura bomen kopen
Zo mooi is de kersenbloesem in Japan
Het seizoen van de kersenbloesem in Japan verschilt per jaar
Zo mooi is de kersenbloesem in Japan
Het uitzicht op de Sensoji tempel in Tokyo
Zo mooi is de kersenbloesem in Japan
Cherryblossom bij een tempel in Koya-san
Zo mooi is de kersenbloesem in Japan
Iedereen gaat graag met de kersenbloesem op de foto
Zo mooi is de kersenbloesem in Japan
De Yohiki Cherry in de tuin van de Tenryu-ji tempel in Kyoto
Zo mooi is de kersenbloesem in Japan
Japanse bloesem in Shirakawa-go
Zo mooi is de kersenbloesem in Japan
Ook in de Japanse Alpen kun je kersenbloesem spotten
Zo mooi is de kersenbloesem in Japan
Bloesem langs de rivier in Takayama
Zo mooi is de kersenbloesem in Japan
Zachtroze bloesemtakken in Takayama
Zo mooi is de kersenbloesem in Japan
In Yudanaka moest de bloesem nog uitkomen 
Zo mooi is de kersenbloesem in Japan
Als de kersenbloesem is uitgebloeid, regent het confetti
Zo mooi is de kersenbloesem in Japan
Kersenbloesem op een begraafplaats in Tokyo
Japan
Kleurrijke bloesem in Takayama
Japan
Bloeiende sakura, foto gemaakt vanuit de trein

Reizen naar Japan

Picture of Stéphanie - Expeditie Aardbol

Stéphanie - Expeditie Aardbol

In het dagelijks leven tik ik stukjes, in mijn vrije tijd reis ik de wereld rond. Mijn naam is Stéphanie en op Expeditie Aardbol deel ik reisverhalen, travel tips en de mooiste reisfoto's, alle geschreven, verzameld en gefotografeerd door mijzelf. Een reisblog bomvol inspiratie!

43 reacties

 1. Jaa doen hoor! En de Japanse wc’s ben ik absoluut gaan waarderen. Ik heb al gekeken of ik een in mijn huis kon installeren, maar dat gaat helaas niet lukken :(.

 2. Fantastisch! Dat lijkt me zo magisch, zeker met al die tempels erbij. In Berlijn hebben we ook heel veel bloesems en ik vind het altijd zo grappig om te zien hoe alle Japanners helemaal los gaan met fotoshoots en selfiesticks. Lijkt me heel bijzonder om eens in Japan mee te maken!

  1. Ik zal al foto’s van Berlijn inderdaad! Hier achter mijn huis hebben we ook een hele mooie boom, haalt de buurt wel een beetje op ;)!

 3. Wauw, wat een prachtige foto’s! Japan trekt mij eigenlijk helemaal niet zo (mijn vriend wil wel heel graag), maar als ik dit zo zie lijkt het mij tijdens dit seizoen toch best wel vet!

  1. Ik vond het echt een geweldig land. Zoveel mooie dingen te zien, en de Japanners zijn echt superleuk!

  1. Ik ben er ook heel blij om dat we toch voor begin april hebben gekozen, in plaats van mei. Vond het zo speciaal!

 4. Prachtige foto’s! Ik vond Japan in de herfst ook magisch, met al die felle kleuren, maar dit lijkt me ook heel speciaal. Aangezien Japan mijn favoriete land is, hoop ik er ook nog een keertje in de kersenbloesemtijd naartoe te gaan :)

  1. Herfst lijkt mij inderdaad ook heel mooi, vond de verschillende groentinten al geweldig om te zien, laat staan als het herfstkleuren zijn!

 5. Wow, echt prachtig! De bloesem bloeit in Japan dus in dezelfde tijd als in Nederland en het is aan je foto’s te zien absoluut de moeite waard om je reis in die tijd te plannen als het even kan. Genieten!

  1. Ja klopt ongeveer! Denk net een weekje eerder, waardoor we bij thuiskomst in Nederland hier óók nog van de bloesem konden genieten!

 6. Ik heb onwijs genoten van deze kleurrijke foto’s! Gaaf dat je er in de juiste periode was, dit wil je toch niet missen! Japan maakt mij sowieso steeds nieuwsgieriger, het lijkt mij zo’n indrukwekkend en mooi land. Niet alleen voor de cultuur maar zeker ook voor de bijzondere natuur. De afgelopen week bezocht ik in Den Haag de Japanse tuin op Landgoed Clingendael, daar heerst ook zo’n heerlijk zen sfeertje, alles bloeit en is zo kleurrijk. Echt genieten!

 7. Prachtige foto’s! Omdat wij meestal in het najaar onze langere trip van het jaar maken had ik me al op Japanse herfstkleuren ingesteld, maar dit ziet er ook prachtig uit. Misschien moeten we toch in de vroege lente gaan.

 8. Fantastisch mooi hé, dit zijn zo één van die pareltjes der natuur waar je elk jaar weer naar uitkijkt. Kan mij wel voorstellen dat je hier oneindig veel foto’s kan van nemen. 4000 van die bomen op 1 plek daar in Osaka, de max!

  1. Het scheelt dat je redelijk in de buurt zit, ik vond het uiteindelijk best een flinke reis (19 uur vliegen in totaal).

 9. Hoi Stephanie,

  Mijn vriend en ik gaan aankomende maart voor 22 dagen naar Japan tijdens de sakura. Ik heb afgelopen februari alle ryokans en hotels al geboekt, toen was er nog enigszins keus maar toen ik in april keek waren alle hotels die ik had geboekt al weg. Maar je moet idd erg op tijd boeken en zeker tijdens de Sakura, gelukkig ligt alles vast normaal gaan wij ook op de bonnefooi idd.
  Onze route is bijna hetzelfde als die jij hebt afgelegd—-> Tokyo, Nikko, Yudanaka (overnachting in een Ryokan), Matsumoto, de nakesendo trail en een overnachting in Tsumago, Kyoto, Osaka, Nara, Mount fuji, kamakura en dan nog een weekje in Tokyo. Ben zo benieuwd hoe het daar is, de JR pass is nu trouwens €397 voor 14 dagen. Ik ga eens al jou Japan verhalen lezen en nog meer ideeen op doen :)

  P.s. Wij zijn vorige maand ook in Lissabon en ook in sintra geweest bij de put van Quinta da Regaleira, erg toevallig!

  Groetjes Yvonne

  1. Hoi Yvonne! Dank voor je berichtje en wat hebben jullie een mooie reis op de planning staan. Hopelijk heb je iets aan mijn tips, Japan is machtig mooi!

 10. Dit lijkt mij zo magisch om een keer mee te maken! Als ik naar Japan zou gaan, dan zou ik echt rond de kersenbloesemperiode gaan. Dat maakt het toch wel extra bijzonder!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rondreis Japan

Japan is het land van sushi, kersenbloesem, geisha’s en hogesnelheidstreinen. Een land met boeiende gebruiken en tradities, maar waar je als reiziger ontzettend comfortabel kan rondreizen. Of je nou een ervaren backpacker bent of voor het eerst in Azië komt, wedden dat je al op de eerste dag verliefd wordt op de cultuur en haar bewoners?

Wil je meer weten over reizen in Japan? Lees hier alles over een rondreis door Japan.

Japan Rail Pass

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang een gratis preset