Zo overleef je een vlucht met Ryanair

Zo overleef je een vlucht bij Ryanair

Ryanair. You love it or you hate it. Met Ryanair kun je spotgoedkoop binnen Europa vliegen, maar voor niets gaat de zon op en dat geldt ook voor de Ierse prijsvechter. Een vlucht met Ryanair gaat dikwijls gepaard met een hoop stress, getier en gevloek bij de gate. Ryanair is nou eenmaal berucht om het gebrek aan service en als je pech hebt moet je nog geld bijleggen ook. Waarom blijven we dan toch met Ryanair vliegen? Omdat de goedkope tickets te verleidelijk zijn om te laten liggen. Je kunt voor 20 euro een weekendje op en neer naar Roemenië. Een stedentrip Dublin of Madrid kost je slechts 50 euro. Oftewel, voor een paar tientjes kun je vliegen naar de leukste bestemmingen in Europa. En dan neem je het ongemak blijkbaar graag voor lief.

Heb je nou ook een goedkoop vliegticket gevonden bij Ryanair? Met dit stappenplan ben je goed voorbereid en overleef jij de vlucht zonder onnodige extra kosten.

Zo overleef je een vlucht bij Ryanair

STAP 1: EEN VLIEGTICKET BOEKEN BIJ RYANAIR

Ryanair heeft regelmatig interessante deals naar mooie bestemmingen. Zo kun je voor een paar tientjes naar de leukste plekken in Europa vliegen. Klinkt natuurlijk aantrekkelijk, maar zit er misschien een addertje onder het gras? Moet je opeens hoge boekingskosten betalen of rekenen ze misschien extra euro’s voor je creditcard? Verrassend genoeg valt dat mee, het echte leed komt namelijk pas nádat je een ticket hebt geboekt. Een paar tips voor het boeken van je vliegticket bij Ryanair:

– In het zoekveld op de homepage kun je vluchten zoeken op bestemming en data, waarna je een aantal opties krijgt. Het bedrag dat je hier te zien krijgt is het standaard en meest uitgeklede tarief. Je kunt dan bijvoorbeeld niet een stoel kiezen, bagage meenemen of wijzigingen aanbrengen.
– Wil je meer service en comfort, kies dan voor Plus of Flexi Plus. Zoals je hieronder kan zien, scheelt dat behoorlijk in de prijs.
– Nadat je voor het gewenste tarief hebt gekozen, krijg je nog de mogelijkheid om wat extra opties toe te voegen, zoals een zitplaats of instappen met prioriteit.
– Tip: wil je gebruik maken van deze opties, dan kun je dat het best meteen aanvinken en afrekenen. Doe je dat op een later, dan betaal je gegarandeerd extra.
– Vervolgens moet je je persoonlijke gegevens invullen en kun je kiezen voor de betalingswijze. Je kunt op drie manieren betalen: met creditcard, iDeal en Paypal.

Zo overleef je een vlucht bij Ryanair

HANDBAGAGE RYANAIR: GEWICHT EN AFMETINGEN

Ryanair heeft een gewraakt beleid rondom handbagage. De regels veranderen zo ongeveer elk jaar en dat maakt het allemaal erg ingewikkeld. Ze doen moeilijk over elke extra centimeter, dus je kunt je maar beter strikt aan de regels houden. Ik heb in het verleden wel eens meegemaakt dat ze met een grote weegschaal bij de gate stonden. Waarna je vervolgens ál je kleren moest aantrekken om te voorkomen dat je geld moest betalen om je koffer in het ruim te laten plaatsen. Controleer daarom altijd voor de zekerheid nog even de pagina met handbagageregels op de website van Ryanair.

– Vanaf 1 november 2018 mag je per persoon geen gratis rolkoffer meer meenemen als handbagage. Alleen rugzakken en tassen van maximaal 40cm x 20cm x 20cm mogen gratis mee aan boord.
– Een handbagage koffertje moet standaard worden ingecheckt en de kosten hiervoor bedragen € 8 (te boeken als 10 kg Check-in Bag)
– Is je bagage te groot of te zwaar, dan wordt deze in het ruim geplaatst en betaal je een toeslag van € 50.
– Alleen items die onder de stoel voor je passen mogen mee aan boord.
– Je kunt deze regels omzeilen door een ticket te boeken met Priority Boarding.
– Alleen reizigers met Priority Boarding (€ 5/6 per enkele reis) mogen een rolkoffer meenemen aan boord.

RUIMBAGAGE RYANAIR

Wil je een koffer of tas inchecken, dan moet je daar bij Ryanair natuurlijk extra voor betalen. Dat kost soms zelfs meer dan het ticket überhaupt heeft gekost, dus bedenk goed of het écht nodig is. Als mijn vriend en ik met Ryanair vliegen, dan delen we een koffer. Samen checken we één tas in en besparen op die manier een paar tientjes. Voor korte tripjes naar zonnige bestemmingen neem ik alleen handbagage mee.

– Per 20 kg betaal je € 25. Voor dat geld mag je één item meenemen. Je kan het gewicht dus niet verspreiden over verschillende tassen of koffers.
– Deze prijzen gelden per een enkele reis. Voor een retourtje moet je dus rekening houden met € 50 per ingecheckte tas.
– Tijdens drukke periodes (bijvoorbeeld de zomer of tijdens kerst) kan er op bepaalde vluchten een extra toeslag gelden. Je betaalt dan € 35 per ingecheckte tas per enkele reis.
– Is je tas te zwaar? Dan betaal je € 10 per extra kilo

AFMETINGEN HANDBAGAGE EN RUIMBAGAGE BIJ RYANAIR

Bagageregels Afmetingen Gewicht Goed om te weten
Handbagage 40cm x 25cm x 20cm Je mag geen rolkoffertjes meenemen aan boord.
Ruimbagage 81cm x 119cm x 119cm 20 kg Je kunt voor € 10 een handbagagekoffertje inchecken. Voor grotere bagage betaal je € 25 per tas/koffer per enkele vlucht.

 

INCHECKEN

Lees dit goed door voordat je naar de luchthaven komt, want dan kom je niet voor verrassingen te gaan.

– Vlieg je op Standaard tarief, dan moet je altijd van tevoren online inchecken. Inchecken bij Ryanair kan vanaf 4 dagen van tevoren tot 2 uur voor vertrek. Doe je dit niet, dan betaal je een boete van € 55.
– Het is niet meer mogelijk om zelf een stoel te kiezen. Het computersysteem kiest random een stoel uit.
– Reis je met meerdere mensen, dan is de kans zeer groot dat je niet naast elkaar zit. Zelfs als er naast jou een stoel vrij is, dan zal Ryanair jullie spreiden over het vliegtuig. Wil je per sé naast elkaar zitten, dan kun je dat aanvragen via de website (€ 2 – 6 per enkele reis).
– Print je altijd zelf je boardingpass uit en houd deze bij de hand. Ben je je boardingpass kwijt, dan betaal je € 15 op de luchthaven. Je kunt de barcode niet op je telefoon laten zien.
– Heb je geen mogelijkheid om te printen, dan kun je wel gebruik maken van de Ryanair App. Via de app kun je wel je boardingpass laten zien. Zorg er wel voor dat de batterij goed is opgeladen.
– Let op: de app kan niet gebruikt worden bij luchthavens in Marokko, Volos en Kefalonia.

OP DE LUCHTHAVEN

Als je op de luchthaven bent wijst alles zich vanzelf.

– Zorg dat je ongeveer 2 uur van tevoren aanwezig bent, zodat je ruim de tijd hebt om door alle controles te gaan.
– De bagagebalies gaan 2 uur vertrek open en sluiten 40 minuten voor vertrek van de vlucht.
– In Eindhoven kun je je tas zelf labelen en inchecken bij de speciale balies. Dat gaat over het algemeen heel snel en er staat eigenlijk nooit een rij.
– Vlieg je vanuit Marokko, dan moet je verplicht een stempel halen bij de incheckbalie. Doe je dat niet, dan kom je niet door de douane. Ook als je geen bagage hebt, moet je in de rij staan.
– Tijdens het boards wordt alle handbagage gecontroleerd. Reis je priority en heb je een rolkoffertje of grote tas bij je, dan mogen alleen de eerste 90 koffers mee aan boord. De rest wordt kosteloos in het ruim geplaatst. Je krijgt een bonnetje als ontvangstbewijs en kunt je koffer na afloop ophalen bij de bagageband. Let op, dat geldt dus alleen voor reizigers die van tevoren een priority ticket hebben geboekt.

Zo overleef je een vlucht bij Ryanair

IN HET VLIEGTUIG

Eenmaal in het vliegtuig hoef je je nog maar weinig zorgen te maken over extra kosten. Wel heb ik nog een aantal tips voor je.

– Wil je per sé naast je reisgenoot zitten, kijk dan meteen of je met iemand kan ruilen.
– Er wordt over het algemeen weinig Nederlands gesproken door het cabinepersoneel. Ze laten vaak wel een bandje horen waarop de veiligheidsmaatregelen worden uitgelegd in het Nederlands.
– Je krijgt geen eten en drinken aan boord, voor alles broodjes, maaltijden en flesjes water moet je betalen. Wil je toch wat eten of drinken? Neem dan zelf iets mee.
– Er worden erg veel mededelingen gedaan in het vliegtuig, onder andere voor het aanprijzen van tax free artikelen en Ryanair kraskaarten. Neem oordopjes mee of gebruik een noise cancelling headphone om het geluid uit te blokken.

Zo overleef je een vlucht bij Ryanair

VLUCHT VERTRAAGD MET RYANAIR?

Heb je vertraging opgelopen met Ryanair? Met een beetje geluk krijg je financiële compensatie! Volgens EU verordening 261 is Ryanair verplicht om je te compenseren als je vlucht is geannuleerd of bij vertraging van meer dan 3 uur. De precieze vergoeding hangt af van het aantal uren vertraging, maar ik heb ooit € 600 teruggekregen van een vliegtuigmaatschappij. Dat maakt de vertraging toch een klein beetje goed.

Om aanspraak te maken op een vergoeding bij vertraging kun je zelf contact opnemen met Ryanair, maar houd er rekening mee dat dit vaak veel tijd kost. Ter illustratie: ik heb destijds heel veel moeten mailen en het duurde uiteindelijk 8 maanden voordat ik mijn geld kreeg.

Het is ook mogelijk om een bureau in te schakelen, zoals Airhelp. Zij krijgen een percentage van je vergoeding, maar je hoeft zelf geen moeite te doen om je geld terug te krijgen. Ze werken bovendien op basis van no cure no pay, dus je bent geen geld kwijt als je claim wordt afgewezen. Een partij als Airhelp heeft bovendien een juridische achtergrond en kan tot in de rechtszaal voor jouw zaak vechten, iets dat je zelf waarschijnlijk niet zult doen.

VEELGESTELDE VRAGEN

Naar welke bestemmingen vliegt Ryanair?
Ryanair vliegt naar bestemmingen in heel Europa en enkele steden in Marokko. Zo kun je met Ryanair vliegen naar Dublin, Faro, Basel, Bratislava en Sofia.
Wat zijn de afmetingen voor handbagage bij Ryanair?
De handbagage bij Ryanair heeft maximale afmetingen van 55cm x 40cm x 20cm. Daarnaast mag je een accessoire van 35cm x 20cm x 20cm meenemen.
Kan ik een stoel reserveren bij Ryanair?
Je kan tegen betaling een stoel reserveren bij Ryanair. Dat is het goedkoopst als je dat doet tijdens het boekingsproces. Je betaalt tussen de € 2 en € 6 voor een stoel.
Mijn tas wordt in het ruim geplaatst, moet ik hiervoor betalen?
Als je koffer binnen de regels voor handbagage valt hoef je hier niet voor te betalen. Anders betaal je € 50.
Moet je betalen voor het toilet bij Ryanair?
Dit gerucht deed een tijdje de ronde, maar de regel is tot op heden niet doorgevoerd. Je kunt gratis plassen, er staat zelfs een zeeppompje!

26 Comments

 • Loes schreef:

  Ryanair is zo goedkoop, ik verwacht er daarom vaak ook niet al te veel van! Maar over het algemeen vlieg ik er maar een paar uurtjes mee, dus ik vind het wel prima! Handige tips dit, dat van Marokko wist ik bijvoorbeeld echt niet.

  • Stéphanie - Expeditie Aardbol schreef:

   Ja precies, dat heb ik ook! Daarnaast vind ik de vluchttijden van Ryanair via Eindhoven een stuk beter dan Transavia via Amsterdam, dus dan is voor mij de keus ook snel gemaakt.

 • Handig dit artikel! Wij zijn nogal fan van KLM, maar we zijn wel 1 keer met Ryan Air naar Marrakech gevolgen. En eerlijk gezegd viel het ons erg mee. Je betaalt ook niks, dus de verwachting was ook niks haha ;) We vonden het eigenlijk wel prima!

 • Eva schreef:

  Ik moet eerlijk zeggen dat ik ook nooit meer van Ryanair had verwacht dan alles wat ze waarmaken. Je wordt naar de plek van bestemming gebracht en that’s it! Pas nadat ik een paar keer met KLM ben gevlogen en verdere vluchten heb gemaakt, realiseerde ik me dat vliegen ook met veel meer service kon. Omdat ik nogal bang ben voor vliegen, probeer ik nu eerst of ik via KLM of iets vergelijkbaars goede tickets kan vinden. Ik weet dat het niks uitmaakt, maar die service (vooral de check of alles oké is als ik weer eens volledig in de stress zit) maakt toch wel wat verschil voor mn zenuwen ;)

  • Stéphanie - Expeditie Aardbol schreef:

   Ja dat snap ik heel goed! Service is ook zeker wat waard. Ik vind het ook altijd super fijn om met een degelijke maatschappij te vliegen binnen Europa!

 • Athina schreef:

  Super overzichtelijk artikel! Nog nooit met Ryanair op reis geweest. Sowieso, omdat ze meestal niet op mijn bestemming vliegen en ook vanwege al die regeltjes.. ben als de dood dat ik door iets stoms moet bij betalen dan betaal ik toch liever meer voor een andere maatschapij haha!

 • Jessica schreef:

  Overzichtelijk artikel meid! Ik heb ooit gehad dat mijn koffer in het bagageruim geplaatst moest worden omdat ik als laatste bij de gate was, en vervolgens mocht ik inderdaad ook nog eens 50 euro bijbetalen omdat de koffer iets te breed was. Beetje irritant, aangezien die sowieso al naar het ruim zou gaan, maar dat is denk ik het businessmodel waar Ryanair geld aan verdient. Want met de prijzen van de vluchten kan het bijna niet: ik vloog afgelopen week voor 13 euro naar Estland ;p Het blijft een haat-liefdeverhouding en als ik een andere maatschappij kan gebruiken vlieg ik daar liever mee, maar ze brengen je inderdaad erg goedkoop naar veel plekken in Europa!

  • Stéphanie - Expeditie Aardbol schreef:

   Dank! En ja klinkt bekend, ik heb het allemaal voorbij zien komen de afgelopen jaren. Maar je zit dan wel een schijntje aan de andere kant van Europa ;)!

 • Wat een fijn en overzichtelijk artikel! Heerlijk om zo goedkoop te vliegen, maar check inderdaad goed van te voren de do’s en dont’s! Ik hoor ook veel mensen wie vergeten om in te checken en dan op vliegveld toch een beetje raar staan te kijken!

 • Malou schreef:

  Zo herkenbaar! Ik boek altijd mijn goedkoopste vlucht en dat is inderdaad altijd met Ryanair binnen Europa. Dat je tegenwoordig niet naast elkaar zit is echt zulke onzin. Ik denk dat ze steeds meer klanten verliezen door dit soort flauwe regeltjes.

  • Stéphanie - Expeditie Aardbol schreef:

   Ja de vluchten zijn echt een fractie van de prijs die je betaalt voor bijvoorbeeld KLM, dus logisch dat je daarvoor kiest dan!

 • Dennis schreef:

  Handig artikel!
  Nu lees ik dat er echt strikte regels zijn qua afmetingen van je ‘grote’ handbagage. Dit is op dit moment nog steeds 55cm x 40cm x 20cm, maar mijn tas is dus 57cm door de wieltjes die eronder zitten. Zou ik voor de zekerheid een kleinere tas meenemen of mag dit nog wel?

  • Dennis schreef:

   Tas = rolkoffer

   • Hoi Dennis, ik moet zeggen dat ik ze al heel lang niet meer heb zien meten bij Ryanair. Zou daarom zelf misschien het risico wel durven nemen, maar ik kan je daar moeilijk in adviseren natuurlijk (wil je niet onnodig op kosten jagen). Als je op safe wil spelen, dan zou ik een tas of koffer meenemen die wel past..

    • Dennis schreef:

     Bedankt voor het antwoord! Gelukkig heb ik nog een kleinere koffer. Nog een laatste vraagje, is de boarding pass pas beschikbaar nadat ik heb ingechecked? Ik kan nergens terugvinden waar ik hem kan downloaden etc.

 • jean schreef:

  vlucht naar Tenerife in sept met ryanair kost koffer van 20 kg 100,00 retourtje is dit normaal? kan niks vinden op dr site maar vlgs reisburo is dit meestal op vlucht naar TENERIFE

  • He Jean, leuke reis ga je maken! Ik heb zelf nog nooit zoveel betaald voor mijn koffer bij Ryanair, maar volgens mij zijn ze sneaky genoeg om de prijzen aan te passen op populaire vakantievluchten. Die 100 € zouden dus inderdaad juist kunnen zijn. Je zou het kunnen testen door het boekingsproces te volgen voor de data waarop je via het reisbueau wil gaan boeken en kijken hoeveel het kost om dan bagage toe te voegen. Natuurlijk niet je echte gegevens invullen, anders zit je met een dubbel ticket! Groetjes, Stéphanie

 • melanie schreef:

  Wat een overzichtelijk artikel, word gelijk veel duidelijker ! Ik heb echter wel een vraag, de tweede handbagage (handtas) tellen de afmetingen dan ook qua handvaten? Of is het alleen de inhoud? Ik heb bijvoorbeeld een tas van 32x13x19. Alleen met de handvaten komt er bij de hoogte nog eens 17,5 cm bij. Kunnen wel naar beneden. Alvast bedankt voor uw reactie.

  • Stéphanie - Expeditie Aardbol schreef:

   He Melanie, graag gedaan! Het gaat inderdaad echt om de totale afmetingen, dus ook handvatten en wieltjes worden meegerekend. Groetjes, Stephanie

 • Elly schreef:

  Kunnen wij de kleine koffertjes ook bij de drop and go inchecken? Anders blijven we er mee rond lopen totdat we aan boord kunnen! Wij vliegen vanaf Eindhoven met Ryanair. Betalen niet voor voorrang omdat wij 2 stoelen hebben gereserveerd op rij 1. Hebben alleen ieder een handtas bij ons. Dus als laatste naar binnen. Lekker relaxed en geen geduw voor ons. 😁

  • Stéphanie - Expeditie Aardbol schreef:

   Hoi Elly, dat durf ik niet te zeggen! Daar kun je beter contact voor opnemen met Ryanair. Onthoud trouwens dat de regels per 1 november gaan veranderen als je reist met een handbagagekoffertje. Groetjes en goede reis, Stephanie

   • Elly schreef:

    Dank je. Maar ben er ondertussen achter. Koffertjes kunnen niet ingecheckt worden en net voordat je naar buiten loopt worden ze ingenomen. Beetje omslachtig lijkt me, maar na de laatste maanden sta ik nergens meer van te kijken bij Ryanair! Het personeel zal er niet echt vriendelijker van worden, waarvoor mijn begrip uiteraard. Het wordt er niet beter op voor hun vanaf november. Ik heb in ieder geval wel besloten dat dit mijn laatste keer is met Ryanair.

    • Stéphanie - Expeditie Aardbol schreef:

     Goed dat je het antwoord hebt gekregen. En inderdaad, het vliegcomfort wordt er niet beter op gemaakt. Succes in ieder geval!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.