Zoek
Sluit dit zoekvak.
24 februari 2023

Zuid-Afrika: tips voor een safari in Marakele National Park

Marakele National Park, Zuid Afrika

Hoewel lang niet zo bekend als het Kruger Park, bleek een safari in Marakele National Park een hoogtepunt van mijn reis door Zuid-Afrika. Het is een van de kleinere nationale parken in Zuid-Afrika en daarom waarschijnlijk ook een van de minst bezochte. En dat terwijl je hier op safari maar weinig tekort komt. Ja, er zijn minder routes en je hebt het park redelijk snel gezien, maar je hebt wél volop kans om de Big 5 te spotten. Daarnaast is Marakele landschappelijk gezien misschien wel het mooiste natuurpark dat ik in Zuid-Afrika heb bezocht. Een bezoekje waard dus.

MARAKELE NATIONAL PARK

ONBEKEND NATUURPARK IN HET NOORDEN VAN ZUID-AFRIKA

Het Marakele National Park staat bekend om haar schitterende landschappen, want de omgeving wordt hier gekenmerkt door roestbruine zandwegen en enorme bergketens. Het is veel minder vlak en uitgestrekt dan in het Kruger Park, wat het spotten van dieren misschien iets moeilijker maakt, maar het rondrijden een stuk leuker.

WAAR LIGT MARAKELE NATIONAL PARK?

Het Marakele National Park ligt in het noorden van Zuid-Afrika. Om precies te zijn ten noordwesten van Johannesburg en in het zuidwestelijk deel van het Waterberg Reservaat. Het is ongeveer drie uur rijden van Johannesburg en vanuit Pilanesberg is het zelfs maar een uurtje rijden. Benieuwd hoe je Marakele in je reisschema kan passen? Lees ook mijn uitgebreide blog met tips voor een route door Zuid-Afrika.

Marakele National Park, Zuid Afrika

OP SAFARI IN MARAKELE

Met een oppervlakte van 670 vierkante kilometer is het Marakele National Park een stuk kleiner dan Kruger. Er zijn minder routes die je kan rijden, maar als je de Big 5 wilt spotten ben je rustig een paar uur zoet.

Het park is verdeeld in twee secties, die van elkaar worden gescheiden door een hek. In het eerste stuk komt alleen kleiner wild voor en kun je goed vogels spotten. Volgens Lonely Planet zouden hier wel neushoorns rondlopen, maar die zijn inmiddels verplaatst. Als je dus puur en alleen komt voor de Big 5, dan raad ik het aan om dit deel over te slaan en direct door te rijden naar de tweede sectie.

Marakele National Park, Zuid Afrika
Marakele National Park, Zuid Afrika

Game drives in Marakele

Tijdens mijn bezoek aan Marakele heb ik twee keer een game drive gedaan. De eerste keer gingen mijn vriend en ik met eigen huurauto op pad en dat was niet zo’n succes. We hebben toen alleen een paar zebra’s gezien en heel in de verte een stel olifanten. Ik denk dat het een combinatie van factoren was: je kent het park niet, weet niet waar de dieren zich doorgaans ophouden en bent überhaupt niet zo bedreven in het spotten van dieren. Desondanks heb ik tijdens deze safari wel heel veel kunnen genieten van de omgeving. Het landschap in Marakele National Park is spectaculair en vanaf het Lenong Viewing Point heb je een geweldig overzicht over park.

Mijn tweede game drive door het park was onder begeleiding van een ranger. Dat kan je eenvoudig regelen bij de ingang van het park. Hij wist precies waar we moesten zijn om wildlife te spotten en deze safari was daarom een stuk succesvoller. Zo spotten we onder andere buffels, olifanten en een heleboel neushoorns.

Marakele National Park, Zuid Afrika

WELKE DIEREN KUN JE SPOTTEN?

Zoals gezegd is het Marakele National Park het thuis van de Big 5. Oftewel: olifanten, neushoorns, buffels, leeuwen en luipaarden. Daarnaast leeft er ook heel veel kleiner wild in het natuurreservaat. Onderweg kom je bijvoorbeeld ook veel zebra’s, wrattenzwijnen en impala’s tegen.

Voor vogelspotters is Marakele bovendien een hele geliefde plek, want je vindt hier een van ’s werelds grootste kolonies van de kaapse gier. In Marakele leven meer dan 800 exemplaren van deze bedreigde vogelsoort.

De Big 5 spotten tijdens een safari in Zuid-Afrika
Marakele National Park, Zuid Afrika

OVERNACHTEN IN MARAKELE NATIONAL PARK

Marakele is niet zo groot en je hebt keus uit slechts een handjevol plekken als je binnen de hekken van het park wilt blijven logeren. Ter hoogte van de Bontle Campsite kun je je eigen tent kan opzetten, maar kun je ook een nachtje blijven slapen in een grote legertent. Een andere optie is het Tlopi Tented Camp, dat midden in het park ligt. Hier kun je niet kamperen, maar blijf je slapen in een grote tent met uitzicht over het water. Een overnachting in het park kun je het best al ruimschoots van tevoren boeken via SANParks.

Marakele National Park, Zuid Afrika

Je kunt ook buiten Marakele overnachten

Zelf blijf ik buiten het park slapen. Rondom Marakele zijn tal van mooie accommodaties te vinden vanwaar je slechts een paar minuten hoeft te rijden naar de ingang van het park. Ik kies voor een verblijf bij Luara Wildlife, een kleinschalige accommodatie waar je kan overnachten in een spectaculaire boomhut. Het is gelegen in een privéreservaat op enkele kilometers van Marakele en ook hier kun je verschillende wilde dieren spotten. Er lopen zebra’s, giraffes en stokstaartjes rond je huisje en op het landgoed heb je zelfs kans om een buffel te spotten. Het was wat mij betreft een perfecte uitvalsbasis om Marakele te ontdekken.

Marakele National Park, Zuid Afrika
Marakele National Park, Zuid Afrika
Route en planning voor een roadtrip door Zuid-Afrika (3 weken)

REIZEN NAAR MARAKELE

PRAKTISCHE INFORMATIE

Marakele ligt op een paar uur rijden vanuit Johannesburg en daarvoor kun je het best een auto huren. Ik huurde zelf zoals altijd via Sunny Cars, omdat je bij hun altijd 100 procent verzekerd bent. Het is wel een prettig idee dat er geen financiële gevolgen zijn als er een keer iets met de auto is.

OPENINGSTIJDEN

1 september – 30 april: 07:00 tot 18:00
1 mei – 31 augustus: 07:00 tot 17:30

Let op: je mag tot uiterlijk 16:00 uur naar binnen.

PRIJZEN (2023)

Toegangsprijs voor volwassenen: 252 rand p.p.
Toegangsprijs voor kinderen: 126 rand p.p.

Een auto huren in Zuid-Afrika: mijn ervaringen
Marakele National Park, Zuid Afrika

FACILITEITEN IN HET PARK

Marakele is klein en daar zijn de faciliteiten ook naar. Er zijn geen winkels of toiletten in het park, en er is slechts een handjevol aangewezen plekken waar je even uit de auto kan om je benen te strekken. Houd daar rekening mee en zorg dat je voldoende eten, water en brandstof hebt voordat je het park betreedt. Het is ook goed om te weten dat je in dit deel van Zuid-Afrika soms weinig bereik hebt op je telefoon.

MARAKELE NATIONAL PARK MAP

Ben je op zoek naar een kaart van het Marakele National Park? Ik heb in Zuid-Afrika veel gebruik gemaakt van de app maps.me. Daarin staan duidelijk alle ingangen en routes in het park aangegeven. Daarnaast kun je ook bij de ingang van het park een kaart krijgen van het gebied. Klik hier voor de digitale routekaart van Marakele.

REISVIDEO

Roadtrip door Zuid-Afrika

➞ Abonneer je op mijn Youtube kanaal

Reizen naar Zuid-Afrika

Picture of Stéphanie - Expeditie Aardbol

Stéphanie - Expeditie Aardbol

In het dagelijks leven tik ik stukjes, in mijn vrije tijd reis ik de wereld rond. Mijn naam is Stéphanie en op Expeditie Aardbol deel ik reisverhalen, travel tips en de mooiste reisfoto's, alle geschreven, verzameld en gefotografeerd door mijzelf. Een reisblog bomvol inspiratie!

2 reacties

  1. Zeer interessant, bedankt voor al deze info. Ik heb één enkel vraagje wat betreft het Marakele NP. Je spreekt over 2 delen. Als je het grote wild wil zien kan je best deel 1 overslaan. Ik vermoed dat dit gaat over het linker gedeelte, gezien vanuit Zuid Afrika. Klopt dit ?

    1. Hi Alida, als je naar de kaart kijkt dan gaat het inderdaad om het linker gedeelte! Dit is het eerste stuk van het park als je vanuit het bezoekerscentrum naar binnen rijdt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rondreis Zuid-Afrika

Als je een keer de Big 5 wilt spotten, dan is Zuid-Afrika echt een bestemming voor jou. Je hebt er de mooie reservaten voor het oprapen en gaat er gegarandeerd veel mooie dieren tegenkomen. Zuid-Afrika is daarnaast het land van de mooie roadtrips en een huurauto is een must. Een van de hoogtepunten? Sla de spectaculair mooie Panoramaroute zeker niet over.

Meer lezen over een reizen in Zuid-Afrika? Lees hier alle reisblogs over Zuid-Afrika.

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang een gratis preset

Reisorganisaties